čtvrtek 3. dubna 2014

O zahradě

AUTOR: Pavel Čech
ILUSTRÁTOR: Pavel Čech
NAKLADATELSTVÍ: Nakladatelství Petrkov
ROK: 2012
POČET STRAN: 
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace
Jsou světy, které mohou spatřit jen dětské oči. Jsou tajemství, jejichž kouzlo dospělé srdce nezachytí. O jednom takovém vypráví tato knížka.

Něco málo o ději
Budu vám vyprávět příběh o jednom chlapci a jedné zahradě. Když byl František malý chlapec, rád se toulal tajemnými uličkami města. A na jednom takovém ztraceném místě stála zahrada. Zapomenutá, tichá, obehnaná vysokými zdmi vonícími deštěm a kouřem. Dost často si před ní hrál a představoval si, co se asi v té zamčené zahradě schovává - tajemná dívka z obrazu, zakopaný poklad nebo hluboká studna nebo dva tygři, kteří utekli z cirkusu. 

Jak šel čas, František rostl, na zahradu už dávno zapomněl, ale jednou koupil klíč a tu se na ni rozpomenul. Vrátil se do města k té staré zahradě. Jenže klíč do zahradní branky nepasoval. Vzal do ruky kámen a zámek rozbil. Když vešel dovnitř, zjistil, že...

Co tam zjistil, že je? Chtěli byste se to dozvědět? Stačí otevřít a začíst se.

Hodnocení
Pavla Čecha jako autora a malíře jsem do dnešních dnů neznala. A byla to velká chyba. Jeho ilustrace a příběhy mají hloubku a smysl, kresby vypovídají více než slova a občas se stane, že se zasníte. Třeba právě u této tajemné zahrady, která skrývá pro malého kluka velká tajemství.

V knize je textu málo, na každé dvoustraně asi pět až šest řádků, ale přesně vystihují ilustraci a podněcují čtenáře (jak malé tak velké) k tomu, aby si na základě indícií vytvořil svou vlastní zahradu plnou fantazie.

Příběh přímo vybízí k tomu, aby rodič svému dítěti nejen přečetl tento příběh, ale aby si spolu sedli a vyprávěli si, co je na obrázku znázorněno - co třeba v té zahradě dělá krásná žena z obrazu, jaký poklad zahrada skrývá? A další a další otázky. Navíc je rodič "donucen" mluvit tajemným hlasem, měnit ho, protože kniha ani jinak číst nejde.

I když je kniha určená dětem, tak spíše dětem starším, případně více hloubavým, kteří se rádi zamyslí nad příběhem. Ale nejen jim je kniha určená. Věřím, že i dospělí se rádi pokochají krásnými ilustracemi i textem.

O autorovi
Pavel Čech je ilustrátor, spisovatel a scénárista.Vyučil se zámečníkem, poté pracoval v Královopolské strojírně a jako hasič, od roku 2004 je na volné noze. Napsal a nakreslil několik autorských knížek pro děti a mládež, mj. Dědečkové (2011), Tajemství ostrova za prkennou ohradou (2009), O klíči (2007) a O zahradě (2005). Věnuje se knižní ilustraci. Je laureátem komiksových cen Muriel za roky 2011 (kategorie Nejlepší kresba: Dědečkové) a 2010 (Nejlepší původní český komiks: Tajemství ostrova za prkennou ohradou). Řekl o sobě: Mám rád zarostlé zahrady, pohled na hvězdné nebe, motýly a brouky, lidi s dobrým srdcem, vůni lesních jablek a borového lesa, toulání, oprýskané zdi, indiány, Rychlé šípy, písničku Andělská, pouštění draka, knihy Michala Ajvaze, zrezavělé klíče, stará kina, čistou vodu, tajemství... a pokouším se to namalovat na plátno a nebo o tom psát a kreslit knížky.
Zdroj: http://www.czechlit.cz/

3 komentáře:

  1. No a teď si tokvůli tobě budu muset koupit! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Čech je naprosto geniální :). Hned jak jsem ho objevila, tak jsem si musela koupit všechny jeho knihy, které jen šly. Bohužel, některé jsou nedostupné.
    Kamča R.

    OdpovědětVymazat