sobota 26. dubna 2014

Netvor

AUTOR: Alex Flinn
ORIGINÁL: Beastly (HarperTeen, New York, 2011)
PŘEKLAD: Miloš Chlouba
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2013
POČET STRAN: 255
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ


Anotace
Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda.

Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo - New York City. Čas - současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu.

Ano, kletbu, kterou na mě uvrhla ve škole čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se ve dne skrývá a v noci se vydává na lov? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem byl Kylem Kingsburym, klukem, jakým byste si přáli být, s penězi, perfektním vzhledem a perfektním životem. A potom vám řeknu, jak jsem se stal perfektním… netvorem.

Něco málo o ději
Kyle je nominován na krále středoškolského plesu. Ani se tomu nediví, protože ví, jak je úžasný a krásný. Pozve na něj svou přítelkyni Sloane, která je také úžasná a okouzlující. Jenže to se moc nelíbí Kendře, velmi ošklivé a podivné dívce. Kyleovi připomíná čarodějnici a aby neztratil tvář, pozve jí na ples. A chtěla by bílou růži, která jí bude ladit k šatům.

Kyle má však jasno - žádná Kendra, žádná bílá růže. Jde se Sloane, které věnuje bílou orchidej. Tímto úkolem pověří jejich hospodyni Magdu, jenže ta mohla sehnat jen bílou růži. Kyle je vzteky bez sebe, ale už s tím nic neudělá. A Sloane je také vzteky bez sebe, přece si nebude brát jen lacinou růži! Kyle ji nakonec daruje dívce, která na plese obsluhovala.

A co Kendra, když se dozvěděla, že ji Kyle oklamal? Jen se na něj dívala, jako by ho chtěla zavraždit pohledem. Kyle na ni zapomněl a celý večer obletoval jen Sloane. Ale na Kendru si však vzpomněl, když se objevila u něj v pokoji. Co tam dělala? To se brzy dozvěděl. Kendra ho začarovala - druhý den se z něj stalo zvíře - chlupaté a ošklivé.

A jak to bylo dál?

Hodnocení
Určitě každý z vás četl pohádku o Krásce a zvířeti. O tom, jak čarodějnice zaklela mladého prince v netvora, kterého může ho vysvobodit jen polibek z čisté lásky. Já tuhle pohádku četla snad milionkrát, a tak jsem byla zvědavá, jak může vypadat pohádka o Krásce a zvířeti v moderním světě.

Kyle Kingsbury je syn velmi známého televizního moderátora zpráv. Je to sebestředný a nafoukaný frajírek, kterému holky padají k nohám samy a celý jeho svět se točí kolem povrchní krásy a ten, kdo je ošklivý, si ani nezaslouží, aby se na něho jako Kyle vůbec podíval.

Kendra je čarodějka. Doslova a do písmene. Je škaredá, navenek působí jako vykladačka voodoo či černé magie. Kylea za to, jak se chová, začaruje a změní ho ve zvíře. Ale protože ve skrytu duše je hodná, dá mu dva roky. Dva roky na to, aby se do Kylea zamilovala dívka a políbila ho z čisté lásky.

A pak je tu Lindy - zrzka s křivými zuby, která má do krásy opravdu daleko. Přesto však má svou vnitřní krásu. Hodně čte, miluje růže, ale má těžký život. Na studium v prestižní střední škole se musela hodně snažit, aby získala stipendium.

Sice je zde hodně klišé a někdy jsem Kyleovi moc nevěřila to, jak se postupně měnil v nesobeckého kluka, ale té druhé části mého já se to líbilo a rozplývalo se nad tím, jak se s láskou věnoval pěstování růží, jak začal číst Shakespeara.

Každá pohádka by měla skončit happyendem a i Netvor k tomu přímo vybízí. Je určen především dívkám, kterým se příběh bude určitě líbit. Já už patřím k trochu starším a dívčím střevíčkům jsem odrostla, přesto se mi Netvor líbil. Byla to pro mě příjemná oddechovka, u které jsem si odpočinula a trochu se i zasnila.

Film
V roce 2011 na základě knižní předlohy vznikl film Beastly. Režie se ujal Daniel Barnz a hlavní roli si zahráli Alex Pettyfer (Kyle), Vanessa Anne Hudgens (Lindy) a Mary-Kate Olsen (Kendra). Recenze a hodnocení na Netvora jsou hodně nízké. Recenze jsem nečetla, protože jsem si chtěla udělat obrázek sama a nechtěla jsem být ovlivněná.

Když to shrnu, film se mi líbil, ale kniha byla lepší. Navíc se film moc předlohy nedržel, některé postavy byly přejmenovány, některé scény, které se mi líbily v knize, ve filmu nebyly. Ale tak to je úděl filmů. Nebetyčný rozdíl byl mezi knižním Kylem a filmovým. A v tomto bodě se mi fimový Kyle líbil mnohem víc. Líbila se mi i Kendra, přesně tak jsem si čarodějnici představovala a Mary-Kate Olsen v této roli byla úžasná.

Určitě i film stojí za to, abyste se na něj podívali a neodsuzovali ho hned a dali mu šanci. Stejně jako kniha je určená mládeži, opět spíše dívkám,

O autorce
Alex Flinn je americká spisovatelka, která píše převážně pro mladé čtenáře. Dosud vydala jedenáct knih. Do češtiny byly přeloženy pouze tři romány: Netvor, Dýchání pod vodou a Hvězda.

Obálky
Tentokrát jsem vybrala z Goodreads jen obálky s růží. Ty filmové se mi moc nelíbí. Tady si můžete vybrat, která se vám líbí nejvíce.

        
anglická                      francouzská                   thajská                 rumunská                  španělská

Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Já mám ráda Krásku a zvíře, tohle zní přesně jako takové to oddechové klišé pro dívky, ale proč ne, občas jsou takové knihy třeba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to moc příjemné čtení, i když to byla spíše pohádka. Ale jak píšeš, občas jsou takové pohádky potřeba :-)

      Vymazat