sobota 16. března 2013

Vesmírná pouť 1: Mlhovina


AUTOR: Amy Kathleen Ryan
ORIGINÁL: Sky Chasers: Glow (2011, St. Martin´s Press, New York)
SÉRIE: Vesmírná pouť, díl 1
PŘEKLAD: Lenka Faltejsková
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2012
POČET STRAN: 304
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace od vydavatele:
Planeta Země má nejlepší léta za sebou a vesmírem plují dva vícegenerační koráby s cílem osídlit Novou Zem. Ačkoli loď Nový obzor vyrazila na svou misi o rok dříve než Empyreum, obě se setkají ještě na cestě. A nepůjde o střet přátelský – osazenstvo Nového obzoru pod vedením despotické kapitánky Anne napadne posádku Empyrea a unese dívčí část posádky, mezi nimi i šestnáctiletou Wawerly. Příčina se brzy ozřejmí – ženy na Novém obzoru jsou neplodné… První část originální sci-fi trilogie o pouti za nadějí pro lidstvo nepostrádá napětí, milostný příběh, ale také zamyšlení nad tím, jak mohou ideologie ovládnout společnost jako celek i každého z nás.

Už více jak čtyřicet let putují vesmírem dvě obrovské lodě - Empyreum a Nový obzor. Jejich cílem je vzdálená planeta Nová Země a mají za úkol ji osídlit. Obě lodi se potýkají s problémy reprodukce. Zatímco Empyreu se tento problém podařilo vyřešit a loď je plná dětí, tak ženy na Novém obzoru jsou neplodné. Proto se posádka Nového obzoru rozhodla se setkat s Empyreem. Toto setkání však nedopadne dobře - Nový obzor napadne Empyreum a posádka unese všechny dívky. Mezi nimi je i šestnáctiletá Wawerly, jedna z nejstarších dívek.

Zatímco dívky se musí vypořádat se začleněním do života na Novém obzoru, chlapci z Empyera se zase musí vypořádat s problémy, které vznikly při útoku. Na lodi zůstali sami a hlavní hrdina Kieran přebírá kapitánskou roli. To je však trnem v oku Sethovi, který si myslí, že Kieran na to nestačí a neustále ho před ostatními shazuje, až se proti Kieranovi otočí úplně všichni. Kieran se Sethem jsou nejen nepřátelé, ale také se oba uchází o Wawerly, a tak není divu, že jejich nepřátelství zachází hodně daleko až do opravdového nebezpečí.

Na Novém obzoru Wawerly spolu s ostatními dívkami plánují vzpouru a útěk. Podaří se jim to nebo zůstanou na Novém obzoru napořád?

A co Kieran? Podaří se mu znovu převzít Empyreum a dát loď do relativního pořádku?

Když jsem knihu četla, napadala mě řada dalších otázek. Jak to ti mladí lidé zvládnou, když většina dospělých je mrtvá? Proč kapitánka Nového obzoru Anne Matherová unesla všechny dívky, když to šlo zařídit jinak? A proč kapitán Jones z Empyrea nedovolil nějakou dohodu? Napadá mě taky další otázka: všichni obyvatelé lodí budou průkopníky v osidlování nové planety, tak proč si nemohli vzájemně pomoci?

Všichni tři mladí lidé, které jsou hlavními postavami, mně byli sympatičtí, i Seth, který zrovna jako kladný hrdina nevystupoval, ale právě úplně na konci knihy jsem na něho změnila názor.

Zpočátku mi byla sympatická Anne Matherová, ale jak se děj vyvíjel, tak moji přízeň rychle ztrácela.

Kniha je rozdělena do několika částí, každá patří jiné postavě, takže děj nepřeskakuje po kapitolách, ale po každém oddílu. Příběh se čte velice dobře, děj jde pořád vpřed.

I přes rozporuplné recenze, které jsem o této knize přečetla, dávám čtyři hvězdičky, protože mně se příběh líbil a těším se na další pokračování.

1 komentář:

  1. Tá téma ma už pred časom zaujala a znie to naozaj veľmi dobre 8)

    OdpovědětVymazat