neděle 17. února 2013

Zrání

AUTOR: John Maxwell Coetzee
ORIGINÁL: Summertime (2009, Harvill Secker - Random House, Londýn)
PŘEKLAD: Blanka Petáková
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2010
POČET STRAN: 245
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace:
Tento román uzavírá Coetzeeho třídílnou fiktivní autobiografii, a navazuje tak na knihy Chlapectví a Mládí.
Svorníkem příběhu je mladý Angličan Vincent, který připravuje knihu o již zemřelém autorovi Johnu Maxwellu Coetzeem a schází se kvůli ní s pěticí lidí, jejichž životy se nějakým způsobem protnuly s životem tohoto spisovatele a z nichž každý z nich ho vidí jinýma očima.
Pandán k těmto vzpomínkám tvoří Coetzeeho poznámky k chystané autobiografii, kterou ovšem nikdy nenapsal. Zrání je silná próza, již Coetzee prokládá drsným sebezničujícím humorem; a také něžná, jímavá knížka o podobách lásky a o vztahu zralého muže k otci.

Něco málo o ději
Kniha vypráví příběh třicetiletého spisovatele Johna Coetzeeho z pohledu pětice lidí, kteří prošli jeho životem a zanechali v něm určitou stopu. 

Vincent, mladý spisovatel, který chce napsat Coetzeeho životopis, se s ním nikdy nesetkal, ale má jeho zápisky, které původně měly být základem ke Coetzeeově autobiografii. Coetzee ji však nikdy nenapsal.

Tyto zápisky Vincent poslal Julii (jeho milence), Margot (jeho sestřenici), Adrianě (matce, jejíž dceru učil), Martinovi (kolegovi) a Sophii (také jeho kolegyni a milence v jednom).

Každý z této pětice má na Johna svoje vzpomínky, ale nejsou to moc dobré vzpomínky a John z nich nevychází v moc dobrém světle. Je popisován jako nudný, nepříliš atraktivní muž, který nikdy neotevře své srdce. Přesto je v něm hodně talentu a dojímavé lásky ke svému otci, se kterým žije.

Hodnocení
Jak již anotace napověděla, jedná se o závěrečnou knihu třídílné série. Ačkoliv jsem nečetla předchozí díly, jsem si jistá, že si je přečtu. 

I přesto, že ho někteří dost silně odsoudili, získal si moje sympatie. 

Ke konci knihy mě děj přestal bavit, zvlášť ten poslední rozhovor. Je plný politiky a vysvětlování, proč byla situace taková a jaký měl Coetzee k politice vztah.

Knihu nemůžete číst jen tak, musíte o ní přemýšlet od začátku do konce. Není to jenom příběh o Johnovi a jeho světě, ale je zde také popsána těžká historie Jihoafrické republiky v sedmdesátých letech dvacátého století a vztah barevných a bělochů v jedné zemi, který nebyl zrovna jednoduchý.

O autorovi
Coetzee je běloch, Afrikánec s holandskými a německými kořeny. Vystudoval matematiku a angličtinu. Pracoval ve Velké Británii jako programátor, studia zakončil na texaské univerzitě (University of Texas at Austin) disertací o díle Samuela Becketta. Stále působí jako učitel anglické literatury. Ve svém díle kritizuje krátkozrakou politiku apartheidu ve své zemi, ale vyhýbá se jednoduchým soudům i řešením. Jeho styl je jednoduchý, přímočarý, důraz v jeho románech je kladen na atmosféru odcizení, nepochopení, ze které paradoxně jeho hrdinové čerpají pocit jistoty. Coetzee přiznává vliv existencialismu (Kafka, Beckett) na své psaní.
Zdroj: databáze knih, fotografie: Nobelprize.org



Obálky
Nejvíce na mě působí anglické obálky, tak nějak mi k příběhu pasují.
    
                                     anglické obálky


      
chorvatská                     finská                           rumunská                       slovinská

1 komentář:

  1. Od tohoto autora jsem četla knihu Život a doba Michaela K. a sice je to už dlouho, ale vím, že se mi moc líbila :). Děkuji za připomenutí a tip na další knihy od něj!

    OdpovědětVymazat