čtvrtek 5. září 2024

Soumrak Edenu

Anotace: Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, jehož příčina zůstává neznámá. Pravověrní z něj viní Heretiky a jejich zapovězenou magii, a napětí mezi oběma skupinami nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada Efron žije posledních sedm let jako Pravověrná. Tají své heretické kořeny a snaží se zapomenout na to, že kdysi přísahala pomstu vrahovi svých rodičů. Když je však její identita prozrazena a její nový život se ocitne v troskách, Ada ví, že přišel čas odplaty. Dokáže zjistit, co se přesně stalo o Noci velké očisty, kdy její rodiče zemřeli? Stihne vraha najít, než v Edenu vypukne válka? A pokud ho najde, bude dost silná, aby ho porazila?

Hodnocení
Soumrak Edenu, který vyšel v roce 2023 u nakladatelství Fragment, napsala česká autorka Lucie Ortega. Tuto knihu jsem četla dvakrát - napoprvé jsem se nedostala k sepsání recenze a lovit po půl roce z paměti informace bylo pro mne nereálné. Takže následoval re-reading. A i když jsem znala celý příběh a věděla, jak dopadne, stejně mě některé věci znovu překvapily a dostaly.

Hlavní hrdinkou je Adeline, která spolu s bratrem Aaronem vyrůstá v pravověrné společnosti. Do jejich deseti let tomu tak nebylo - spolu s rodiči žili v Cípu, ale o Noci velké očisty Adeline a Aaron přišli o oba rodiče. Zatímco Aarona se ujal Amadeus Gardiner, starší interpret, Ada, jak se teď jmenuje, vyrůstala ve Společném domově spolu s dalšími obyvateli Edenu. Aaron neměl problém zapadnout mezi Pravověrné, Ada své heretické kořeny nedokázala odsunout. S pravověrným myšlením se úplně neztotožňovala - nechtěla být manželkou, matkou, chtěla být nezávislou a spoléhat se na sebe. Celých sedm let žila pod jiným jménem - její rodiče totiž byli označeni za zrádce, kvůli kterým přišlo spoustu dalších rodin o své příbuzné. Ada žije pod jiným příjmením, aby nebyla vystavena nenávisti celé pravověrné společnosti.

Její pravá identita však byla prozrazena a Ada prchá s touhou pomstít se těm, kteří zapříčinili smrt rodičů. Na cestě ji čeká řada překážek, ale pokud bude silná, vše dokáže změnit.

Eden je město, které je izolované od okolního světa. Funguje v něm řád a také pravidla, která se musí dodržovat. Nestrpí se tu žádné nezvyklosti nebo vybuřování. Na vše dohlíží interpreti, tím nejvyšším je Amadeus Gardiner, který je empatický, spravedlivý a také velmi moudrý. Pak jsou tu inkvizitoři, jejich role slouží k odhalování nepatřičných zločinů, nemravného chování i nebezpečných myšlenek, které nesouzní s pravověrnou společností.

Pokud zmiňuji pravověrnou společnost, je důležité zmínit i společnost Heretiků, ve které dříve vyrůstali oba sourozenci. Používají magii, slovorytectví a v neposlední řadě mají silovoda, který má obrovskou nadpřirozenou moc a se svou sílou dokáže ochránit své lidi. 

Autorka také otevřela téma postavení žen ve společnosti. Ne každá společnost je otevřená názorům žen, někde ženy nejsou rovnocennými partnery svých mužů. Stejně tak je tomu i u Pravověrných. Problém nastává v okamžiku, kdy občas některá žena nesouhlasí nebo se jen ozve s jiným názorem, potom přichází na řadu mravokárce.

Být ženou v pravověrné společnosti považovala za trest. Samozřejmě, i muži měli své povinnosti – třeba nosit krátký plnovous a chovat se ctnost-ně. Ale jinak si v zásadě dělali, co chtěli. Ženy nesměly skoro nic. Neúčastnily se Sněmů a neměly hlasovací právo. Nemohly o ničem rozhodovat, ani samy o sobě. Aby se vzdělávaly nad rámec povinného všeobecného základu, bylo považováno za nemorální, natož aby se k něčemu vyjadřovaly. Patřily zkrátka domů, nikoliv do veřejného prostoru. Musely si zakrývat vlasy a od okamžiku dosažení plodnosti nosit pouze sukně, protože pohled na nohy dospělé ženy byl nemravný.

Soumrak Edenu je hodně spletitý a v krátkosti nejde napsat vše potřebné. Je tu řada témat k zamyšlení, například jakým způsobem a v jaké míře nás může poznamenat výchova společnosti, ve které žijeme. Jestli to, co navenek vidíme jako správnou cestu, je ve skutečnosti jen přetvářka a snaha získat jen moc. Že respektování odlišných názorů či jiné víry druhého člověka je něco, co by měl umět každý z nás.

Příběh se dotýká také biblické mytologie, najdeme tu zmínky o Kainovi, Adamovi a Evě, Lilith nebo i samotných andělech, ať už ty na nebesích nebo padlých k zemi.

Charaktery jednotlivých postav autorka vykreslila opravdu detailně. Ani jedna z postav nebyla černobílá, každá z nich měla jak kladné, tak i negativní vlastnosti, které se odrazily na jejich chování. Žádný z hrdinů nebyl slabý, z každého vyzařovala síla, ať už fyzická nebo mentální (a nemyslím jen v pozitivním slova smyslu).

Kniha je pomyslně rozdělena na dvě části. V té první autorka vtáhne čtenáře do prostředí, ve kterém se děj odehrává, popisuje obě společnosti a také vysvětluje historii nenávisti Pravověrných a Heretiků. Druhá část je zaměřena na akci a boj.

Ač by se mohlo zdát, že by kniha mohla být i romantická, tak sice ano, ale nenechte se zmýlit - o romantické vztahy tady nejde, především tu jde o pomstu, spravedlnost a navrátit Edenu dávno ztracenou slávu a nastolit znovu příměří. Zda se to Adě a jejím přátelům podaří, je jen otázkou 416 stran napínavého čtení. Čtení bylo napínavé a mně nezbývá nic jiného, než knihu doporučit dál.


Bibliografické údaje
AUTORKA: Lucie Ortega
VYDAVATELSTVÍ: Fragment
ROK: 2023
POČET STRAN: 416


O autorce
Lucie Ortega se narodila v Praze roku 1985. Vystudovala mezinárodní obchod, aby zjistila, čím se živit nechce, a raději začala pracovat jako lektorka a koučka. V současnosti se také věnuje copywritingu a pod pseudonymem Lorena kreslí fotorealistické portréty tužkou. Ráda cvičí jógu, miluje přírodu a zajímá ji psychologie, mytologie a pár dalších věcí končících na –ie. Doma má dva malé a jednoho velkého muže. Psaní miluje od dětství. Většina jejích děl se nese ve stylu magického realismu nebo fantasy.


Děkuji Lucii Ortega za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat