pondělí 28. března 2022

Cestou k tobě

AUTOR
: Emily Houghton
ORIGINÁL: Before I Saw You (Bantam Press, 2021, Londýn)
PŘEKLAD: Jana Vlčková
NAKLADATELSTVÍ: Domino
ROK: 2021
POČET STRAN: 352
ZDROJ: vlastní 

Anotace
Alice Gunnersleyová a Alfie Mack by se nejspíš nikdy nepotkali, kdyby oběma do života nezasáhla hrozivá nehoda. Teď leží v nemocnici jako dlouhodobí pacienti jen pár metrů od sebe a každý den si hodiny povídají - přes závěsy kolem lůžek se však zatím ještě neviděli. I když to mezi nimi zpočátku trochu drhne, z jejich nočních povídání a soukromých vtípků brzo začne vzkvétat něco víc než přátelství. A opět se ukazuje, že láska bývá skoro vždy slepá.

Hodnocení
Emily Houghton v roce  2021 vydala svou prvotinu Cestou k tobě. K českým čtenářům se dostala ve stejném roce, kdy titul vydalo nakladatelství Domino. 
Alfie a Alice se ocitli na stejném nemocničním pokoji na rehabilitačním oddělení. On se pomalu a jistě uzdravuje z autonehody, kterou prožil, ona se dostává z traumatu, který zažila při požáru. Leží vedle sebe, vzájemně se slyší, ale ani jeden se nevidí.

Alfie je od přírody upovídaný a dobrosrdečný. Je okouzlující a srší vtipem na všechny strany. Ne  nadarmo ho mají ostatní pacienti a ošetřující personál rádi. Možná proto je pro něj Alice velká výzva. Ona je schovaná za závěsem, ve svém obranném kruhu. Nemluví, jen tiše poslouchá a se svou bolestí se vyrovnává po svém. Sice nechce mít s Alfiem nic společného, ale díky jeho neodbytnosti se Alice rozmluví. Mezi nimi vznikne křehké pouto. Je možné, aby bylo mezi nimi víc než jen přátelství?

Hlavní hrdinové byli sympatičtí, ale pro svoji povahu si asi více oblíbíte Alfieho. Každý z nich se po kapitolách střídal, vyprávění probíhalo v er-formě. Autorce se povedlo vystihnout charaktery obou postav i nemocniční prostředí. Tady bych se však chtěla na chvíli zastavit. Britský zdravotnický systém neznám, ale v tom našem nejsou v nemocnicích smíšené pokoje, a nebo o tom nevím. Je možné, aby to v Británii bylo jinak? Netuším. Možná je to autorčina fikce, protože jinak by nemohla napsat tento krásný příběh.

Svou roli si zahráli i vedlejší postavy, které si čtenář jistě oblíbí. Mezi nezapomenutelné bude patřit pan Peterson a Alicina kamarádka Sarah.

Dalo by se říci, že příběh se díky tématu zařadil mezi oddechovou literaturu, ale není to tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Není to jen romantika, ale také příběh o tom, jak se vypořádat s bolestí a traumatem. Někdo potřebuje kolem sebe lidi, někdo se raději uzavře sám do sebe. 

Konec byl lehce přeslazený, ale k feel-good knihám to zkrátka patří. A i když má kniha své chybičky, na které čtenáři ve svých komentářích často poukazují, je to příběh, který vás zaujme svým humorem, dialogy mezi postavami, začínající láskou i pomalým uzdravováním. Titul Cestou k tobě zaujme především ženy, kterým je vyprávění určeno.

Obálky
Nejvíce jsem nadšená z anglické obálky. Modrou mám celkově ráda a tahle úplně přitahuje oči. 
      

O autorce
Emily Houghton pracovala jako specialistka online marketingu, ale teď se na plný úvazek věnuje psaní. Pochází z Essexu, ale v současné době žije v Londýně. Je cvičitelkou jógy a spinningu a je úplně posedlá psy. O dráze spisovatelky snila od chvíle, kdy udržela v ruce pero.

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat