sobota 12. března 2022

Agnes a odemčený sen

AUTOR
: Tuutikki Tolonen
ILUSTRACE: Kati Vuorento
ORIGINÁL: Agnes ja unien avain (WSOY, 2020)
PŘEKLAD: Alžběta Štollová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2021
POČET STRAN: 206
ZDROJ: vlastní

Anotace
Do muzea jednoho malého ospalého městečka někdo zašle vzácnou starou zamčenou šperkovnici. Muzeum šperkovnici může vystavit, je tu ale jedna podmínka: pokud se najde někdo, kdo od ní bude mít klíč, smí si její obsah odnést. Jedenáctiletá Agnes při návštěvě muzea poznává, že tento vzácný exponát vídá ve spánku a pokud by měla věřit svým snům, ví také, kde ke šperkovnici najít klíč. Společně se svým kamarádem Bunem začnou pátrat po jejím osudu, po domě a po tajemné zahradě z Agnesiných snů. Kniha je určena dětem od 8 do 12 let.


Hodnocení
Tuutikki Tolonen je známou finskou spisovatelkou knih pro děti. Její série o bubácích se těší velké oblibě i u nás. Nakladatelství Portál v roce 2021 vydalo první díl další série pro děti o holčičce jménem Agnes.
Agnes se s maminkou z Helsinek přestěhovala do malého městečka. V Harmale maminka získala práci jako redaktorka v místních novinách. Agnes se tu ale cítí trochu opuštěně, naštěstí se však seznamuje s Piškotem, se stejně starým klukem jako je ona a také tak stejně opuštěným.

Celý příběh začíná na hřbitově u malého hrobečku, který nese podobné jméno jako ona - Agnes Margaretha - i se shodným datem narození (kromě letopočtu). Agnes to velmi překvapí a chce zjistit více o tom, kdo je v hrobečku pochovaný. Společně s Piškotem odhalí řadu zajímavých informací a také nečekaně přijde na věci, které se týkají i její rodiny.

V knize je trochu tajemna a mystična, autorka vše dávkovala s lehkostí a nenásilným způsobem. V dětech byl měl vyvolat pocit záhady i duchařiny. 

Kniha je příběhem ze současnosti, odehrávající se v normálním světě, žádné fantasy se tady nekoná. Proto také Tuutikki Tolonen do příběhu promítla i aktuální problémy, se kterými se mohou dnešní děti potýkat. Agnes pochází z rozvedené rodiny a ona se najednou musí vypořádat se svými emocemi, které cítí k tátovi. Dalším bodem je šikana. Sice ne taková, jak si čtenář může pod tímto pojmem představit. Určitě znáte ve svém okolí takové typy lidí, kteří si zasednou na ty, co se cítí nejistě a neumí se bránit. Ale je to také příběh o kamarádství a rodině, o hodnotách, které jsou v současné době hodně důležitým aspektem nejen v knihách, ale také ve skutečném životě.

Pokud můžu srovnat knihy o dětech Hellemaových a Agnes, o krapet víc se mi líbil právě tento titul. Je tady spousta přesahů, vtipných dialogů, autorce se povedlo vystihnout letní atmosféru prázdnin a rozhodně se více zasmějete. Samozřejmě, že je to dáno tématem.

Trilogii o bubácích ilustroval Pasi Pitkänen, tady se této role zhostila Kati Vuorento. Její obrázky jsou črty, přesto však mají spoustu detailů a tváře jednotlivých postav dokonale vystihují jejich emoce. Obrázky tak vhodně doplňují text v knize.

Nejprve jsem si myslela, že příběh o Agnes je samostatnou knihou, ale mýlila jsem se. Mile mě překvapilo, že i ona má své pokračování. Pokud vyjdou v češtině, a já pevně věřím, že ano, určitě si nenechám ujít další dobrodružství.

Titul je určen pro děti čtvrtých pátých tříd. Myslím si, že děti v tomto věku ocení již zmiňované aspekty jako je přátelství a rodina. Ale tím, že se kniha dá číst i mezi řádky, příběh by mohly ocenit i starší děti než je uvedená věková kategorie.


O autorce
Tuutikki Tolonen je oblíbená a oceňovaná finská spisovatelka pro děti a mládež. V Portále jí vyšla úspěšná trilogie Strašidelná chůva, Strašidelná cesta a Strašidelný dopis.

Kati Vuorento je současná finská ilustrátorka, žije a pracuje v Helsinkách.
Zdroj: nakladatelství Portál


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat