čtvrtek 10. února 2022

Zpět o sto let na výlet

AUTOR:  
Renata Šindelářová
ILUSTRÁTOR: Libor Drobný
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2021
POČET STRAN: 128
ZDROJ: vlastní

Anotace
Vojta s Klárkou jsou opět tu a tentokrát se společně vydávají na cestu 20. stoletím. Vojtova prababička totiž ztratila paměť, takže se naši hrdinové spolu s ní vydávají do historie, aby s ní znovu prožili její život. Díky tomu zažijí spoustu dobrodružství. Během druhé světové války potkají partyzány, zažijí lampiónový průvod a během sametové revoluce se dokonce ocitnou v policejním voze. Vlastně je docela fajn zjistit, jak žili naši rodiče a prarodiče, čeho se báli a na co těšili, dokonce jaké hráli hry, když byli sami ještě dětmi.
Kniha kombinuje čtení s luštěním.

Hodnocení
Renata Šindelářová napsala třetí volné pokračování o Vojtovi a Klárce. Tentokrát je čeká výlet o sto let zpátky do naší historie.

Vojtova prababička Maruška slaví sto sedmé narozeniny. Stále se těší dobrému zdraví, ale mysl už jí neslouží tolik, takže si už nepamatuje jména. Vojta s Klárkou jí věnují nevšední dárek - výlet do doby, kdy se narodila. Za pomoci kouzelných hodinek bude tato netradiční trojice skákat v čase, aby babičce připomněla všecÝy ty krásné časy a důležité momenty v jejím životě. A nejen to, díky tomu se Vojta s Klárkou něco naučí z československé historie.

Tato kniha není je obyčejným příběhem, ale je gamebookovým typem - pokud se chcete přesunout na další kapitolu, musíte nejprve vyluštit úkol, který se nachází na konci každé kapitoly. Úkoly jsou z různých oborů - čtenář musí vyřešit především matematické úkoly, autorka ale také zvolila úkoly jazykové i úkoly, které rozvíjí logiku a postřeh. Většinou jsou úkoly jednoduché, občas je potřeba u nich přemýšlet. Přiznám se, že leckdy jsem se výsledku spletla a občas jsem si nevěděla rady. Pro všecÝy takové čtenáře, jako jsem já, je vzadu klíč k rozluštění. Ale nemyslete si, že si jenom přečtete číslo stránky, tak jednoduché to není.

Tato útlá kniha volně navazuje na tituly Ztraceni v rudolfinské Praze (2017) a Tajemství pokladu  svatého Václava (2019). Děti se v příběhu dozví o klíčových okamžicích československé historie, například o válečné době, partyzánech, autorka také zmiňuje komunistickou dobu i sovětskou okupaci. Vše ale jen letecky, jen nástin, že se něco událo.

Titul ale není gamebookem v pravém slova smyslu. Jedná se spíše o příběh s luštěním. Nicméně to nemění nic na tom, že se kniha četla dobře. Trochu mě ale zlobilo, že jsem se do příběhu nemohla pořádně začíst. Možná to bylo tím, že jsem musela příběh přerušit kvůli tomu, abych vyřešila další úkol? Těžko říct. Pokud ale chcete zabavit své děti něčím jiným než obyčejnou knihou, sáhněte určitě po tomto typu. Děti budou mít o zábavu postaráno.

O autorce
Renata Šindelářová žije v Ústeckém kraji. Vystudovala střední ekonomickou školu a vysokou pedagogickou školu. Vydala několik románů pro ženy, působí jako redaktor a lektor tvůrčího psaní. V roce 2017 založila nakladatelství Literární strom. Jejími koníčky jsou kromě psaní: jóga, fotografování, turistika, tanec.

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat