neděle 3. ledna 2021

Nepovedené kouzlo - Emilka a ztracená škola

AUTOR:  Petra Martišková
ILUSTRÁTOR: Zdeňka Študlarová
NAKLADATELSTVÍ: Bambook - Grada
ROK: 2019
POČET STRAN: 120
ZDROJ: knihovna







Anotace
Malá čarodějnice Emilka je pěkné kvítko. Škola ji nebaví, a učit se kouzla a zaklínadla už vůbec ne. Mnohem raději lítá po lese a vymýšlí různé lotroviny. Jenže o svatojánské noci se Emilce jedno velké kouzlo přeci jen povede. A je z toho pořádný průšvih.

Podaří se jí totiž nechat zmizet úplně všechny školy – nejen tu čarodějnickou, ale dokonce i lidské! A co víc, vůbec nikdo si na ně nevzpomíná. I když se to nejdřív Emilce a jejím novým lidským kamarádům zdá prima, brzy zjistí, že bez školy to zase taková legrace není. Zvládnou ji do konce prázdnin přičarovat zase zpátky?

Hodnocení
Petra Martišková je autorkou, která píše knihy nejen pro dívky, ale i pro děti mladšího školního věku. Právě těm je určena i tato knížka. 

Emilka je malá čarodějnice, kterou kouzlení a vše okolo vůbec nebaví. Čarovat neumí, ve škole propadá, zkrátka by byla nejraději, kdyby škola zmizela. A není sama, kdo má takové přání. Děti Natálka, Honzík a Kuba jsou taky povedená kvítka - ve škole spíš zlobí a dělají naschvály, než aby se učili. A tak o svatojánské noci, kdy jsou kouzla nejsilnější, Emilka pronese jedno zdánlivě nepodařené zaklínadlo... Druhý den škola zmizela. Což o to, to by možná nebylo až tak hrozné, ale horší bylo, že si na ni nikdo nepamatoval. Co myslíte, bude mít Emilka radost, že se jí kouzlo povedlo? Nebo zjistí, že se bez školy neobejde ani ona, ani ostatní děti?

Lehce poučný příběh o tom, že vzdělání je opravdu důležité, mě bavil. Ráda si u takových pohádek odpočinu, protože vím, že dobro vyhrává nad zlem a chytrost nad hloupostí, a říkám si, že tady je dětský svět ještě v pořádku.
Zdroj: bambook

Malé děti rády čtou o vílách či malých čarodějkách. Petra Martišková vsadila opět na jistotu a znovu se jí podařilo vtáhnout čtenáře do děje. Pokud pravidelně čtete knihy Petry Martiškové, zjistíte, že se tady objeví i Hejkalka, hrdinka z jiné její dětské knihy.

K titulům pro nejmenší patří také ilustrace. Těch se do tohoto příběhu zhostila Zdeňka Študlarová, která s Petrou Martiškovou vytvořila již několik dalších knih. Její obrázky jsou milé, přívětivé a krásně se na ně dívá. Především Emilka a její suprový rozcuch mě rozesmál a hned mi byla sympatická.

Velká písmena, přiměřeně dlouhé kapitoly, to je čtení ideální pro děti, které chodí do druhé či třetí třídy. Pobaví určitě i jejich rodiče a spolu s dětmi si o všech aspektech, jako je přátelství či vzdělání, můžou popovídat.


O autorce
Petra Martišková vystudovala Gymnázium v Kadani a později tamtéž i nástavbové studium obchodní akademie. Účetnictví se věnuje profesně, ale pracovala také jako redaktorka internetových magazínů pro ženy. Díky lásce ke knihám, začala psát vlastní příběhy. V roce 2006 jí vyšla první kniha a od té doby vyšlo spoustu knih nejen pro ženy, ale i pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat