pátek 29. ledna 2021

Dva v srdci

AUTOR
: Josie Silver
ORIGINÁL: The Two Lives of Lydia Bird (Penguin Books, Londýn, 2020)
PŘEKLAD: Michaela Martinová
NAKLADATELSTVÍ: Cosmopolis
ROK: 2020
POČET STRAN: 376
ZDROJ: vlastní






Anotace
Dva životy. Dvě lásky. Jedna volba. Lydia a Freddie. Freddie a Lydia. Jsou spolu víc než deset let a ona je přesvědčená, že jejich lásku nemůže nic zničit. Brzy ale zjistí, jak moc se plete… Freddie zemře při autonehodě a Lydia je poprvé sama. Jediné, co chce, je zůstat v posteli a brečet. Moc dobře však ví, že Freddie by si přál, aby žila šťastně a naplno i bez něj. Proto se o to pomalu, krůček po krůčku, snaží. Pak se ale stane něco neskutečného. Lydia najde způsob, jak získat svůj starý život i s Freddiem zpátky.

Život, ve kterém k žádné tragické nehodě nedošlo. Život, pro který plakala celé měsíce. Znovu a znovu překračuje práh do minulosti. Ač se to zdá neskutečné, žije dva životy zároveň. Návštěvy ve světě, kde Freddie pořád žije a kde Lydiino srdce stále patří jenom jemu, si však vybírají svoji daň. Protože v tom skutečném se objeví někdo, kdo chce, aby zůstala s ním.

Hodnocení
Celé hodnocení ke knize si můžete přečíst na blogu Knihcentrum Revue.


Když ztratíte někoho, koho milujete, nepřekonáte to za šest měsíců, ani za dva roky, ani za dvacet, ale musíte najít způsob, jak žít dál, aniž byste měli pocit, že všechno, co přijde potom, už nikdy nebude takové. Někteří lidé chodí po horách, jiní skáčou z letadla. Každý člověk si musí najít svoji vlastní cestu zpátky, a když má štěstí, má kolem sebe lidi, kteří ho milují a drží ho při tom za ruku. (str. 345)

Obálky
Nejvíce se příběhu podobá obálka prostřední, je originálně zpracovaná a celkově se mi líbí. Fialová obálka je také moc krásná, ale děj moc nevyjadřuje a ta červená je nic neříkající. U české obálky jsem ocenila, že je v modré barvě. 
    


O autorce
Josie Silver je nenapravitelná romantička. Svého muže potkala tak, že mu v den jeho jednadvacátých narozenin stoupla na nohu. Se svými dvěma dětmi a kočkou žijí v malém městě Midlands. Debutovala románem Den, kdy jsem zahlídla lásku (One day in December, 2018), který v nakladatelství Cosmopolis vyšel roku 2019. Její prvotina se stala okamžitě bestsellerem Sunday Times a New York Times a dočkala se překladu do více než dvaceti pěti jazyků.


Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 


2 komentáře:

  1. Vypadá to jako zajímavé čtení :) Podobnou knihu už jsem četla, teď si nevzpomenu na jméno, ale byl to pěkný doják :) Tak určitě sáhnu i po této :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to zajímavé čtení, ale měla jsem výhrady, přesto se kniha četla dobře.Děkuji za komentář!

      Vymazat