úterý 6. října 2020

Rande na balkoně

AUTOR
: Felicia Kingsley
ORIGINÁL: Appuntamento in terrazzo (Newton Compton Editori, Milán, 2020)
PŘEKLAD: Petra Královcová
NAKLADATELSTVÍ: Cosmopolis
ROK: 2020
POČET STRAN: 184
ZDROJ: vlastní






Anotace
Romantiku a humor nepřemůže ani zákaz vycházení „Zůstaňte doma! Zůstaňte doma!“ znělo z reproduktorů opuštěnými ulicemi Milána. Nikdo nebyl připravený na to, že život najednou zamrzne. Alex se ocitl zavřený doma s tím posledním člověkem, se kterým by chtěl dýchat stejný vzduch: se svou bývalkou. Hned za zdí uvízla Didi v bytě přeplněném hlučnou rodinou. Milující a milovanou rodinou, před níž se ale v této situaci dalo uniknout jen na balkon. Na tom sousedním se snažil najít chvilku klidu Alex. Jejich náhodná setkání a povídání přes balkon se změnila v příjemné každodenní schůzky. Samozřejmě s dodržením nařízeného odstupu. Může za tak zvláštních okolností vzniknout láska?

Hodnocení
Současná celosvětová krize v podobě covidu-19 se dostává také do literatury. Ať už s opatřením, které se koronaviru týká, souhlasíte nebo ne, toto je kniha o lásce, která se zrodila v jednom milánském činžovním domě.

V bytě 3a je na návštěvě u své rodiny Didi, která za nimi přijela z Berlína. Ve vedlejším bytě 3b bydlí Alex se známou influencerkou Gaiou. Během několika málo hodin se všem obyvatelům změní život - vláda vyhlásila karanténu, nikdo nesmí opustit svoje bydliště. Didi tak zůstane sice s milující, ale někdy hodně otravnou rodinou a Alex se před vyhlášením nouzového stavu stihl s Gaiou rozejít a on s tou šílenou bejvalkou musí existovat v jednom bytě. Prekérní situace. Jediné místo, kde mají Alex a Didi klid, je balkon. Tam se nejdříve náhodně setkali, pak se začali scházet pravidelně a postupně se spolu sbližují. Vydrží jim toto netradiční randění? Bude jejich vznikající románek pokračovat?

Felicia Kingsley využila situace a napsala literární jednohubku, která by se dala považovat za delší povídku. Milé, vtipné a aktuální. Není nic horšího než zůstat uvězněn v jednom bytě bez ohledu na to, jestli toho druhého máte rádi nebo ne. Po čase budete vděčni za čistý vzduch a trochu klidu.

„Tahle karanténa nás nutí přehodnocovat všechno, co jsme dřív považovali za samozřejmé,“ souhlasím, „zpomalit a přemýšlet o tom, kolikrát jsme si stěžovali pro nic za nic.“ (Str. 102)

Hlavní hrdinové byli velmi sympatičtí a čtenář se snadno vžil do jejich životů. Jejich povahy nejsou nijak rozebírány, to ale nevadí, nejsme přece v žádném dramatu. Čtenář se ale dozví, že Didi pracuje v ekologické firmě a ráda by trochu přispěla ke zlepšení životního prostředí. Alex je fotograf a velký romantik, který rád vtipkuje.

Většina postav je kladného charakteru. Tou zlou je influencerka Gaia, slečna, která má spoustu sledujících, spoustu spoluprací, ale ve skutečnosti je Gaia ztělesněním té špatné stránky, kterou youtuberský, instagramový a kdoví jaký ještě svět skrývá. Autorka poukázala na to, že ne vždy je nutné slepě věřit tomu, co zaručeně někdo vychvaluje a doporučuje.

Jsem si jistá, že Rande na balkoně je takovou první vlaštovkou, která se koronavirovou situací bude zabývat. Pokud budou další příběhy v podobném provedení, ráda si je přečtu.

A i když v textu nebyl nikde zmíněn koronavirus, my, kteří v této době žijeme, víme, o co jde. Za pár let už možná lidé nebudou vědět, co to bylo, anebo také může nastat ta věc, že to bude běžná součást našich životů. 

Je to milé čtení, u kterého jsem si odpočinula a zasnila se nad tím, že tak nějak by měly začínat vztahy - opatrně, galantně a romanticky. Rande na balkoně je příjemná oddechovka, která potěší především romanticky založené čtenářky. Autorka vzala ze současné neutěšené situace to pozitivní a dala jiskřičku naděje, že svět ještě funguje normálně.

Obálky
Tentokrát jen jedna obálka a to originálního vydání.



O autorce
Felicia Kingsley se narodila roku 1987, žije v Modeně a pracuje jako architektka. Od dvanácti let miluje psaní příběhů. Nejprve je publikovala na webu, kde měly velký úspěch. Vydala osm knih, jedna byla přeložená do angličtiny.


Děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. V podstatě ve všem s tebou souhlasím. Kniha je opravdu povedená, příjemně člověka naladí a rychlost s jakou autorka na současnou situaci zareagovala je obdivuhodná. :)

    OdpovědětVymazat