neděle 25. října 2020

Holka, kterou nechtěli

AUTOR
: Torey L. Hayden
ORIGINÁL: Lost Child (Curtis Brown, 2019, New York)
PŘEKLAD: Linda Bartošková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2020
POČET STRAN: 255
ZDROJ: vlastní







Anotace
Jessie je holka, kterou nechtěli. Holka s dramatickým osudem, který se nakonec povede proměnit, i když to je za cenu náročné práce lidí kolem ní a také samotné Jessie. Torey Hayden v knize popisuje složité úsilí o získání důvěry malé holčičky, která už se bojí k někomu přilnout. Jessie neuvěřitelně lže, její lhaní je až patologické a slouží jí jako adaptační mechanismus. Alespoň někdy je za hrdinku, i když si to vybájí, a lži jí mají sloužit k tomu, aby ji někdo bral vážně. Díky vytrvalé terapeutické práci se jí ale podaří tuhle ochranu postupně opustit a stát se tím, čím doopravdy je malou, citlivou holkou.

Hodnocení
Torey L. Hayden je autorka, která ve svých knihách hodně čerpá ze své praxe. Nejinak je tomu i v její novince Holka, kterou nechtěli.
Jessie je osm let. Odebrali ji od rodičů a dali ji do dětského domova za žhářství, ke kterému se přidružily i psychické problémy, kterými trpěla její matka. Jessie před sebou vybudovala velkou obrannou zeď složenou ze lží. Torey za ní dojíždí a chce přijít na kloub tomu, co Jessie trápí. Ona se však urputně snaží nikoho k sobě nepustit.

Příběh je vystavěn na terapeutických sezeních mezi Torey a Jessií. Jenže Jessie je jiná než všechny jiné děti, se kterými se Torey kdy setkala. Neustále se snaží převzít kontrolu a dostat Torey tam, kam chce ona. Neustále se hádá, ráda vede diskuze a lže. Pro Jessie to však lhaní není, je to pro ni upravená pravda. Jenže tím, že si vymýšlí, ubližuje lidem kolem sebe. Jessie je chytrá holka, její předností jsou nádherné kresby skřivánků. Se svým životem si moc ale poradit neumí. Její rodina patří k těm, co mají spoustu problémů. Jessie je vnímá a snáší velmi těžko. 

Torey je zkušená speciální pedagožka s mnohaletou praxí, ale přišlo mi, že se u Jessie točila neustále v kruhu bez nějakých velkých úspěchů. Celé terapeutické sezení trvalo s přestávkami dva roky. Je to běžná praxe? Jistěže se nedají všechny případy házet do jednoho pytle, musí se na ně pohlížet individuálně. Ale i přes vleklost terapie má Torey můj neskonalý obdiv za svoji trpělivost a odhodlání zbořit onu neviditelnou zeď.

Autorka také zabrousila do srovnání sociální péče a pomoci ve Spojených státech a v Anglii. Zatímco v USA jsou sociální služby zpoplatněny a organizace si vybírají peníze, za které se můžou ony služby zkvalitňovat, ve Spojeném království systém funguje na základě charitativních spolků a organizací. 

„Tady je to o tolik jiné, než jako to máte v Americe, viď? Nejsi zvyklá na tyhle improvizace, kdy to flikujeme, jak se dá, a nikdy si nemůžeme dovolit všechnu potřebnou pomoc. Vy tam u vás máte tolik možností, viď? Psychology ve školách a všemožné terapeuty a spoustu speciálních programů...“
Pokrčila jsem rameny. „Nejsem si jistá, že toho máme zas tolik. Tady se z dětí stávají ztracené případy, protože stát si nemůže dovolit pomoc, kterou potřebují. Ve Státech jsou z dětí ztracené případy, protože si potřebnou pomoc zase nemůžou dovolit jejich rodiče. Nebo ji nechtějí platí pojišťovny.  Výsledek je skoro stejný. Děti ztrácí každý systém sociální péče.“ (str. 26)

Torey L. Hayden navíc úžasně popsala velšskou krajinu a vřesoviště, její odlehlost a krásu. Leckdy jsem si říkala, že bych se tam také chtěla někdy podívat jako turista.

Předchozí kniha Tichá holka je čtivá a také poučná. Tento titul autorka napsala ve stejném duchu. Z hlediska samotného stylu a čtivosti je kniha výborně napsána. Je znát, že autorka má psaní v krvi a ví, jak čtenáře upoutat. Tam přidala na dramatičnosti, tam přidala kousek srovnání z praxe v USA. Jako bonus navíc je do knihy vloženo i několik černobílých ilustrací Michaely Brajkové, které vystihují situace v příběhu.

Titul je určený nejen běžným čtenářům, ale také pedagogům a psychologům a těm, kteří se zabývají dětmi v komplexu sociální péče a pomoci.

Obálky
Tentokrát se mi obálky moc nelíbí, přijdou mi nevýrazné.
    


O autorce
Torey L. Hayden je autorkou řady velmi úspěšných románů, které představují skutečné příběhy z prostředí škol pro děti s poruchami chování. Pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka. Žije v  USA.  (nakl. Portál)


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat