neděle 18. srpna 2019

Ohnivý kamínek

AUTOR:  Ilona Fišerová
ILUSTRÁTOR: Petra Hauptová Řezníčková
NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ROK: 2019
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní








Anotace
Mladého čerta Matyáše život v pekle nudí. Shazování ohnivých kuželek zkrátka není nic pro něj. Mnohem víc ho zajímá pekelná knihovna a dění nahoře mezi lidmi. Když jednoho dne omylem vypustí na svět Hloupost, Lhostejnost a Strach, nezbyde mu nic jiného, než peklo opustit a napravit, co způsobil. Svou nepozorností totiž pěkně zavařil kováři Kubovi a jeho milé, kuchtičce Marjánce. Budou stát síly pekelné při něm, nebo bude muset přijmout pomocnou ruku tajemného muže v hnědé kápi? Veselé vyprávění pro děti v duchu klasických českých čertovských pohádek.


Hodnocení
Máte rádi pohádky o čertech? Takové ty klasické ve stylu S čerty nejsou žerty? Ohnivý kamínek vám v tomto ohledu udělá velkou radost.


Světu vládne Láska a Rozum. Nikdo se nehádá, nikdo nelže ani nekrade. Lidé jsou na sebe hodní a mají se rádi. A proto se čerti v pekle pořádně nudí. Matyáš je však rarach k pohledání. Nemá rád zahálku, ale vědění, a tak leží celé dny v knihách. Touží spatřit to, o čem se v knihách píše – slunce, vzduch i lidi. Při svých tajných toulkách po pekelné knihovně narazil na malou krabičku. Když ji otevřel, našel mapu k lidskému světu. Ale nejen to. Z krabičky unikly Strach, Hloupost a Lhostejnost. A teprve teď se začaly dít podivné věci.

Že jsem toho prozradila hodně? Kdeže. Jsou to jen první tři kapitoly. A můžu vám zaručit, že o žádné překvapení nepřijdete. Od Ilony Fišerové jsem četla již několik dětských knih, tato je ale určena pro menší čtenáře. Vystupují zde klasické postavy jako jsou král, čerti, kuchařka, kuchtička nebo třeba kovář. Najdete zde dobro a zlo a jako (skoro) v každé pohádce dobro vítězí.

Upřímně přiznávám, že jsem byla opravdu naštvaná, jak se ty tři malé potvůrky na náš svět a začaly  se všude roztahovat. Z hodných lidí se najednou stali lidé podezřívaví a lhostejní ke svému okolí. Už ani ta láska nebyla čistá.

Prostředí, kde se příběh odehrává, je typicky pohádkové. Od začouzeného pekla, kde pevnou rukou vládne Lucifer, až po království, kde mají krále Alberta všichni rádi, protože je rozumný a spravedlivý.

Kniha je nabitá akcí od začátku do konce a věřím, že vám děti budou viset na rtech a čekat, jak vše dopadne. Dokáži si představit, jak tuto pohádku čtou dětem také paní učitelky v mateřinkách. Pohádka potěší i začínající čtenáře, řekněme malé druháky. Nejsou zde moc těžká slova a věty či souvětí jsou přiměřeně dlouhá.

Dětská knížka se neobejde bez ilustrací. Tuto nakreslila Petra Hauptová Řezníčková. Na mě působí lehce naivně a kýčovitě, ale na druhou stranu obrázky působí svěže a barevně. Barvy však nejsou křiklavě výrazné. Dětem se takové ilustrace líbí a řekněme si to na rovinu, také knihu prodávají.

Příběh je velmi jednoduchý a potěší především děti předškolního věku, které ocení pohádkové postavy a také vyprávění o tom, jak dobro potrestá zlo.

O autorce
Ilona Fišerová začala psát už na prvním stupni základní školy, ale všechna její díla se při dokončení podobala něčemu, co už někdy někdo napsal. Proto všechno putovalo do šuplíku nebo do koše. Po základní škole nastoupila na Obchodní akademii do Hradce Králové, pak se stala úřednicí a na svůj sen psát knížky pro děti tak trochu zapomněla. Jenže to se změnilo po narození dětí. S nimi a pro ně se fantazie a chuť psát zase probudily a vzniklo mnoho pohádek a příběhů. A protože se pohádky líbily i ostatním, brzy přišel na svět rozhlasový seriál – Kovářské pohádky, který odvysílal Český rozhlas v pořadu Hajaja v roce 2007. V roce 2009 byl natočen druhý rozhlasový seriál – Dar ze ZOO.

Svou první knížku Na orlích křídlech vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros v roce 2014. Další knížky pak na sebe nenechaly dlouho čekat (Pejsek Dar - Záhada v ZOO, Poselství blíženců...) Zdroj: autorčin web

Žádné komentáře:

Okomentovat