neděle 25. srpna 2019

Malé černé a devět žen

AUTOR: Jane L. Rosen
ORIGINÁL: Nine Women, One Dress (Doubleday, 2016, New York)
PŘEKLAD: Kateřina Harrison Lipenská
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2017
POČET STRAN: 224
ZDROJ: knihovna






Anotace
Půvabný, vtipný a neodolatelně hravý román, vynalézavě propojující osudy devíti žen prostřednictvím jedněch malých černých, které každé z nich vstoupí do života a vnesou do něj podmanivé kouzlo.

Hodnocení
Malé černé vyšly v nakladatelství Metafora již v roce 2017. Tehdy zažily velký boom, objevovaly se kladné hlasy a já si říkala, že bych si je ráda přečetla. Až o dva roky později jsem na ně náhodou natrefila v knihovně a už byly doma.

Zní to jako klišé, ale vězte, že tento román stojí za přečtení. Vše se točí kolem malých černých koktejlek ve velikosti S. Vyrobil je téměř penzionovaný krejčí v dílně Maxe Hammera. Tyto malé černé se staly hitem sezony a ovlivnily osudy hned několika žen.

Těch žen je devět. Některé dostaly více prostoru, některé méně. Ale každá z nich měla velmi zajímavý příběh. Ráda bych zmínila alespoň dva z nich. Chytly mě totiž za srdce. První příběh je o Arturovi Wintersovi, advokátovi, který do Bloomingsdale's chodí nakupovat již dvacet let třikrát ročně. Vždy koupí dárek pro svou ženu k narozeninám a k Vánocům a dárek k narozeninám a k Vánocům pro svou asistentku Felicii. Felicie je do Arthura tajně zamilovaná sedmnáct let. Jenže Arthur je věrný své Marylin a na žádnou jinou se ani nepodívá. Marylin však zemřela a místo po Arthurově boku je prázdné. Vyplní ho Felicie nebo někdo jiný? A jakou roli sehrají malé černé?

Druhý příběh je z jiného prostředí. Seznamujeme se s Andie Randovou, soukromým očkem. Je vcelku úspěšná. K této profesi ji přivedlo vlastní zklamání v manželství – rozvedla se s mužem po té, co na vlastní pěst vypátrala jeho nevěru. Do kanceláře k ní přišla žena, která chce zjistit, jestli je její muž nevěrný. Má jisté podezření, ale potřebuje důkazy. Ač Andie dělá, co dělá, Johna nemůže při něčem přistihnout. Andie pak do případu angažuje city. A malé černé? I tady budou velmi důležité.

Hrdinkami jsou ženy starší, mladší, ambiciozní i úplně obyčejné ženy. Některé si oblíbíte více, některé méně. Ústředním bodem a spojníkem mezi nimi je Ruthie, zkušená prodavačka v Bloomingsdale's. Sleduje lidské osudy a skládá si je jako dílky puzzle k sobě. Všechny příběhy jsou psané s lehkostí a něžností, může se stát, že vám ukápne i slza.

Malé černé jsou psány ve stylu filmu Láska nebeská. Pokud se vám snímek líbil, oblíbíte si i tento román. Dokázala bych si představit knihu převedenou do filmového scénáře. S radostí bych si na něj zašla do kina.

Malé černé příběhem proplouvají od jedné ženy k druhé a jako korálky na niti se na ni navlékají barevné střípky osudů. Velmi se mi líbilo slovo panoptikum, které je užito v anotaci a možná i toto slovo rozhodlo k přečtení knihy.

Je to přesně ten typ románů, které zbožňuji a mohla bych je číst pořád. Titul je určen spíše pro ženy a potěší především romanticky založené čtenářky.

Obálky
Česká obálka je od ostatních na Goodreads opravdu originální. Ze zahraničních se mi líbí prostřední s modrým pozadím.
    

O autorce
Jane L. Rosen je spisovatelka a také přispívá do Huffington Post. Žije v New Yorku a na Fire Islandu se svým manželem a třemi dcerami. Často se inspiruje městem, ve kterém žije, a lidmi, se kterými je sdílí. Je autorkou románu pro dospělé The Thread, který sama publikovala. Kromě psaní se věnovala také filmové a televizní produkci a je spoluzakladatelkou nadační společnosti It´s All Gravy, společnosti zabývající se webem a aplikacemi. Zdroj: Goodreads


Žádné komentáře:

Okomentovat