sobota 5. ledna 2019

Z kopce do kopce

AUTOR: Kateřina Dubská
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2018
POČET STRAN: 223
ZDROJ: vlastní








Anotace
Co se stane s vaším životem, když doslova vyfuníte na kopec a potkáte HO? S nádherným výhledem, sadem (v němž zrovna se stéblem trávy v puse relaxuje srnka), soustavou polorozpadlých šop na dvoře a pálenicí ve včelíně… Je to on! Dům! Ten dům, kvůli kterému opustíte město se všemi jeho kavárnami, hospůdkami, divadly, koncertními sály a přáteli. Dům, kvůli kterému změníte úplně všechno – odložíte lodičky, pořídíte slepice a kozy, jež se chovají trochu jako potměšilí kamzíci, přežijete rozsáhlou přestavbu a nakonec zjistíte, že byste přes všechna protivenství své rozhodnutí nikdy nezměnili.

Hodnocení
Kateřina Dubská už navěky zůstane v mém srdci díky knize Člověk Gabriel, která je nepřekonatelná. Pokračování s názvem Dcery je příběhem drsnějším. Malé zázraky jsou povídky o životě, lásce, úspěchu i zklamání. A Z kopce do kopce? Příběhy z autorčina života jsou vtipné i k zamyšlení.



Autorka se rozhodla odejít z Brna někam, kde bude mít nádherný rozhled. Po dlouhém hledání našla polorozpadlou chalupu na Slovácku, která je od nejbližších sousedů vzdálena devět set metrů s převýšením sto metrů. Společnými silami ji se svým mužem přestavěli na příjemné bydlení. K domácnosti si postupně pořídili i domácí zvířata – slepice, kozy, včely, psy a kočky. A právě o životě na kopci s radostmi a starostmi vypráví tato útlá knížečka.

Povídky jsou psané s vtipem i lehkou nadsázkou. Najdete tu i příběhy, které se zvířat až tak moc nedotýkají – něco o nářečí, o životě na vesnici i zvycích. Nejlepší příběhy jsou však o kozách, s kterými je (mimo jiné) i legrace.

Jednotlivé kapitoly jsou vtipně pojmenovány a jsou krátké, přesto se do nich vleze vše, co má. V příbězích najdete slovácké nářečí, které je typické po danou oblast a také trochu podobné hanáčtině.

Autorka věrohodně popsala také chov včelstva. V jejím podání vše vypadá jednoduše, ale před včelami a jiným bodavým hmyzem mám respekt, takže do toho bych se moc nepouštěla, ale díky popisu Kateřiny Dubské mi včelaření přišla jako ta nejúžasnější věc na celém světě.

Paní Dubská má můj obdiv – vyměnit pohodlné bydlení za bydlení někde na dědině a vrhnout se do hospodaření po hlavě, to neumí každý. 

Kniha je odpočinkově zaměřená a ten, kdo nemá rád akční záležitosti, bude jistě spokojen. Je to pohodové čtení o životě, přírodě i lidech.

O autorce
Kateřina Dubská patří k zakladatelům nakladatelství a vydavatelství Computer Press. V roce 2000 založila Nadační fond Verda, který se zaměřuje na podporu mladých nadaných romských studentů.

Napsáno pro Jotu.

Žádné komentáře:

Okomentovat