středa 28. února 2018

Jediný den

AUTOR: Martin Baltscheit, podle námětu Anny Gabbertové
ILUSTRACE: Wiebke Rauersová
ORIGINÁL: Nur ein Tag (Dressler Verlag, 2016, Hamburg)
PŘEKLAD: Eva Kadlecová
NAKLADATELSTVÍ: CPress
ROK: 2017
POČET STRAN: 112
ZDROJ: knihovna





Anotace
Kamarádi divočák s lišákem zažijí vylíhnutí okouzlující mušky jepice, která je tak líbezná, že je těžké ji nemilovat. Jenže jako každá jepice má na život jen jeden jediný den. Hodní přátelé ji tu hroznou věc nedokážou říct, a tak jí namluví, že tím, kdo má brzy odejít, je lišák.
Líbezné mušce je ihned jasné, co je třeba udělat. V tom případě se do toho jediného dne musí vejít celý život a veškeré jeho štěstí.

Hodnocení
Myslíte si, že se dokážete smířit s myšlenkou, že zemřete v ten samý den, co se narodíte? A dokážete tento den prožít tak, aby byl ten nejhezčí?


Na břehu jezera se jednou za tři roky narodí jepice. U jejího vylíhnutí jsou dva přátelé lišák a divočák. Malá jepice je tak nádherná a okouzlující, že nemají to srdce ji říct, že ještě ten se zemře. Místo toho jí namluví, že ten, kdo umírá, je lišák. Jepice je velmi nešťastná, ale rozhodne se, že lišákovi jeho poslední den udělá co nejpěknějším.

Autor do příběhu zakomponoval několik věcí. Nejprve je to smrt a smíření se s ní. Lišák s divočákem si jepici zamilovali tak, že si neumí představit, že tu další den nebude. Její odchod bude pro ně těžký. Nebo ne?

Další záležitostí je registrované partnerství. Ano, v i takové knížce se zde mluví o homosexualitě, ale jen formou hry, přece jen je to příběh pro malé čtenáře. Většina z nich to asi ani chápat nebude. Stejně tak smrt. Na předčítajících je, aby dětem obtížné situace patřičně vysvětlili.

A to je, myslím, kámen úrazu celé knihy. Ač je myšlenka krásná, přišlo mi vše složitější než se na první pohled zdá. Jak například dítěti vysvětlit, že lišák se ke slepičkám jenom netulí? A proč je z lišáka najednou liška Marta?

Jepice se pravdu přece jen dozví. Zanevře na své nové přátele a umře sama, nebo jim odpustí? Každopádně tato pohádka happyendem nekončí. Ale spisovatel její konec napsal velice citlivě. A také to snad nemusí být jako spoiler, když většina čtenářů ví, že jepice žijí jen jediný den.


Otázka však je, komu je pohádka určená? Díky přenádherným ilustracím Wiebke Rauersové bych knihu mohla doporučit menším čtenářům, ale náročnost a vážnost textu této věkové skupině neodpovídá. Spíše bych ji doporučila dětem desetiletým či jedenáctiletým.

Knihu jsem měla přečtenou také za jediný den. Občas se mi stává, že jsem si hlavní postavu z různých příběhů neoblíbila ani po týdnu, ale tady jsem byla, stejně jako lišák s divočákem, malou jepicí okouzlená. Tajně jsem doufala, že autor jepici dopřeje delší život, ale pohádka se setkala s realitou.

V knize převažují dialogy nad popisy. Líbilo se mi, že dialogy malé mušky jsou označeny zeleně. Kapitoly jsou velmi krátké, navíc jsou proloženy obrázky, které text doplňují a nikterak neruší.

Knihu můžu doporučit dětem, které rády přemýšlí o životě a nedělá jim problémy obtížnější text na pochopení.

O autorovi
Martin Baltscheit je skrznaskrz podivuhodný lišák: píše knihy, divadelní hry, audioknihy a točí filmy pro děti a mládež. Za svou práci už dostal mnoho cen, mezi nimi všechny německé státní ceny jako je Německá cena za dětskou literaturu, Německá cena za krátký film a Německá cena za divadlo pro mládež. Jeho úspěšná divadelní hra "Jediný den" nyní konečně dostává knižní podobu. Martin Baltsheit žije se svou rodinu v Düsseldorfu.

1 komentář:

  1. Tohle jsme koupili dětem a jsme s tím tedy hodně spokojení. Fakt hodně mile podané a paradoxně to otevírá příjemným způsobem i docela těžké otázky. Původně jsem ji měl půjčenou z knihovny, ale nakonec jsem ji koupil a zařadil do naší knižní databáze, teda knihovny. :) Takže určitě doporučuji všem, kdo nad tím trochu váhají nebo nevědí, co s dětmi číst, aby to mělo hlavu a patu. :)

    OdpovědětVymazat