čtvrtek 22. prosince 2016

Týden blázna

AUTOR: Jaroslava Černá
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ROK: 2016
POČET STRAN: 288
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:




Anotace
Nočním městem bloudí zanedbaný osamělý muž. Vyhýbá se lidem a sám neví, kdo vlastně je. Jedné noci zachrání dva lidi, ošetří je a najednou si uvědomí, že byl velmi úspěšný lékař a že měl rodinu. Jak skládá střípky mozaiky svého života, dojde mu, jak krutý kdysi byl a jak ublížil manželce i dětem. Pomocí nových přátel musí projít minulostí, aby mohl začít znovu. 

Hodnocení
S knihami Jaroslavy Černé jsem se zatím ještě nesetkala a to jich napsala na dvacet titulů. Autorka píše převážně historické romány, které nevyhledávám. Když jsem si však přečetla anotaci u této knihy, bylo mi jasné, že ji musím mít a věděla jsem, že se mi kniha bude líbit. A taky že ano.

Kniha poprvé vyšla v roce 2008 a děj je situován do ještě starší doby, konkrétně do roku 1998. Na začátku příběhu se seznamujeme s paní Miluškou. Je vdova a bydlí sama v domku se zahradou. Každé ráno z okna mává Frantovi, podivínovi, který bydlí v její kůlně. Nikdo neví, kdo Franta je. Nemluví, přes den nevychází, ale v noci obchází Hradec. Je to takový neškodný blázen, který sice působí hrozivě díky své mohutnosti a bílým vlasům a vousům, ale nikdy nikomu neublížil. Jednoho dne se však všechno změní. Franta se na pravidelné trase stane svědkem dopravní nehody. Jeho paměť, ze které před osmi lety vymazal všechny vzpomínky, se probudila a on si uvědomí, že lidem v autě musí pomoct. Během několika málo chvil si vzpomene, že byl lékař chirurg i to, jak se jmenoval. Zanedlouho se mu budou vzpomínky vracet jedna za druhou a ani jedna vzpomínka se mu nebude líbit.

To je jen nástin krásného příběhu. Je zde mnoho dalších příběhů, které vás chytnou za srdce. Především je to příběh Marka (ano, tak se Franta ve skutečnosti jmenuje), muže, který má dvě osobnosti. Tu první, která se objevuje v současnosti a čtenář ji bude mít rád, a druhou, která se odehrává v minulosti a kterou čtenář mít rád nebude.

Marek má však kolem sebe nové přátele, kteří mu nezištně pomůžou. Jejich pomoc bude Marek opravdu potřebovat, protože dozvědět se, že v minulosti ublížil mnoha lidem nejen fyzicky, ale i psychicky, je na pováženou. Autorka zde skvěle popsala zlého hrdinu, kterého každý nesnáší a přeje mu jen to nejhorší. Na druhé straně si však hrdina uvědomuje, že byl zlý. Jen se k tomu musí dopracovat. I když zrovna v tomto případě to byl velmi nešťastný případ.

Kniha pro mě byla obrovským překvapením, které mě dostalo. Při čtení Markových vzpomínek jsem ani nedýchala. Ač je to nelogické, knihu jsem odkládala, protože jsem věděla, že se blíží konec knihy a já se tak dozvím poslední dílek skládanky v Markově životě. 

Součástí příběhu je také doušek duchovna a ezoteriky. Upřímně, na vyšší moc, anděly a podobné nevěřím. Tady však ezoterika byla podána s mírou a rozumem a já tomu všemu uvěřila. Například to, že tělo je jen schránka a vše ostatní je schováno v duši. 

Kniha se mi líbila. Měla jsem ji přečtenou za dva dny a to se v poslední době stává málokdy. Byla neuvěřitelně čtivá a svižná a já knihu můžu s klidným svědomím opravdu doporučit dál úplně všem.

O autorce
Jaroslava Černá z Teplic nad Bečvou vykládá karty, dělá okultní praktiky reiki a i-ťing, astropsychologii, různé druhy masáží, a pomáhá tím lidem. Tajemnými věcmi mezi nebem a zemí se zabývá celý život. Mystika se také objevuje v románech, které píše.

Napsáno pro Alpress.
Knihu můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství.

2 komentáře: