sobota 17. prosince 2016

Pařížský polibek

AUTOR: Maggie Ritchie
ORIGINÁL: Paris Kiss (Saraband, Glasgow, 2015)
PŘEKLAD: Blanka H. Petáková
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2016
POČET STRAN: 294
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ



Anotace
Bohémská Paříž konce 19. století… Jessie, toužící stát se sochařkou, dostala příležitost učit se od samotného Augusta Rodina! Otevřel se jí tím nový, podivný i vzrušující svět, a především neuvěřitelná příležitost, v té době naprosto nevídaná. Záhy poznala novou přítelkyni Camille Claudellovou, která s ní studuje v mistrově ateliéru. Spolu se vášnivě vrhly do zkoumání pařížského polosvěta. Průvodci jim byli nekonvenční umělci jako Toulouse-Lautrec, malířka a modelka Suzanne Valadon, lesbická malířka Rosa Bonheurová či Camillin bratr, básník a dramatik Paul Claudel.

Hodnocení
Ach, sladká Paříž devatenáctého století! Šansony, harmoniky, pouliční malíři a zpěváci, dámy v dlouhých nabíraných šatech a v krásných kloboucích. Slyšíte také zvonivé koňské podkovy, které klapou po pařížské dlažbě?

V tomto ráji se ocitla mladá anglická dáma Jessie. Přijela do Paříže, aby se stala žačkou samotného mistra Augusta Rodina. Jessie miluje hlínu, chce být dobrou sochařkou, ale v rodné Anglii by neměla šanci na úspěch. Ubytovala se v rodině Claudelových, jejichž dcera Camille má stejný sochařský sen jako Jessie - být slavná.

Jessie, dříve svázána anglickými konvencemi, si nyní užívá život v Paříži plnými doušky, především díky živočišné Camille a velice charismatickému Georgesovi. Jessie získává v Paříži nejen nové zkušenosti v Rodinově ateliéru, ale také nová přátelství a možná i lásku...

Román, který se mi dostal do rukou, byl velice čtivý. Je dalším kouskem z edice beletrizovaných životopisů, tentokrát o slovutném Rodinovi a jeho milence Camille Claudelové. Všechny informace, které se čtenář dozvídá, pochází z úst Jessie. Jejíma očima čtenář sleduje, jak se vyvíjí tajný vztah Camille a Rodina, čtenář sleduje, jak Georges dobývá Jessie. Jessiiny rozpolcené pocity jsou roznícené nejen vášní k Georgesovi a žárlivostí ke Camille, ale také láskou k Williamovi, kterého zanechala v Anglii. Čtenář může sledovat intriky, vášně a nakonec i zradu, změny v Camillině chování vůči Jessie i k Rodinovi.

Kniha má dvě časové roviny. Ta první se odehrává v letech 1884 - 1887, ta druhá v roce 1929. První část je příběh, který Jessie prožila v Paříži a  druhá část je příběh setkání Jessie s Camille po více než čtyřiceti letech.

Věty v příběhu jsou čas od času protkány francouzskými slovíčky, bylo to takové milé zpestření. Informace, které jsem získala o Augustu Rodinovi a jeho životě, byly pro mě nové. O Rodinovi jsem sice věděla, že je sochař, ale netušila jsem, kdo byla jeho múza a jaký měl život. Tady se vše dozvíte.

Po přečtení knihy jsem se na internetu dívala na některé sochy Rodina a můžu říct, že je to velmi silný zážitek. Všechny sochy jsou opravdu realisticky a detailně zpracované. Samozřejmě je mnohem působivější, když sochy vidíte ve skutečnosti. Kdysi dávno předávno jsem Rodinovy sochy viděla, ale nic mi neříkaly. Myslím si ale, že kdybych je viděla znovu, vnímala bych je jinak, protože některé z nich, možná všechny, vypovídají svůj vlastní příběh.

Stejně tak i kniha, která je opravdu velmi dobře napsána - je zde nejen příběh o milostném vztahu Camille a Rodina, ale i o životě v Paříži na konci devatenáctého století, o tom, že ženy to neměly jednoduché, o tom, že některá přátelství trvají celý život a některá mají život jepičí. Knihu můžu doporučit všem, kteří mají rádi životopisné romány o lásce, snech i slávě.

Obálky
Při brouzdání na internetu jsem našla jen tuto krásnou obálku.


O autorce
Maggie Ritchie pracuje jako novinářka a se svou rodinou žije ve Skotsku. S vyznamenáním ukončila studium kreativního psaní na Glasgowské univerzitě. Během své kariéry psala pro celou řadu významných listů, jako jsou Daily Mail, Guardian, Times, Sunday Times, Herald nebo Record. Za román Pařížský polibek získala cenu literární agentury Curtise Browna a její kniha byla zařazena do užšího výběru do soutěže o cenu Sceptre Prize pro začínající autory a do soutěže Mslexia Novel Competition. Inspiraci pro tento svůj nejnovější román nalezla v Paříži, kde byla na svatební cestě a kde se také poprvé setkala s dílem geniálního sochaře Augusta Rodina.

Napsáno pro Metaforu
Knihu můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat