sobota 26. listopadu 2016

Vysmátá koza

AUTOR: Ivana Vostřáková
NAKLADATELSTVÍ: I+D Design
ROK: 2015
POČET STRAN: 304
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:




Anotace
Krásná a úspěšná modelka se probere uprostřed noci na zamčeném hřbitově. Nejprve se domnívá, že jde o skrytou kameru nebo hloupý vtip, ale postupně jí dochází, že všechno bude asi jinak. Coby neviditelný přízrak se stane nedobrovolným svědkem vraždy generálního ředitele nadnárodní korporace. Muž je v šoku z toho, že ho zákeřně zavraždila jeho krásná mladá manželka, které naprosto důvěřoval, a proto jako duch zůstane na zemi, aby jí překazil další plány. Společně s přízrakem modelky se vypraví na svůj vlastní pohřeb. Když zde modelka spatří jeho syna Radima z prvního manželství, okamžitě se do něj osudově zamiluje.

Hodnocení
Máte rádi duchařinu, u které se nemusíte bát? Pokud vaše odpověď zní ano, Vysmátá koza je úplně ideální kniha pro vás. Nebudu se zde moc šířit o ději, ten je šikovně popsán v anotaci.

Celý příběh se většinou odehrává na hřbitově. Seznamujeme se s blondýnkou Laurou (ve dne koza, v noci se mění do své původní podoby), panem generálním (ve dne je dlouhou krajtou, v noci je opět sám sebou), jeho synem Radimem, paní Mrkvičkovou a hrobníkem panem Kebulkou. A dalšími postavami, které do děje více či méně zasáhnou. Ač je hlavní postavou Laura, moc mi sympatická nepřišla. Pořád jenom brečela a fňukala, stále vzpomínala na dobu modelingu a jako koza neustále žárlila na Radima a jeho případné lásky. Kdo mi však přišel jako sympaťák, byl pan Kebulka, hrobník. Nejdříve pracoval jako nemocniční zřízenec, ale poté, co nečekaně zemřel pacient, byl propuštěn. Jeho nové působiště bylo na hřbitově.

Příběh je sestaven z drobných příhod. Jsou psány lehce s nadsázkou, neberte je proto až tak vážně. Ovšem některé příhody jsou dojemné. Hlavním tématem je láska, to bezesporu, protože každý má právo na lásku, která někdy přetrvává věky věků.

Kniha obdržela v roce 2016 cenu Miloslava Švandrlíka za nejlepší humoristickou knihu vydanou v roce 2015. Upřímně řečeno, moc mi vtipná nepřišla a ani jsem se u ní nesmála nahlas. Ale to je samozřejmě věc názoru - někomu se kniha bude zdát opravdu humorná a více ji ocení než já, která humorné knihy moc nečtu, ale nebráním se jim.

Pro tuto knihu nejsem příliš vhodná cílová skupina. Přesto se mi kniha docela líbila - kniha se četla dobře a překvapivě rychle i přesto, že má menší písmena. (Nejsem sice už malé dítě, které preferuje větší písmena a krátké řádky, ale pří výběru knih i tato drobnost hraje svoji roli). Co jsem však ocenila, byl závěr knihy, který jsem nečekala a který mě mile překvapil.

O autorce
Svou knižní prvotinu vydala Ivana Vostřáková v roce 2009 pod názvem Strašidla z Nerudovky – vtipné strašidelné příběhy pro malé i velké čtenáře. Spojení humoru s duchařskou tématikou doprovází spisovatelku tedy i nadále. Ač původním povoláním inženýrka ekonomie, musela ze dne na den převrátit svůj dosavadní život naruby a starat se téměř deset let o svou maminku, která po těžkém ataku mrtvice zůstala ležící, v podstatě nehybná a zcela odkázaná na její pomoc. Ani v této situaci neztratila svůj pověstný smysl pro humor, čehož je důkazem i její druhá kniha – Vysmátá koza aneb Přízrak krásné modelky. Tato kniha obdržela od Obce spisovatelů Cenu Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristickou knihu vydanou v roce 2015. Zdroj: Databáze knih

Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat