neděle 30. března 2014

Zmizelá škola

AUTOR: Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Eva Sýkorová-Pekárková
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2014
POČET STRAN: 50
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Ondra chodí do školy už skoro celý rok, ale pořád si na ni nemůže zvyknout. Někdy je škola zábavná (třeba při tělocviku, zpěvu či kreslení), někdy zajímavá (při počítání), ale dokáže být i pěkně nepříjemná. Když se tak jednou Ondra loudá na vyučování, napadne ho, jak by bylo úžasné, kdyby škola jednoduše zmizela. Jako na zavolanou v tu chvíli potká černokněžníka Zlobyráda, který umí plnit zlobivá přání. A hádejte, co pekelného se stane!

Něco málo o ději
Ondra je prvňák, kterého někdy škola baví a někdy ho to tam strašně nudí. Tak jako se to stalo občas každému z nás. Ondra si ale pomyslel, že by bylo vážně fajn, kdyby škola zmizela a jak si to tak pomyslel, najednou se pod tisem na kameni objevil malinký černokněžník Zlobyrád a protože rád plní zlobivá přání, Ondrovo přání bylo hned splněné.

Nastal obrovský poprask. Kde je? Kam zmizela? Co se stalo s paní učitelkami a panem školníkem? A co Ondra? Ozve se v něm svědomí nebo se bude radovat, že konečně škola není?

Hodnocení
Nejnovější kniha od české spisovatelky pro děti Daniely Krolupperové nás zavádí k prvňákovi Ondrovi, který má i nemá rád školu. Tak jako skoro každé dítě. Jenže pak potká černokněžníka Zlobyráda a ten mu jeho zlobivé přání splní a škola zmizí.

Ondra a jeho kamarádi jsou samozřejmě nadšení, ale jen do té doby, než se na místě školy objeví stany, kde se bude provizorně učit. Jenže to není všechno! Ondra zjistí, že ve škole zůstaly paní učitelky i s panem školníkem! Co teď? Ondra je naštěstí hodný chlapec a spolu s kamarádem Kryštofem se vydají na dalekou cestu, aby je zachránil. Čeká ho velké dobrodužství, o kterém se mu ani nesnilo.

Kniha vznikla již v roce 2011 v rámci celorepublikového projektu Už jsi čtenář - Knížka pro prvňáčka. Vydal ji Ústav pro informace ve vzdělávání a v roce 2014 ji vydalo nakladatelství Albatros.

A jaké je poselství této knížky? Řekla bych, že je o chybách a jejich zpětném napravování a také o svědomí. Ale vše je pěkně zabaleno do příběhu pro děti, takže si ani neuvědomíte, že je to příběh s poučením. Navíc je v ní dobrodužství, které mají děti rády i krásné ilustrace od Evy Sýkorové-Pekárkové. Obrázky nenarušují žádné texty, takže dítě vnímá jen obrázek, který se vztahuje přímo k textu.

Písmenka v textu jsou přiměřeně velká, takže se bude příběh malému čtenáři dobře číst.

Tak jako předešlé knihy od této autorky jsme i tuto knihu přečetly během tří večerů a dostala čestné místo v knihovničce a už se těšíme na další příběh.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě, Sedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!


Děkuji portálu Databáze knih a nakladatelství Albatros za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat