sobota 15. března 2014

Naše máma je bosorka!

AUTOR: Gabriela Futová
ORIGINÁL: Naša mama je bosorka! (Mladé letá, Bratislava, 2004)
PŘEKLAD: Ivona Březinová
ILUSTRÁTOR: Alena Schulz
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2008
POČET STRAN: 128
ZDROJ: knihovna
HODNOCENÍ:



Anotace
Nezmohl jsem se ani na slovo. Tohle jsem teda nečekal. Stop! Začněte hezky od začátku, od první stránky: s Nikem a Natálií se dozvíte, kdo je bosorka a co je doopravdy jejich maminka. Jak spolu kamarádí - a někdy taky ne - sourozenci. Proč je lepší si navzájem pomáhat a proč se máte dívat pozorně kolem sebe.

Veselé vyprávění o věcech všedních i nevšedních, vážných i veselých pro všechny trošku zdatnější čtenářky i čtenáře!

Něco málo o ději
Dominik se vrací s maminkou z nákupu, když v tom je u domu zastavuje sousedka Strakatá a zvěstuje jim, v jejich bytě hoří a že prý už volala hasiče. Maminka vyděšeně vbíhá do bytu, protože tam zůstala Nikova sestřička Natálka. Všude je plno kouře, plameny už zachvátily stůl a Natálka pláče. Maminka se nadechne a jediným fouknutím všechny plameny uhasí.

Nik i Natálka zůstanou stát jako opaření. Co se stalo? Kam zmizel požár? Když se vše uklidní, hasiči odjedou, maminka jim vysvětlí, že kdysi dávno bývala bosorka a umí čarovat. Vypráví jim svůj příběh a obě děti jsou nadšené. Maminka je navíc poprosí, aby jejich tajemství zůstalo jen mezi nimi.

O několik dní později Nik s Natálkou objeví maminčinu čarodějnou knihu a od té chvíle se budou dít velmi podivné věci...

Hodnocení
Představte si, že zničehonic zjistíte, že vaše máma je pravá čarodějnice. Co uděláte? Já bych asi byla nadšená a mámu úpěnlivě prosila, aby mě naučila čarovat. To samé se stalo i Dominikovi a jeho sestře Natálce. Ale jejich máma jim to dovolit nechce, a tak poté, co najdou knihu kouzel, začnou čarovat. Jejich čarování je však plné omylů a chyb a čím víc se Dominik snaží, tím je to horší.

Kniha není jen o kouzlení, ale i tom, jak by si sourozenci měli pomáhat a vzájemně podporovat. V případě Nika a Natálky to byl velký problém - Nik jakožto starší měl převahu, ale Natálka se nedala a mnohokrát se stalo, že byl Nik rád, když mu Natálka v nouzi pomohla. Co se mi však nelíbilo, bylo Nikovo okřikování Natálky docela nepříjemným způsobem a moc výchovné to nebylo.

Co se mi ale líbilo, byla Nikova houževnatost naučit se čarovat i přesto, že se mu to nedařilo. S čarováním zažíval spoustu příhod, které byly zábavné a dokonce i dobrodružné.

Pokud se ve čtení dopracujete až na konec příběhu, budete mile překvapení, jaké autorka vymyslela rozuzlení. Rozhodně jsem takový závěr nečekala, ale zamlouval se mi.

V knize jsou veselé obrázky Aleny Schulz, které se mým dětem opravdu líbily.

Kniha je určená čtenářům, kteří jsou už ve čtení zdatnější, ale je určená i malým předškolákům.

O autorce
Gabriela Futová je slovenská spisovatelka, knihovnice a vystudovaná žurnalistka. Během mateřské, kdy se kolem ní batolily dvě děti, napadlo Gabrielu Futovou věnovat se dětské literatuře. Již dlouho chtěla psát pohádky, ale neměla prý ráda princezny. Proto se rozhodla použít tématu čarodějnic po vzoru Preusslerovy bosorky. Je autorkou i dalších knih pro starší děti, ale k tématu čarodějnic se ráda vrací. Autorka je rovněž metodičkou pro práci s dětmi a mládeží a vedoucí pracovní skupiny zaměřené na práci s dětmi a mládeží, zřízené Slovenskou národnou knižnicou v Martině.
Zdroj: databáze knih


Obálky
Ve slovenském vydání je přebal knížky hodně veselý a barevný.

Žádné komentáře:

Okomentovat