pondělí 17. února 2014

Policejní křeček

AUTOR: Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Eva Sýkorová - Pekárková
EDICE: Druhé čtení
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2013
POČET STRAN: 60
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace
Pes ve službách zákona dnes nikoho nepřekvapí. Ale policejní křeček? A opravdu jeden takový existuje! Jmenuje se Bruno a žije v teráriu u druháka Jirky. Když se ukáže, že křeček mluví, Jirka zajásá, takového kamaráda nikdo nemá. Zvídavý křeček se naučí i číst, a zatouží poznat svět za dveřmi domu. Jednoho dne se Bruno skutečně dostane ven a přihodí se něco neuvěřitelného. Z drobného hlodavce se stane postrach zlodějů v širokém okolí!

Něco málo o ději
Jirkovi se narodila sestřička a aby se necítil odstrčený, dostal od dědečka křečka. Pojmenoval ho Bruno a brzy se stane členem rodiny. Jednoho dne křeček promluvil a Jirka se zaradoval - bude mít kamaráda, kterého nikdo nemá.

A Bruno je velice zvídavý křeček - v krátké době se naučí číst a psát. Jirkovy knihy přečetl hned a pak se pustil do knih rodičů. Pak zaslechl, že ve městě řádí zloději aut a Bruno se rozhodne, že se stane policistou, aby mohl ty zloděje aut chytnout.

Jenže to není tak jednoduché, jak se může zdát. A jak to nakonec všechno dopadne? Co myslíte, podaří se Brunovi chytit zloděje a stát se slavným policistou? 

Hodnocení
Křeček Bruno z příběhu měl dva skutečné předchůdce. Nebyli to sice křečkové, ale pískomilové, ale paní spisovatelka se rozhodla z pískomila udělat křečka - jednoduše proto, že pískomil je dlouhé slovo a křeček je přece jenom, podle mého, oblíbenější zvířátko.

Křeček Bruno je velmi statečný křeček. Nebojí se ničeho, možná trochu koček, aby ho některá nesežrala. Ale když ten svět venku je tak velký a strašně lákavý, kdo by odolal? A navíc, když venku řádí zloději aut, neváhá a vezme celou záležitost do svých rukou pracek a vydá se jim na stopu.

Knihu ilustrovala Eva Sýkorová - Pekárková. Obrázky jsou velmi pěkné a děti zaujmou. Obrázky neruší žádný přidružený text, který by odváděl dětskou pozornost od příběhu. Písmena jsou větší, vhodné pro malé čtenáře.

Narozdíl od předchozích knih, které jsem měla možnost si přečíst, tato má za účel děti hlavně pobavit a rozesmát a možná i nalákat na to, aby si děti (potažmo jejich rodiče) pořídili nějaké to malé domácí zvířátko, třeba právě v podobě křečka.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě, Sedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

2 komentáře:

  1. Když jsem byla malá, tak jsem moc ráda četla knížky z této edice.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám zase pocit, že čím jsem starší, tím častěji a radši se ráda vracím do dětství a čtu knížky, které jsou určeny pro děti.

    OdpovědětVymazat