středa 11. září 2013

Zloději lidí

AUTOR: Robert Crais
ORIGINÁL: Taken (2012, G.P. Putnams sons, New York)
PŘEKLAD: Hana a Martin Sichingerovi
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2013
POČET STRAN: 352
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace:
Mladá dvojice rukojmím brutálních banditů… Smrtelně nebezpečný případ Elvise Colea. Když se dva mladí lidé, Krista a Jack, vydají na noční vyjížďku do pouště, nečekají, že by se mohlo stát něco hrozného. Romantika se však brzy změní ve smrtelné nebezpečí a oni dva v kořist, která se dá zpeněžit. Kristina matka Nita Moralesová se však domnívá, že její dcera prostě utekla z domu. Přesto se obrátí na Elvise Colea, aby ji našel a přivedl nazpátek. Skutečnost je však mnohem horší. Ve hře jsou nelítostní bandité, kteří své zajatce bez milosti zabíjejí. Lepkavá pavučina organizovaného zločinu se vzápětí začíná stahovat i kolem Colea. Jeho parťák Joe Pike má náhle plné ruce práce a místo dvou unesených teď musí najít tři. Není už ale na všechno pozdě?

Něco málo o ději
Krista a Jack jsou zamilovaný pár. Jednou se s přáteli rozhodli vyrazit do pouště  blízko mexických hranic k havarovanému letadlu. Všichni si užijí krásné odpoledne, ale Krista s Jackem chtějí být chvíli sami, a tak přátelé večer odjíždí pryč.

Jenže jejich samota byla narušena příjezdem velkého kamionu s mnoha imigranty, kteří se přes hranici chtějí dostat do Spojených států. Najednou se vše mění a začíná útěk a záchrana o holý život. Zničehonic jsou uprchlíci uneseni bajadores, kteří budou po rodinách pollos požadovat výkupné.

Kristina matka poté, co zjistila, že se dcera nevrátila domů, vyhledala Elvise Colea, detektiva a požádala ho o pomoc. Elvis Cole se do případu zaplétá čím dál víc. Jediné řešení je proniknout mezi únosce.  A Elvisův přítel a parťák Joe Pike tak musí zachránit nejen Kristu a Jacka, ale i Elvise. Podaří se mu je najít včas?

Hodnocení
S Elvisem Colem a jeho parťákem jsem se setkala poprvé a byla jsem velice příjemně překvapená, jak děj plynule běží. Je tak trochu pravdou, že i když příběh nebyl tak moc napínavý, jak by měl thriller být, dohání to autor občas drsným popisem stísněných podmínek unesených lidí a brutálních praktik únosců.

A kdo že to je, ten Elvis Cole, který má najít dva mladé lidi, kteří se nešťastnou shodou okolností dostaůo do víru nebezpečných událostí? Je to svérázný detektiv, tak trochu elegán a na první pohled tak trochu frajer. Ale nenechte se zmást. Pod maskou nejlepšího detektiva na světě však najdete muže, který se neohroženě vrhl do pátrání po Kristě a Jackovi. 

Joe Pike je nejen jeho parťák, ale také  námezdní voják, který je vynikající stopař a má velmi dobrý smysl pro detail. Namluví toho málo, ale neváhá zabíjet, když se ocitne v nebezpečí.

Kocour přišel blíž.
Pike vložil do bubínku druhý náboj, pak třetí, a to už kocour stál jen pár centimetrů od něho, ale nedíval se na zbraň. Zíral na Pikea a jeho šelmí obličej žhnul vzteky.
Pike dokončil nabíjení pythonu. Šest komor, šest nábojů. Zacvakl válec, pevně sevřel zbraň a upřel pohled na Coleova kocoura. Na kocoura Elvise Colea.
Kocour si olízl své predátorské pysky a vydal hluboké hrdelní zamručení.
Pike přikývl.
"Ano. Já ti ho přivedu."

Příběh je rozdělen do různých časových úseků. To by nebylo nic neobvyklého, kdyby tyto časové úseky nebyly v příběhu přeházené. Nejdříve se tedy dozvídáme o pátrání po Elvisu Coleovi a teprve o něco později zjišťujeme, jak k únosu došlo. 

A tímto stylem je psána celá kniha, což příběh velice oživilo a já nikdy nevěděla, v jakém časovém úseku se ocitnu.

Kniha má svižný děj a budete ji mít přečtenou celkem rychle. Určitě ji doporučím nejen příznivcům Roberta Craise, protože tenhle příběh nepatří k těm prvním o tomto detektivovi, ale i těm, kteří mají rádi dobrodružné knihy se zajímavou zápletkou.

O autorovi
Robert Crais se proslavil zejména jako literární otec soukromého detektiva Elvise Colea. Jeho kariéra však nezačala u knih, ale u hollywoodského filmu, kde pracoval na scénářích seriálů, např. Miami Vice. Tři z jeho knih byly nominovány na Edgarovu cenu a v roce 2006 se stal držitelem ceny Ross MacDonald Literary Award. Podle jeho románu Rukojmí vznikl pak úspěšný film.

Obálky
Tentokrát jsem vybrala jen dvě anglické obálky, těžko rozhodnout, která je nejzajímavější. Posuďte sami. Možná, že asi nejlepší obálka bude právě ta česká.


Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat