neděle 1. září 2013

Krvavá cesta

AUTOR: Moira Young
ORIGINÁL: Blood Red Road (2011, Doubleday Canada, Toronto)
PŘEKLAD: Zdeněk Uherčík
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ROK: 2013
POČET STRAN: 339
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace:
Saba žije u Stříbrného jezera – pustiny zpustošené neustálými písečnými bouřemi – kde se její rodina snaží přežít a neustále naráží na pozůstatky dávno zaniklé civilizace Padlých. Když čtyři tajemní jezdci unesou její milované dvojče Lugha a zabijí jejího otce, Saba se vypraví osvobodit bratra a pomstít otce. Cestou potkává pestrou společnost dobrodruhů, pašeráků a samozřejmě i Jacka, úžasného a nesmírně drzého kluka. Saba během svého putování zjistí, že není slabou a bezbrannou dívkou, ale naopak skvělým bojovníkem, který má schopnost změnit deformovanou společnost zevnitř…

Něco málo o ději
Saba žije s otcem, bratrem-dvojčetem Lughem a malou sestrou Emmi u Stříbrného jezera. Tato oblast je velmi nehostinná, je sužována častými písečnými bouřemi a voda v jezeře už dávno vyschla. Přesto se otec nechce přestěhovat, snad kvůli vzpomínkám na Sabinu matku.

Saba je s Lughem nerozlučná dvojice. On je den, ona je noc, kam jde Lugh, tam jde i Saba. Dalo by se říct, že Saba miluje Lugha víc než malou Emmi a položila by za něj svůj život.

Jednoho dne se ale vše změní. Po jedné písečné bouři se objeví neznámí jezdci, kteří zabijí otce a Lugha unesou. Saba se rozhodne, že Lugha najde a vysvobodí ho. Chce nechat Emmi u Mercy, nejbližší sousedce, ale Emmi je tak tvrdohlavá, že uteče a dohoní Sabu. A tak začne jejich dlouhá cesta plná nebezpečí a nástrah. Naštěstí v tom nebudou samy - bude je doprovázet Jack, naprosto úžasný mladý muž, Ike, hromotluk s velkým srdcem a dvě statečné Svobodné Sokolnice a také věrná vrána Nero.

Podaří se jim v takovém malém počtu najít Lugha a zachránit ho?

Hodnocení
Tahle kniha mě vážně dostala. Byla napínavá od začátku až téměř do poslední stránky. Četla se jedním dechem a předpokládám, že kdybych měla víc času, tak tuhle knihu přečtu během dvou dnů. Čím to je, že je taková čtivá? 

Autorka zasadila příběh do blízké/vzdálené budoucnosti, kdy civilizace Padlých už neexistuje a na jejich troskách vznikl nový život. A u Stříbrného jezera vyrůstá Saba a Lugh. Saba sebe přirovnává k noci a Lugha ke dni pro jeho zlaté vlasy. Jsou nerozlučná dvojice a Saba nevnímá nic jiného než Lugha. Kdy ho pak unesou a jejich otce zabijí neznámí muži, najednou si uvědomí, že má i mladší sestru Emmi. Do té doby byla pro ni vzduch a zpočátku se nemůže smířit s tím, že má na krku malou holku, která ji jenom zdržuje. A i když je jejich vztah nijaký, obě na konci příběhu projdou určitým vývojem a Saba musí na Emmi změnit svůj názor. 

Někdy mě Saba pořádně rozčilovala, hlavně tím, jak přehlížela Emmi, jindy bych ji nejraději objala a uklidňovala, to když mluvila o svém bratrovi: "Nikdy jsem nemyslela, že stesk po někom může tak bolet. Ale je to tak. Bolí to. Hluboko. Jako kdyby ta bolest šla z kostí."

Další důležitou postavou je Jack. Charismatický, sexy a naprosto úžasný kluk, který má za sebou nejedno nebezpečí. A kromě těchto vlastností je i vtipný a drzý a Sabu si pořád dobírá. Po důkladném přemýšlení jsem na něj nenašla žádnou chybičku...

Kromě těchto postav zde najdete i další přátele Saby a Jacka. Lugh je trochu v příběhu v pozadí, ale i tak je neustále v Sabiných vzpomínkách. Velkým zpestřením je vrána Nero, věrný pták, který Sabu nikdy neopustil. Nero je také neuvěřitelně chytrý a bystrý a v jednu chvíli jsem zatoužila po tom mít doma taky takové domácí zvířátko.

Další věcí, která vás při čtení nepustí, jsou krátké a úsečné věty bez dlouhých souvětí. A právě tyhle jednoduché věty způsobily to, že jste pořád v napětí a v očekávání, co bude dál a jak bude příběh pokračovat.

Příběh je vyprávěn v ich-formě z pohledu Saby, takže jste pořád s ní a vnímáte její strach o Lugha i začínající lásku k Jackovi a vyloženě budete cítit teplo jejího srdcekámenu na své kůži.

Je těžké krátce a výstižně popsat tento dobrodružný a jedinečný příběh. Abyste ho pochopili, musíte si ho přečíst sami.

O autorce
Moira Young byla herečkou, tanečnicií a operní pěvkyní, ale její velkou láskou jsou knihy a psaní. Přesto, že je kanadské národnosti, nyní žije ve Velké Británii. Krvavá cesta je její první román. Tato kniha je první z třídílné série Dust Lands.
Zdroj: Goodreads

Obálky
Všechny obálky jsou nádherné a je těžké rozhodnout, která je nejkrásnější.
      
anglická I                          anglická II                        anglická III                       indonéská


      
italská                               portugalská                     srbská                              švédská   

Děkuji portálu Databáze knih a nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku.

7 komentářů:

  1. Tahle knížka vypadá fakt dobře:) Dávam si ji do oblíbených, abych na ni nezapomněla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen že vypadá dobře, ale ona je opravdu dobrá. Takže doporučuji.

      Vymazat
  2. Přiznám se, že jsem ze začátku recenze byla nepřesvědčená. Obzvlášť poznámka o Jackovi, kterej doprovází naši hrdinku, mě málem vyloženě odpudila. Je to už tak hrozně ohraný, proč všude musí dávat silnou dívčí osobnost, která se neustále popichuje s nějakým sexy týpkem, aby se z toho nakonec vyvrbila láska? Proč všude cpou lásku? I když i přes moje veškerý brblání si to stejně většinou při čtení užívám...
    Co mě ale nakonec přesvědčilo, že si to CHCI přečíst, byla poznámka o krátkých a úsečných větách. Ty já prostě miluju. Přijde mi, že je to pak intenzivnější, naléhavější a dynamičtější.

    Ale jedna otázka - je to součástí série, takže má tahle kniha samostatnej konec, nebo to končí cliffhangerem?

    A o bálky jsou k sežrání. Ale naše mi přijde jako jedna z nejošklivějších. Tak trochu mi připomíná jeskynní malby :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jack je chlap se vším nej (aspoň pro mě), takže do příběhu prostě sedl a k Sabě se chová moc hezky a Sabu vůbec nijak nezastiňuje a ta láska? Kdyby byla v každém příběhu, vůbec bych se nezlobila. :-)

      Ty krátké věty jsou v celém příběhu už od prvních stránek a mně se to hrozně líbilo, pořád mě to drželo v napětí, co přijde dál.

      Krvavá cesta je součástí trilogie. Druhý díl v angličtině už vyšel, na třetí se teprve čeká. První díl skončil tak trochu otevřeně, což znamená, že si počkám, jestli vyjde v češtině i dvojka.

      Vymazat
  3. akurát som ju dočítala :) mne sa veľmi páčila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nejvíc se mi líbí portugalska obalka :)

    OdpovědětVymazat