neděle 28. července 2013

Padesát odstínů temnoty

AUTOR: E. L. James
ORIGINÁL: Fifty Shades Darker (Random House, 2011)
PŘEKLAD: Zdenka Lišková
NAKLADATELSTVÍ: XYZ
ROK: 2013
POČET STRAN: 655
ZDROJ: zapůjčeno

HODNOCENÍ:




Anotace:

Poté co Anastasia Steeleová na vlastní kůži pocítí, jak temná jsou tajemství Christiana Greye,opouští ho. Přese vše, co se mezi nimi stalo, na něj stále nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, nemůže odolat a vrací se k muži, kterého miluje. Postupně odhaluje všechna tajemství a zjišťuje, že jeho padesát odstínů šedi je temnějších, než si kdy dovedla představit. A zatímco Christian bojuje se svými démony, Ana musí učinit nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě…

Něco málo o ději (navazuje na první díl)
Aně se zhroutil celý svět, když zjistila, že není schopná dát Christianovi to, co po ní požadoval. Ale hluboce ho miluje a pořád na něj myslí. Christian je na tom podobně - nechce si přiznat, že se mu Ana dostala pod kůži.

A tak udělá první krok ke smíření a Ana se příležitosti chopí. Oba dva pak prožívají nekonečné štěstí, objevují sami sebe a užívají si znovunabyté lásky.

Jenže není vše tak jednoduché, jak se zdá. Christianovy stíny jsou ještě temnější a Ana se s nimi musí vypořádat.

Hodnocení
Po přečtení prvního dílu následovala měsíční pauza. Když jsem tento druhý díl začala číst, neuvědomila jsem si, že mezi příběhem prvního a druhého dílu uplynuly jen tři dny, takže mé předsevzetí, že Ana dospěla, vzalo za své velice brzy.

Od prvního dílu se nezměnilo vůbec nic - pořád se zde opakují stejná slova i scény, vnitřní bohyně je vyloženě trénovaná atletka a gymnastka, taková salta asi neumí nikdo udělat a čas od času je i vtipná (přiznávám, že se mi to občas i líbilo).

První díl byl jen o Aně a Christianovi. Tento díl si více pohrál s dějem, přibylo více postav, které dostaly svůj prostor, aby se více vyjádřily.

Christianova postava se mi začala líbit a asi nejvíce vyspěla, když to tak vyjádřím. Ušel hodně cesty díky Aně, která mu zamotala hlavu. Začala jsem mu fandit i přesto, že v Aniných očích byl pořád jako bůh, ale když si Christiana trochu zlidštíme, zjistíme, že je nemocný člověk, ale má snahu se léčit. Sám sebe přirovnal jako abstinujícího alkoholika.

Ana se mi moc nelíbila. Jednu chvíli si byla jistá Christianovými city, v druhé chvíli zase vyšilovala kvůli každé maličkosti.

Kdo mi byl hodně sympatický, byl Taylor, pravá ruka Christiana. Líbil se mi i v prvním díle, ale tak nějak mi ten tichý muž přirostl k srdci. Taylor je velice loajální a vždy připraven zasáhnout v případě nebezpečí.

A i přesto, že byla kniha čtivá, přistihla jsem se, jak mé myšlenky odbíhají. Bohužel, můj názor týkající se délky knih, se nezměnil. 655 stránek je prostě moc a někdy se mi zdálo, že autorka text zbytečně natahovala.

Nicméně, třetí díl této série má vyjít v září. A protože nerada nechávám za sebou rozečtené série, přečtu si i tento poslední díl a budu velmi zvědavá, jak autorka Odstíny ukončí.

O autorce
E. L. James je pseudonym pro spisovatelku Eriku Mitchell, která v současnosti žije v Londýně. Napsala erotickou trilogii o nevinné Anastasii a milionáři Christianovi. Tyto knihy se staly světovými bestsellery.

Obálky
Většina obálek je identická, ale některé jsou trochu jiné. Přesto (skoro) na všech je karnevalová maska, která má v příběhu dvojí význam.
      bulharská                         holandská                             německá                              srbská

6 komentářů:

  1. Pravda! Autorka dost natahuje (právě ji čtu), ale řekla bych, že je o poznání lepší než první díl. Už se těším, až i já budu psát recenzi, ale na vnitřní bohyni a podvědomí s půlměsíčkovými brýlemi nenechám nit suchou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se na recenzi těším! Taky souhlasím s tím, že tento díl je o něco lepší.

      Vymazat
  2. Marti, já tě obdivuju už jenom proto, že jsi ji dočetla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, díky! Byl to mazec - deset dní jsem ji četla a to je opravdu dost dlouhá doba, ale dala jsem to!

      Vymazat
  3. Ja čítam už asi mesiac prvý diel a nie a nie to dočítať :D

    OdpovědětVymazat