pondělí 31. července 2023

Zahrada tajů

AUTOR
: Ann-Marie Howell
ILUSTRACE: Amy Grimes
ORIGINÁL: The Garden of Lost Secrets (Usborne, 2019)
PŘEKLAD: Petra Diestlerová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2022
POČET STRAN: 240
ZDROJ: vlastní

Anotace
Píše se rok 1916 a dvanáctiletou Kláru se rodiče rozhodnou ukrýt před válkou na anglický venkov k příbuzným. Teta a strýc, jindy tak přátelští a otevření, se k ní najednou staví zády. Neodpovídají na otázky, nevědí, co se stalo s rodiči, nechtějí se s Klárou bavit, nechtějí, aby jim pomáhala, nechtějí, aby tu vůbec byla. Má zůstat v domě a nepřekážet. I přes to Klára brzy zjistí, že její nový domov skrývá svá vlastní tajemství: zamčený pokoj, skrytý klíč, tajemnou postavu hocha, který se objevuje jen v noci. A především zloděje exotických pomerančů. Aby Klára odhalila tajemství zahrady, bude se muset postavit pravdě, kterou si nechce přiznat, a válce, na kterou se snaží zoufale zapomenout.

Hodnocení
Ann-Marie Howell je pro české čtenáře neznámou autorkou. Ve Velké Británii však vydala pět knih a právě ta poslední vyšla i v češtině v nakladatelství Portál v roce 2022.
Čtenář se ocitá v roce 1916 na jednom anglickém panství, kde se pěstují ananasy. Pracuje tady Klářina teta Elizabeth a strýček Gilbert. A nejen oni. O celé panství se stará řada pracovníků, především zahradníci.

Klára se u příbuzných cítí úplně sama. Rodiče ji sem zavezli, aby ji ochránili před válkou. Klára si také příliš nesedla s tetou ani se strýčkem - jsou uzavření, zamračení, prostě nejsou takoví, jak si je Klára pamatuje z dřívějších, šťastných let.

Když Klára objeví zamčený pokoj a tajemné dopisy, je to pro ni výzva - co tetička skrývá? Další velkou záhadou je krádež ananasů a jiného ovoce. Kdo by chtěl krást zrovna ovoce? Na pátrání nebude sama. Pomůže jí Will, chlapec, který tajně přespává v kotelně.

Příběh má mnoho vrstev a spoustu mikropříběhů. Především je to vyprávění Kláry, která se ocitá sama na venkově u příbuzných, kteří s ní nechtějí mít nic společného a je patrné, že oba skrývají nějaké tajemství. Pak je tu Will, který se na panství schovává, umí nádherně kreslit a zdá se, že je, stejně jako Klára, také opuštěný.

Autorka do Klářina vyprávění zakomponovala válku, která roku 1916 nabyla na síle. Seznámila čtenáře také s válečnou technikou jako jsou vzducholodě Zeppeliny a jejich hrozba. Hodně tajuplný příběh je vyprávění tety Elizabeth. Její dopisy a chování nasvědčují tomu, že tetička není úplně nejšťastnější člověk na světě. Autorce se povedlo vystihnout atmosféru tehdejší doby a realisticky vykreslila život na venkově. Připadalo mi ale, že příběh byl docela pochmurný, i když se ho autorka snažila odlehčit.

Příběh je určen pro děti kolem dvanácti let. V tomto věku už by děti měly mít povědomí o tom, jaká byla historie dvacátého století.

O autorce
Ann-Marie Howell je spisovatelka pro děti a mládež. Její knihy byly nominovány na řadu cen. Žije v Suffolku s manželem a dvěma dětmi.

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat