sobota 4. ledna 2020

Laila

AUTOR: Josef Rubáš
NAKLADATELSTVÍ: Kniha Zlín
ROK: 2019
POČET STRAN: 504
ZDROJ: knihovna








Anotace
Román jako život. Thriller o lásce a o smrti. Adam je elitní právník londýnské firmy Newton International. Má vše, co život dokáže nabídnout. Díky účinku stříbrných tobolek však zjistí, že v jeho perfektní paměti je mezera. A v jeho životě ještě větší. S Lailou se má všechno změnit. Laila je oslňující. Je jako vysněná ve Photoshopu, ale zároveň je něco víc než jen okouzlující obrázek. Adam se na ni chce dívat znovu a znovu. Nejprve aby poznal její krásu. A potom aby odhalil její tajemství, dohlédl až na dno těch hluboce modrých očí. Kdo je ta žena? Může někoho takového milovat? Může někomu takovému vůbec věřit? Na životně důležité otázky nejlépe odpoví smrt. Adam se musí rozhodnout. Tady a teď. Dvojitý boj o přežití začíná.

Hodnocení
Obálka této knihy mě zaujala na první pohled. Navíc anotace zněla zajímavě a k tomu byl titul napsán českým autorem. Naprosto ideální kombinace.

Příběh se po většině času odehrává v českém prostředí a i hlavní hrdina má české jméno. Jmenuje se Adam Baxa a je brilantní právník. Sice ne u nás, ale v londýnské společnosti. Jeho život je spjat se stříbrnými tobolkami, které vyvolávají vzpomínky. Zjišťuje tak, že mu chybí část důležité minulosti. Tu mu má nahradit Laila, produkt vyrobený v Číně. Je naprosto dokonalá, přesně taková, jakou si Adam přál. Jeho city k Laile rostou. Zamiluje se do ní a mohou žít šťastně až do smrti. Jenže to by bylo na pětiset stránkový lehký sci-fi román žalostně málo. Musí tu být nějaké ale. A taky že ano.

Josef Rubáš kousek po kousku čtenáři odhaluje celé mašinérium prohnilého systému, jeho vypočítavost a promyšlené vsakování se do společnosti. A Adam Baxa má být jenom loutkou a šachovou figurkou. 

Adam Baxa mi byl sympatický. Byť jako elitní právník by mohl být pořádně namyšlený, není to však pravda. Působil dojmem obyčejného člověka. Měl nejen přednosti, ale také chyby. Nebyl to žádný supermuž, i on měl své stinné stránky. Laila na mě působila trochu jako bytost obestřená tajemstvím. Její krása uchvátí každého, kdo se s ní setká.

Autor ve vyprávění skáče v čase. Čtenář tak musí být hodně obezřetný a dávat pozor, v které časové rovině se právě nachází.

První polovina knihy je hodně zmatená a moc jsem se nechytala - skákání v čase, nechápala jsem spojení postav s hlavním hrdinou. Pokud však čtenář vydrží až do poloviny knihy, má vyhráno. Děj se rozběhl a nabral zajímavý spád. Už nebylo žádné oťukávání, ale pořádné zvraty.

Vyvrcholení mi ale přišlo velmi jednoduché a takové nijaké. Vůbec jsem závěru neuvěřila. Oproti celé knize působil nedůvěryhodně. Poté však příběh plynul poklidně a chystal se ke skutečnému konci. Bylo to jako vydýchávání po maratonu.

Pokud vezmeme v úvahu fakt, že je Laila autorovou prvotinou, je titul velmi zdařilým počinem. Josef Rubáš má cit pro jazyk i udržení čtenářovy pozornosti.

Otázka, která nad příběhem visí jako Damoklův meč, je etika. Celou dobu jsem si říkala, jestli něco podobného už někde v podhoubí celosvětové společnosti neexistuje. Objednáte si partnera/partnerku a oni vám je vyrobí. Laila není robot ani android, je žena z masa a kostí, která potřebuje ke svému životu jídlo, vzduch a lásku. Dostáváme se i do jejích vzpomínek a vyvstanou tak další morální otázky. 

Titul Laila má mít pokračování. Doufám, že se autor do napsání druhé dílu pustí co nejdříve. Sice si neumím představit, o čem byl dvojka mohla být, ale určitě bude stát za to.


O autorovi
Josef Rubáš je absolventem právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni a vykonává právní praxi v soukromé společnosti. Stal se mistrem České republiky v badmintonu a badmintonovým Trenérem roku. Publikoval básnickou sbírku Tři krát tři je medvěd (2009). Román Laila (2019) je autorovým prozaickým debutem.

Žádné komentáře:

Okomentovat