pondělí 12. června 2017

Sekaná s malinama

AUTOR: Jaroslava Černá
NAKLADATELSTVÍ: CPress
ROK: 2017
POČET STRAN: 232
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:



Anotace
Mladá, šťastná a bezstarostná Alice píše erotické romány, zatímco na stárnoucí učitelku češtiny Hedviku dopadají s přibývajícím věkem všechny možné problémy a starosti s manželem, trpícím demencí. Alice se stává známou a uznávanou autorkou, Hedvika, korektorka jejích románů, se pod tlakem okolností propadá do zoufalství a každá chyba v textu spisovatelky zvětšuje její nenávist k celému světu. Jejich následné setkání je pak sice náhodné, ale pro obě dvě osudové.

Hodnocení
Od Jaroslavy Černé jsem četla knihu Týden blázna. Byl to naprosto skvělý román, psychologický, trochu esoteriky, trochu romantiky. Když jsem zjistila, že autorka vydává další knihu, věděla jsem, že bych si ji ráda přečetla.

Kniha vypráví o dvou ženách. Alici je něco málo přes třicet. Je šťastně vdaná, stále zamilovaná do svého muže, mezi nimi to stále jiskří. Mají spolu dvě krásné děti. Je vtipná, sympatická, na nic si nehraje, je zkrátka přirozená a svá. Alice je spisovatelka erotických románů, konkrétně jednoho, ale v tuto chvíli již píše druhý, více šťavnatější. Problémem ovšem je, že Alice nehledí na gramatiku, píše tak, jak jí myšlenky napadají, no co, že je tam místo tvrdého y měkké i.

Úkol opravit nesmysly, připadl na Hedviku, bývalou učitelku češtiny v důchodu. Na rozdíl od Alice je však hodně konzervativní, nemá smysl pro humor, vůbec s ní není žádná legrace. Ono taky moc důvodů k smíchu nemá. Stará se o hodně staršího manžela, který trpí stařeckou demencí, která může vyústit v Alzheimera. Je to s ním čím dál těžší a Hedvika pomalu ztrácí trpělivost. Je čím dál víc naštvanější.

Její zlost pramení i z příběhu, který musí opravovat a číst. Jak může někdo psát takové erotické bláboly? Copak se ta ženská vůbec nestydí? Vždyť to, co píše, snad není ani možné ani reálné! A jak to někdo může číst? Čím víc chyb v textu nachází, tím víc je rozezlenější.

Možná se někomu může zdát, že příběh bude odpočinkový, u kterého se zasmějete. Částečně to tak je, například když musí důchodkyně číst erotické romány, ale na druhou stranu vážná Milošova nemoc rozhodně moc smíchu do knihy nepřidala. A paní Hedvika měla můj obdiv, že to zvládala (i když to bylo nesmírně těžké).

Snažila jsem se, abych spisovatelku Alici neměla ráda stejně jako Hedvika, ale nešlo to. Alice je úplně normální ženská, se kterou bych si nejspíše rozuměla. Už jenom proto, že jsme si věkově blízké.

Ač je v anotaci psáno, že je to lehce erotická kniha a erotice je věnována větší část knihy, erotická až tak není. Nejspíš to nedává smysl, ale kdo si knihu přečte, pochopí. Stejně tak čtenář pochopí i název knihy. 

Pokud bych měla srovnat knihu Týden blázna a Sekanou s malinama, tak tato vychází o fous hůř. Přesto se kniha dobře četla, občas byla úsměvná, občas vážná. Věřte, že se u knihy budete dobře bavit.

O autorce
Jaroslava Černá z Teplic nad Bečvou vykládá karty, dělá okultní praktiky reiki a i-ťing, astropsychologii, různé druhy masáží, a pomáhá tím lidem. Tajemnými věcmi mezi nebem a zemí se zabývá celý život. Mystika se také objevuje v románech, které píše.

Napsáno pro Databázi knih.
Knihu můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství.

2 komentáře:

  1. Týden blázna byl skvělý. Když jsem viděla tuto knížku, tak obálka mě absolutně odradila si snad i přečíst anotaci. Pokud je kniha dobrá, je to škoda, protože ta obálka vyhlíží vážně strašně lacině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je fakt kýčovitá. Ale když jsem viděla jméno autorky, tak jsem to nějak přežila. A obálka se dá vždycky schovat :-D

      Vymazat