pátek 16. září 2016

Černobílý svět

AUTOR: Kathryn Stockett
ORIGINÁL: The Help (G. P. Putnamp's Sons, New Yor, 2011)
PŘEKLAD: Jana Kordíková
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2015
POČET STRAN: 408
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Společenský román a jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh zasazený do 60. let 20. století na americký Jih je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně.

Něco málo o ději
60. léta 20. století, Jackson, stát Mississippi. Ocitáme se v době, kdy v každé bílé domácnosti pracuje černá hospodyně. Nejinak je tomu i v malém městě Jackson. Aibileen a Minny pracují u paniček, kdy jedna je horší než druhá. Až na paní Skeeter, která je jiná než její kamarádky.

Hodnocení 
Celý příběh se odehrává v šedesátých letech dvacátého století v Americe. Všichni z dějepisu víme, že černoši byli silně segregováni a rasově nenáviděni. Nejprve byli otroky na různých jižanských farmách. Po zrušení otroctví uteklo několik desítek let, přesto však černoši nepatřili do společnosti, budovali se pro ně obchody, kina či školy. Tato kapitola byla uzavřena černošským aktivistou Martinem Lutherem Kingem, který se postaral o nezávislost a rovnoprávnost Afroameričanů.

V této době se odehrává i následující příběh. Jsou zde dva světy - bílý a černý. V bílém světě žijí paničky, které se neumí postarat o svou domácnost, chodí na večírky, scházejí se na bridž, jsou obklopeny dalšími snobskými paničkami a diskutují o všem, co se děje ve společnosti. V každé bílé domácnosti je jedna černá hospodyně, která je nejenom kuchařkou, ale také se stará o celou domácnost a pečuje o děti. V knize se tento černobílý svět prolíná, ale zároveň se nikdy nemůže střetnout.

Hlavními postavami a vypravěčkami jsou černošky Aibileen a Minny. Aibileen má za sebou těžký život, starala se o mnoho dětí a vždy od nich odešla v době, kdy začaly přebírat vzory od svých matek. Její poslední zaměstnavatelkou je paní Leefoltová. Své dcerky Mae Mobley si vůbec nevšímá, neustále na ní vidí spoustu chyb a neváhá je malé holčičce vytýkat. Na Aibileen je, aby Mae Mobley zdůrazňovala, že "je hezká, je chytrá, je důležitá".

Velice negativní postavou je paní Hilly. Arogantní, sebestředná snobka, která si myslí, že je ředitelkou zeměkoule. Upřímně řečeno jsem ji nesnášela. K pomluvám a lžím neměla nikdy daleko a hospodyně se u ní střídaly jak na běžícím pásu.

Pravým opakem je paní Skeeter. Svobodná, bezdětná, jejím velkým snem je pracovat jako novinářka. Ale k tomu potřebuje zkušenosti. Jejím dalším snem je napsat knihu, která rozvíří hladiny poklidného Jacksonu. Bude se pohybovat na samé hranici zákona.

Minny má prořízlou pusu a kvůli tomu byla několikrát propuštěná z práce. Má několik dětí, manžela alkoholika a násilníka a nemůže si dovolit být bez zaměstnání. Proto přijme práce u paní Celie, podivné a bláznivé ženy, která se mermomocí snaží získat přízeň paní Hilly.

Postav je zde mnohem, mnohem víc, každá bojuje za svá práva způsobem, který není vždy správný. Tento propletenec černobílých vztahů přináší pestrobarevnou mozaiku jednotlivých příběhů a vy s nimi budete prožívat každodenní starosti i radosti.

Kniha má tři vypravěčky - Minny, Aibileen a Skeeter. Zaručeně si tyto tři dámy oblíbíte. Mně byla nejvíce sympatická Skeeter pro svou houževnatost, mládí a víru v lepší budoucnost.

Podle knihy byl v roce 2011 natočený stejnojmenný film. Film byl trochu jiný než kniha, jak to už většinou bývá, ale zůstalo v něm hodně podobných věcí.

Jsem moc ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a rozhodně ji můžu doporučit dalším čtenářům. Je to příběh nejen o rasové segregaci, snobství a nadřazenosti, ale také o naději a přátelství. Je to příběh, u kterého bychom se měli zamyslet, jestli je nutné lidi jiné barvy pleti (a nejen barvy) nenávidět a vystrkovat ze společnosti. Je to všechno o lidech a zakořeněných předsudcích.

Obálky
Filmové obálky mě moc nelákají. Ani sama pořádně nevím proč. Proto jsem kromě filmových vybrala i ty, které vznikly před filmem. Shodou okolností jsou všechny tři laděny do žluta.
    

O autorce
Kathryn Stockett se narodila v americkém městě Jackson ve státě Mississippi. Poté, co vystudovala na univerzitě angličtinu a tvůrčí psaní, se odstěhovala do New Yorku a devět let pracovala v redakcích časopisů a marketingu. Nyní žije s manželem a dcerou v Atlantě.
Její debutový román Černobílý svět, jenž se stal krátce po vydání knižní senzací, předtím odmítlo padesát literárních agentů. Nyní se více než rok drží mezi nejprodávanějšími romány současnosti a připravuje se jeho filmová verze.

Žádné komentáře:

Okomentovat