neděle 9. srpna 2015

Planoucí hvězda

AUTOR: Moira Young
ORIGINÁL: Raging Star (2014, Marion Lloyd Books, Londýn)
PŘEKLAD: Zdeněk Uherčík
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ROK: 2015
POČET STRAN: 328
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace

Saba je odhodlaná vzít osud pevně do svých rukou a porazit DeMala. Ten se rozhodl vybudovat Nový Eden – místo, kde mají místo jen mladí a zdraví, kteří budou věrně sloužit jeho zájmům. Zároveň místo, kde ovšem nemají místo staří, nemocní ani neposlušní. A Saba by se mohla stát spoluvládkyní Nového Edenu. A DeMalo jí nabízí dokonce ještě svůdnější nabídku, které prakticky nejde odolat. Ovšem musela by zradit své přátelé i vše, v co do teď věřila. Jak se Saba rozhodne? Dokáže změnit doslova celý svět?

Cesta nikdy nebyla nebezpečnější a zrada číhá i v těch nejméně tušených místech v dech beroucím závěru trilogie Krvavá cesta.


Něco málo o ději
Saba a její přátelé chtějí porazit DeMala v jeho plánu vystavět Nový Eden. Ne zbraněmi, ale lstí a ochromit tak nepevné základy DeMalova systému.

Sabin srdcekámen, který získala darem, je zrádce. Zahřívá se vždy, když je na blízku ten, po kom Sabino srdce touží. Tím, po kterém Saba touží je nejen Jack, ale i DeMalo, ač se to Saba snaží popírat, ale srdcekámen nikdy nelže. Jak si s tím poradí Saba?

Od DeMala dostane nabídku, která by pomohla všem. Ale Saba by musela obětovat vše, za co kdy bojovala. Bude Saba dost silná na to, aby žádosti odolala?

Hodnocení
Třetí díl o statečné a bojovné Sabě dospěl k závěru. Už od začátku byla kniha plná napínavých akcí, autorka se s tím rozhodně nepárala. Žádný pomalý rozjezd, přímý skok do nebezpečí.

Opět se setkáváme se starými známými, ale přibudou i nové postavy jako je Peg Letka a staronová Mercy, se kterou jsme se mohli setkat v Pustině.

Saba byla stejná jako v druhém dílu. I přesto, že Hledače/DeMala nesnášela, chtěla ho porazit v jeho plánech vystavět Nový Eden, kde by žili jen zdraví a silní lidé, cítila, že je k němu přitahována zvláštním poutem. Jack zůstává v pozadí, objevuje se jen sporadicky a občas jsem měla pocit, že je jen stín a do počtu.

Již v minulém článku jsem psala, že postrádám vtip, jemný humor a špičkování mezi Jackem a Sabou. I tady to chybělo. Je to, jako kdyby se postavy od základu změnily a už to nebyly ony jako v prvním dílu. Autorka se spíše zaměřila na Sabiny city k Hledačovi a také na to, jak ho beze zbraní porazit. Důležitou postavou se stala malá Emmi, Sabina sestra, která dostala v příběhu velký prostor a z té malé holčičky z prvního dílu se stala odvážná slečna, která se ničeho nebojí.

Nemůžu se ubránit lehkému srovnání s Katniss Everdeenovou z Hunger Games. Každá sice bojovala úplně jinak a úplně na jiném místě, ale měla jsem pocit, že čtu o ní. Saba se stala symbolem odboje stejně jako Katniss.

Ten, kdo sérii Dustlands četl, určitě se musel přiklonit k muži, který by byl pro Sabu dobrý. Někdo tvrdí, že Jack, někdo že DeMalo. Ač v prvním dílu jsem byla pro Jacka, v dalších dvou jsem si oblíbila Hledače. I když měl svoje zápory, nehrál férovovou hru, je potřeba říct, že Saba měla na něj velký vliv. Stačí jen toho potenciálu využít správným směrem... Jak to ale všechno dopadne, vám neprozradím. Podlehne Saba DeMalovi nebo bude šťastná s Jackem? 

Také jsem si představovala trochu jiné vyvrcholení příběhu. To, co autorka čtenářům naservírovala, nebylo podle mého gusta. Co se seběhlo, to vám také neprozradím. I když série Dustlands skončila tak, jak skončila, rozhodně mi nebyla dopřána odpověď na otázku, co se stalo se světem Padlých. Třeba se někdy dočkáme prequelu, který by objasnil zánik civilizace, ve kterém nyní žijeme.

O autorce
Moira Young byla herečkou, tanečnici a operní pěvkyní, ale její velkou láskou jsou knihy a psaní. Přesto, že je kanadské národnosti, nyní žije ve Velké Británii. Krvavá cesta je její první román. 
Zdroj: Goodreads

Obálky
Tentokrát jsem pro vás vybrala jen tři obálky. Na Goodreads se většinou opakuje anglická zelená.
  
Napsáno pro Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat