sobota 28. března 2015

Proč žiji rád v Evropě - vyhlášení výsledků Kroměřížské litery

Ve čtvrtek 26. března 2015 se uskutečnilo v Knihovně Kroměřížska vyhlášení vítězů literární soutěže Kroměřížská litera. Ve spolupráci s informačním střediskem Europe Direct bylo v loňském roce zadáno téma obtížné téma Proč žiji rád v Evropě. Sešlo se 133 prací z 10 základních škol. Zapojili se žáci nejen z Kroměříže, ale také z menších měst a vesnic (Zborovice, Bystřice pod Hostýnem, Hulín, Zdounky a Pravčice). Práce pečlivě přečetla a ohodnotila pětičlenná porota. Děti soutěžily ve třech kategoriích - próza, poezie a komiks.

I tentokrát mělo vyhlášení své čestné hosty. Z kroměřížské radnice přišel vítěze pozdravit vedoucí odboru kultury Mgr. Pavel Zrna. Dalším hostem byl kroměřížský spisovatel Jan Sviták.

Oba hosté svými projevy motivovali všechny vítěze k tomu, aby psali dál. Protože jak řekl Jan Sviták: „Za 150 let tady nikdo z nás nebude, ale to, co napíšeme, tady zůstane pro další generaci.“ O hudební vystoupení se postarala dvanáctiletá Aneta Měsícová. Dvě členky poroty přečetly namátkou vybrané práce. Jedna byla z kategorie próza, druhá z kategorie poezie.

Mladé autory přišli podpořit jejich spolužáci ze tříd, a tak plným konferenčním sálem zazníval velký potlesk pro všechny oceněné. Dárečky, které přichystala knihovna, Europe Direct a Město Kroměříž, udělaly radost všem vítězům.

Žádné komentáře:

Okomentovat