čtvrtek 5. června 2014

Deník Gréty Kaiserové

AUTOR: Klára Janečková
NAKLADATELSTVÍ: Ikar
ROK: 2014
POČET STRAN: 344
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:





Anotace
Dvojčata Agáta a Gréta jsou povahově rozdílná jako den a noc. Gréta je lehkomyslná a impulzivní. Agáta kultivovaná a zodpovědná. Vyrůstají s rodiči ve Vídni, ale jejich matka Johana pochází z Čech. Autohavárie, při níž Johana zemře a Agáta zůstává tělesně postižená, oběma dívkám změní život. Gréta se s matčinou ztrátou nedokáže smířit, a když si posléze otec najde novou partnerku, utíká k matčině sestře, do Čech, kde – jak doufá – najde nový domov. Záhy však zjistí, jak moc se mýlila.

Něco málo o ději
Gréta a Agáta jsou dvojčata. Obě vyrůstají s rodiči v Rakousku, ale maminka má kořeny na Moravě. Občas na Rusavu jedou na návštěvu. Tentokrát však návštěva měla tragické následky - při autonehodě zemře dvojčatům maminka a Agáta, která při tom byla, přišla o ruku.

Obě děvčata se i s otcem přestěhují k babičce Helze, přísné a konzervativní ženě. Agáta se přizpůsobila novému životu, ale Gréta ne. Utíká z domu a otec ji pak potrestá - odstěhuje ji na Moravu k tetě Julii. Gréta je zděšená, protože teta Julie je úplně jiná než maminka a život na statku je velmi těžký.

V osmnácti letech se odstěhuje do Prahy, ale i tam dlouho nevydrží a po dramatickém útěku se ocitá zpět v Rakousku. Ale i tam se dlouho nezdrží a odlétá do Turecka, aby tam začala nový život...

Hodnocení
Nejnovější román spisovatelky Kláry Janečkové nás zavádí nejen do Česka, Rakouska, ale i do Turecka, do východní části, která je pro turisty značně exotická. Knihu jsem viděla nejprve v podobě rukopisu. Tehdy na podzim 2013 jsem jím mohla prolistovat a slíbila jsem si, že až vyjde, chtěla bych si knihu pořídit. A tak se i stalo. Kniha má nádhernou obálku, takovou něžnou.

Příběh však až tak něžný není. Seznamujeme se s dvojčaty Agátou a Grétou. I když jsou dvojčata, jsou velmi rozdílné. Gréta zdědila po matce Johaně, která pochází z Moravy, prudkou a přelétavou povahu, Agáta je silně konzervativní díky rakouské babičce Helze. Je poslušná a je ochotná splnit každé přání.

Máme možnost sledovat dva příběhy - příběh Agáty a Gréty. Agáta svůj život zasvětila své rodině, je poslušná a svou babičku Helgu doprovází na všechny akce. Babička má však zastaralé názory a její pohled na cizince je občas až rasistický, takže přítele Agáty, mladého Turka Birkana jen těžko snáší.

Gréta má impulzivní povahu. Tu zdědila po své matce Johaně, která zemřela při autonehodě. Gréta se s její smrtí nemůže smířit, a tak dělá vše pro to, aby ji rodina nenáviděla. Otec ji pak za trest posílá na Moravu k Johaniným příbuzným, kde musí pracovat na statku, nedostává žádné kapesné a musí si vydělávat sama jako tanečnice, později jako prostitutka či luxusní společnice. Ale Gréta moc šťastná není. Zjišťuje, že peníze nejsou všechno. Gréta si od dvanácti let píše deník. Píše ho pro svou sestru Agátu a tajně doufá, že si ho jednou přečte. Vyzpovídá se v něm ze všech svých starostí, lásek i tužeb, ale i strachu a samoty.

Během čtení jsem si říkala, která ze sester je mi víc sympatičtější. I přesto, že jsem si obě sestry oblíbila, tak ani jedna z nich nebyla moje krevní skupina. Gréta byla moc divoká, do větru, vypočítavá, Agáta zase až moc poslušná a hodná, konzervativní. Těžko rozhodnout. Obě dvě si během příběhu prošly obrovským vývojem kupředu a jejich povahy, ale i osudy se změnily k nepoznání.

Kniha má krásný příběh, někomu se může zdát, že je v něm moc témat - náboženství, prostituce, rasismus, smíšené manželství, tradice a zvyky, ale jak na to pohlížím ze všech stran, prostě to k příběhu patří. Deník Gréty Kaiserové doporučuji přečíst. Je mi jasné, že nesedne všem, ale většině určitě ano.

O autorce
Klára Janečková se narodila v roce 1979 a vyrůstala ve Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem. Její první historický román vyšel v roce 2002 a jmenuje se Ďábelská tvář. Další knihy na sebe nedaly dlouho čekat. Celkem napsala osm knih, v roce 2003 byla Ďábelská tvář oceněna "Prvotinou roku 2002".

Klára Janečková vystudovala psychologii, které se plně věnuje ve školství. Od roku 2010  vede rozvojové skupiny, skupiny zaměřené na změnu chování, semináře pro žáky devátých tříd, individuální sezení. Pravidelně se účastní v rámci projektu "Česko čte dětem" čtení dětem v nemocnici v Kroměříži.
Foto: fcb profil

Děkuji portálu Databáze knih a nakladatelství Ikar za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat