úterý 6. srpna 2013

Čtvrtá oběť

AUTOR: Håkan Nesser
ORIGINÁL: Borkmanns punkt (Albert Bonniers, Stockholm, 2003)
PŘEKLAD: Čeněk Matocha
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2013
POČET STRAN: 256
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace:
Někde uprostřed města sedí vrah a v klidu si sestavuje svůj další plán. Kaalbringen, klidné letovisko, je ovládnuto hrůzou – v rychlém sledu zde došlo ke třem brutálním vraždám... Kdy a kde může znovu udeřit „Hrdlořež“, jak se mu začalo říkat? Odejde odtud jen tak pryč, nebo už má vyhlédnutou další oběť? Komisař Van Veeteren musí rychle najít skryté vztahy v sérii nevysvětlitelných vražd. A čas se rychle krátí, protože čtvrtá oběť už se nachází ve zlověstném sevření vraha... 

Něco málo o ději
Ocitáme se ve švédském letovisku Kaalbringen. Poklidné město rozvíří hrůzné vraždy tzv. Hrdlořeza. Hrdlořez své oběti brutálním způsobem zavraždí a lidé z Kaalbringenu mají strach. Na pomoc místní policii přijíždí komisař Van Veeteren. 

Vypátrat Hrdlořeza je nelehký úkol, protože nikdo neví, jaká je spojitost mezi mrtvými, svědků je hodně a je velmi možné, že se mezi nimi objevil i vrah. Jak ho ale usvědčit? Policie musí rychle jednat, než si Hrdlořez vyhlédne další oběť.

Hodnocení
Kaalbringenská policie pod vedením náčelníka Bausena potřebuje pomoc. V jejich městě řádí masový vrah. Na pomoc si tedy zavolají komisaře Van Veeterena a později se k němu připojí i intendant Münster.

I přes to, že je zde několik postav, tak nejvíce vykreslené postavy byl komisař Van Veeteren, Münster, inspektorka Beata Moerková a náčelník Bausen.

Van Veeteren je padesátník, má sarkastické poznámky i myšlenky a v příběhu toho moc nenamluví. Zato má neustále párátko v ústech a když není po ruce, kouří cigarety. Je vášnivý šachista a v tomto si velice rozumí s Bausenen, který kromě šachů miluje dobré víno a právě nad šachovými partiemi a sklenkou červeného s Van Veeterenem probírají Hrdlořezův případ. Bausen chce tento případ uzavřít dřív, než odejde do důchodu. Jeho nástupcem se má stát Kropke, který mi, s prominutím, připadal trochu natvrdle a to už nemluvím o dvou aspirantech.

Jediný schopný policejní člen mi připadala inspektorka Beata Moerková. Už od začátku je to sympatická mladá žena, která hodně dá na svůj ženský instinkt.

Celé vyšetřování je spíše o výslechu podezřelých a že jich není málo. Jak už jsem naznačila, bude velmi těžké najít nějakou spojitost mezi třemi mrtvými, ale věřte, že komisař Van Veeteren už má určité podezření. Já jsem podezření neměla, kdo je vrah. Asi jsem nedávala pozor anebo nemám detektivní buňky. Spíše se přikláním k variantě číslo dvě.

Pokud byste čekali napínavou detektivku, tak vás musím zklamat. Je to o lidech, jejich osudech, neštěstích a o jejich myšlenkách. Čtvrtá oběť patří k těm detektivkám, které postrádají napětí, ale přesto svým koncem ohromí.

O autorovi
Nesser se narodil na farmě v Kumla, většinu svého života však prožil v Uppsale. Po univerzitním studiu, kdy se orientoval především na skandinávské jazyky, angličtinu, literaturu, historii a filozofii, pracoval dlouho jako učitel. Jeho první román vyšel v roce 1988, ale jako učitel pracoval až do roku 1998, kdy se rozhodl být spisovatelem na plný úvazek. V roce 2006 se Håkan Nesser a jeho manželka Elke přestěhovali do New Yorku. V současnosti žije Håkan Nesser s ženou a dětmi v Londýně a je úspěšným spisovatelem na volné noze. Je autorem série o inspektorovi Van Veeterenovi, v češtině zatím vyšly dvě knihy, na podzim 2013 se chystá třetí díl s tímto nemluvným a sarkatistickým komisařem.
Zdroj: databáze knih

Obálky
Tentokrát jsem vybrala jen paperbacky. Z výběru nejvíce ději odpovídá anglická obálka se sekerou. A náladou zase ta první.

    
anglická                           anglická                         anglická                         německá

Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

4 komentáře:

  1. Super recenze! Po knížce pokukuju, ale zatím jsem se nedostala ke koupi, ale asi to udělám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, moc mě to těší. Určitě si ji kup :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze! :) Knížka vypadá hrozně zajímavě, učarovala mě obálkou i anotací :) Osobně mám raději atmosférické thrillery než ty s přehršlí napětí, takže myslím, že by se mi to mohlo líbit :)

    OdpovědětVymazat