čtvrtek 11. prosince 2014

Tady a teď

AUTOR: Adele Parks
ORIGINÁL: The State We're In (Headline Review, 2014, Londýn)
PŘEKLAD: Jitka Šišáková
NAKLADATELSTVÍ: Domino
ROK: 2014
POČET STRAN: 468
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Rozhodující životní chvíle jen málokdy rozpoznáme, když se právě odehrávají.

Nastoupíte do letadla a posadíte se vedle naprosto neznámého člověka. Nakolik je pravděpodobné, že vám onen spolucestující změní život – zvláště když je na první pohled patrné, že jste každý úplně jiný?

Něco málo o ději
Joanna dostane pozvánku na svatbu svého bývalého přítele Martina. Kdysi si ho měla brát, jenže ona svatbu zrušila, Martin se odstěhoval do Chicaga a tam začal nový život. Joanna si po takové dlouhé době uvědomí, že tenkrát udělala chybu a rozhodne se svatbu překazit.

Dean, ačkoliv Brit, bydlí také v Chicago. Když mu zavolají z londýnské nemocnice, že mu umírá otec, kterého neviděl skoro třicet let, letí za ním. Návštěva u nemocného však nedopadne tak, jak si Dean představoval a on roztrpčen odjíždí pryč.

Dean a Joanna se potkávají v letadle. Sedí vedle sebe - ona věčná romantička s růžovými brýlemi, on zatvrzelý cynik, který je momentálně v depresi. Cesta letadlem je vážně dlouhá a kdoví, jak dopadne.

Hodnocení
Od americké autorky Adele Parks jsem doposud nic nečetla a právě to byl důvod, proč jsem se na knihu těšila. Rozhodně jsem se nezklamala.

Joanně Russellové je pětatřicet, je stále singl, věčná romantička a optimistka. Občas jsem měla chuť s ní zatřást, aby se probrala a uvědomila si, že už dávno není puberťačka a ty růžové brýle si může klidně sundat. Střídá partnery, ale to jenom proto, že stále čeká na toho svého vytouženého prince na bílém konci a věří v pravou lásku. Od svého bývalého přítele, Martina, kterého si měla před lety brát, dostane pozvánku na svoji svatbu. Pro Joannu je to příležitost. Rozhodne se odletět do Ameriky, aby svatbě zabránila stůj co stůj.

Dean Taylor je její pravý opak. Je to realista, cynik, jeho vztahy jsou také záležitostí na krátkou trať, nikdy svým milenkám nedovolí, aby si získaly jeho srdce. Má za sebou velmi komplikované dětství, které ho hodně poznamenalo. Z Anglie mu zavolá zdravotní sestra z hospice, že Deanovi umírá otec a prý si přeje, aby přijel. I přesto, že Dean není zrovna nadšený, do Londýna letí, aby se tam s otcem setkal. Bohužel ani po třiceti letech, kdy ho neviděl, není s ním možné navázat vztah. Naštvaný a v depresi otce opouští a nasedá do letadla, které ho má odvézt zpátky do Chicaga.

A tak se Joanna a Dean setkají a rozhodně to není láska na první pohled. Možná, kdyby se setkali za jiných okolností, oba by už spolu flirtovali a jeden druhého by se snažil svést. Avšak užvaněná Joanna leze Deanovi na nervy, a když se navíc dozví, proč Joanna letí do Ameriky, myslí si o ní jen to nejhorší.

"Moment, já si v tom udělám jasno. Čili když se vám podaří, co jste si umínila, tak tomu člověku stopnete svatbu už podruhé za sebou, je to tak?" řekl Dean.
"No,.." Joanna znejistěla.
"A podruhé ho znemožníte před všemi jeho přáteli a celou rodinou."
"Ne, já..."
Dean ji nenechal domluvit. "Podruhé mu zkazíte den, který by měl být nejlepším dnem jeho života."
"Jenže, když to řeknete takhle..."
"Když to řeknu takhle, tak vypadáte jako normální sobecká kráva," uzavřel myšlenku Dean. Měl po krk sobců, kteří ničí ostatním život. Nesnášel je. Zapnul si video, nasadil sluchátka, stiskl knoflík a vysunul zástěnu.

Do Ameriky trvá cesta mnoho hodin a jak to všechno dopadne? Podaří se Joanně překazit svatbu nebo přijde k rozumu? A Dean? Usmíří se se svým otcem nebo zemře sám a opuštěný?

Joanna mi byla sympatická, i když občas střelená a někdy uvažovala jako puberťačka, přesto jsem si ji velmi oblíbila a fandila jsem jí. Dean mi připadal trochu odtažitý a nechtěl si Joannu vůbec pustit blíž k tělu, přesto mi byl sympatický tím, že zbytečně nepřikrášloval a byl praktický.

Kromě příběhu Deana a Joanny je tu další příběh, příběh Eddieho a Clary. Eddie má na začátku příběhu dvě děti a ženu alkoholičku, která se o nic nestará, jen o to, jestli má plnou skleničku. To, co Eddie nenašel doma, hledá jinde. A našel. Našel to u Clary, která na rozdíl od něj, pochází z rodiny, kde je peněz dostatek, ale i dostatek lásky, kterou Clara věnuje svým dětem. Tento příběh je také důležitý a v knize mnohé vysvětluje. Jaký však mají Clara a Eddie vztah k Deanovi a Joanně, vám neprozradím. To by bylo moc jednoduché.

I když se jedná o oddechový román pro ženy, u kterého se budete bavit a číst jedním dechem, je to také zamyšlení o lásce, nevěře a odpuštění. Možná má také trochu předvídatelný děj, větší část příběhu jsem uhodla hned, jak bude vše pokračovat, ale rozhodně to neupírá na čtivosti. Na své si přijdou především romanticky založené čtenářky a je docela pravděpodobné, že na konci budou potřebovat i papírové kapesníčky.

O autorce
Adele Parks studovala anglickou literaturu a po absolutoriu nastoupila do reklamní agentury. Už tehdy napsala svůj první román. Do této doby napsala čtrnáct románů, které byly přeloženy do šestadvaceti jazyků.. V češtině vyšly knihy Život té druhé a Stalo se včera v noci.






Obálky
Nevím, nevím, ale ta naše česká obálka se mi líbí mnohem více než zahraniční. U té první jsem v první chvíli netušila, co vlastně vidím a ta druhá je sice s momentkami nápaditá, ale úplně mě neoslovila.
                                                anglická                              švédská

Děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) To vypadá na pohodovou,vtipnou a milou oddechovku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevypadá to špatně a myslím, že by mě to i bavilo. A ta obálka je skvělá, taková originální :)

    OdpovědětVymazat