neděle 21. prosince 2014

Kočka na plotě

AUTOR: Jarmila Pospíšilová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2014
POČET STRAN: 208
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:


Anotace
Kolikrát jste si o někom řekli: „Ten se má, jeho starosti na mou hlavu“ a teprve pak jste zjistili, že byste s tím člověkem ani za nic neměnili? Anežka, jejíž vstup na tento svět nebyl právě idylický, vyrůstá ve spokojené rodině jako milované a hýčkané děvčátko. Ale jen do chvíle, než jí její spolužáci vyzradí tajemství…

Něco málo o ději
Začátek příběhu nás zavádí do jednoho hotelu, kde se rozhodne spáchat sebevraždu mladá žena Zuzana. Zanechá po sobě nejen řadu dopisů na rozloučenou, ale také malé miminko, které odloží do babyboxu. Anežka se dostane manželům, kteří se velmi dlouho snažili mít vlastní dítě, ale nedařilo se jim, a proto pro ně bylo velkým požehnáním, když si Anežku mohli vzít k sobě.

Jak bude pokračovat Anežčin příběh? A jak ostatní příběhy lidí, kteří se tehdy v nemocnici ocitli v blízkosti nalezené Anežky? A jaký byl důvod Zuzaniny sebevraždy?

Hodnocení
Nejnovější román české spisovatelky Jarmily Pospíšilové Kočka na plotě byl pro mě velkým a také milým překvapením. K psychologickým románům se dostávám jen málokdy, spíše se mi do rukou dostane psychologický thriller. Avšak tady žádné krváky nečekejte, přesto však jsme na začátku příběhu svědky Zuzaniny sebevraždy. 

Dále se příběh točí jen kolem malé Anežky. Seznamujeme se se sestřičkami v nemocnici, Zuzaninými rodiči a její psycholožkou i náhradními Anežčinými rodiči. Každá z postav je kapitola sama pro sebe. Nejsou ani černé ani bílé, mají své vlastní odstíny šedi. A každého něco trápí - někdo řeší partnerské vztahy, někdo svou práci, někdo řeší pomluvy. A někomu je to úplně jedno a to je právě malá Anežka.

Všechny postavy mi byly víceméně sympatické. Avšak asi nejvíc jsem soucítila se Zuzaninou matkou. Bylo to tím, že za celý příběh prošla velkou změnou. Na začátku byla jen manželovým přívěškem a loutkou bez vlastního uvažování, ale na konci se z ní stala žena, která znovu začala žít.

Charakterové vlastnosti všech postav vychází ze života a vůbec nejsou zidealizované. Což je moc dobře, protože příběh by pak působil nevěrohodně. Takhle je to příběh, ke kterému se můžeme vrátit a přečíst znovu.

Jediné, k čemu mám trochu výtku, je anotace knihy, která se k příběhu moc nehodila a pod ní jsem si představila trochu jiný příběh. Ale i přes tuto drobnost můžu s klidným svědomím knihu doporučit dál všem těm, kdo mají rádi ne přímo odpočinkové knihy.

O autorce
K literatuře to Jarmilu Pospíšilovu táhne celý život, je pro ni zdrojem nových vědomostí, ale i rozptýlení. Její oblíbenou četbou jsou detektivky, věnuje se jim i jako autorka. Je přesvědčená, že tento žánr má velký potenciál, dobrý detektivní román může být současně i kvalitním literárním dílem. Náměty čerpá výlučně ve své vlastní fantazii, jakékoli popisování skutečných událostí by ji nejspíš neuspokojovalo. Díky své práci poznala mnoho lidských příběhů a osudů, a to jí umožňuje vytvářet zápletky svých knih a nechávat jednat vymyšlené postavy tak, aby působily věrohodně a čtenář z nich měl autentický dojem. Zdroj: Databáze knih


Děkuji portálu Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví.



Žádné komentáře:

Okomentovat