pondělí 1. prosince 2014

Čertovo kopyto

AUTOR: Jan Sviták
NAKLADATELSTVÍ: Kava - Pech
ROK: 2010
POČET STRAN: 176
ZDROJ: knihovna



HODNOCENÍ:

Anotace
Strýc Karel byl pro Olivera záhadou sám o sobě a když tajemstvím opředený život skončí, nic nebude jako dřív. Oliver a jeho nejlepší kamarádka Ema musí trávit prázdniny v domě, ve kterém Karel zemřel. A hned první noc se začnou dít divné věci! Kdo jim doručuje dopisy do zamčeného pokoje? Jaká překvapení ukrývají zamčené dveře, kterých je v domě víc než dost? Na čem Karel celý život tajně pracoval a proč vlastně zemřel? Otázek je víc než odpovědí a času zoufale málo.

Něco málo o ději
Oliver a jeho kamarádka Ema odjíždí na letní prázdniny za Oliverovou babičkou. Žije na samotě, které se říká Čertovo Kopyto. Nebylo by to nic divného, kdyby Oliver nebyl u babičky poprvé. Oliver za ní nesměl jezdit, protože jeho strýc Karel neměl rád děti. Strýc Karel ale umřel a Oliver mohl babičku navštívit.

Jenže Čertovo Kopyto je opředeno starými pověstmi, na které nikdo nevěří. Jaké je však Oliverovo a Emino překvapení, když se jim zjeví duch mrtvého chlapce Toníka, který se utopil v místním Bezedníku? Dětem vypráví, že Oliver je Strážce čertova kopyta, které bylo čertovi Křivákovi useknuto kovářem Jindřichem za trest, že kvůli jeho lsti zemřelo sedmdesát osm dětí. Dětí však potřeboval sto, aby měl velkou moc. Tělo čerta Křiváka bylo pochováno v místním hradu, ale kopyto bylo schováno jinde, a pokud by se kopyto dostalo k čertovi a ten oživne, stane se velký průšvih.

Jaký průšvih se stane? No, a co když je báchorka o čertovi Křivákovi jen výmysl? Jak to všechno dokázat? To se dočtete v této útlé knížce.

Hodnocení
Čertovo kopyto je prvotina českého spisovatele Jana Svitáka. Je to příběh, který splétá dohromady hned několik žánrů - fantasy, detektivku, dobrodružný román a duchařinu. Všechny ingredience smíchal dohromady a vznikl velmi chutný guláš, u kterého se budete bát a ani nedýchat a říkat si, jak to všechno dopadne.

Oliver a Ema patří k dětem, které to nemají v životě moc lehké. Oliver je velký tlouštík, takže obliba v nějakém sportu a pohybu je téměř nulová. Svoji nadváhu však vyrovnává vtipem a občas i sarkasmem a ironií. Jeho kamarádka Ema nosí silné brýle a bez nich vážně nic nevidí. Ale je chytrá holka a rychle jí to myslí. Spolu tvoří nerozlučnou dvojku.

Na Čertově Kopytě, samotě, kde bydlí Olivera babička, se rozvíjí příběh plný záhad a tajemství a Oliver s Emou musí nejednou prokázat svoji odvahu, překonat strach, ale také ukázat sílu přátelství.

Při čtení jsem se občas přistihla, že ani nedýchám, jak byl děj napínavý. Kniha byla od začátku do konce plná dobrodružství. Napětí bylo trochu odlehčeno Oliverovým vtipkováním, 

Kniha je určená pro děti od 10 let, ale na své si přijdou i dospělí. Je jasné, že děti se budou bát víc, ale i já jsem měla pochybnosti, zda se všechno podaří dovést do zdárného konce. Ale jestli opravdu vše skončí dobře, to už nechám na čtenáři samotném, aby si knihu mohl v klidu vychutnat a přečíst.

O autorovi
Jan Sviták se narodil v roce 1983 v Rýmařově, většinu života prožil v Holešově. Psaní se aktivně věnuje od dětství. Píše dobrodružnou literaturu pro děti a realistickou prózu pro dospělé. Je rozvedený a má dceru Violu Innes.

Žádné komentáře:

Okomentovat