sobota 13. prosince 2014

Vánoční beseda s Janem Svitákem

9. prosince se v Knihovně Kroměřížska uskutečnila vánoční beseda s regionálním spisovatelem Janem Svitákem. Jan Sviták pochází z Rýmařova, ale v současné době žije v Kroměříži. Je autorem dvou knih pro děti Čertovo kopyto a Pekelný advent. Napsal také knihy pro dospělé s názvem Stará bolest a e-knihu, která se jmenuje Jedním dechem. Jedním dechem také byla napsána, protože vznikla v roce 2012 během 45 hodin, kdy autor nespal, jen psal.

Protože je zrovna adventní čas, do Štědrého dne zbývá už jen několik dní, Jan Sviták svou besedu pojal předvánočně. Páťákům, kteří si přišli spisovatele poslechnout, navrhl, aby místo kupovaného dárku dali, respektive napsali, dárek vlastní. Když by děti neměly žádný nápad, o čem psát, stačí, když si vezmou oblíbenou pohádku, např. o Perníkové chaloupce a předělaly ji do moderní podoby. Jan Sviták tak před všemi rozvinul příběh o tom, jak se Jeníček s Mařenkou ztratili v lese, ale protože jsou to moderní děti, měli s sebou chytrý telefon s GPS. Jenže bohužel zrovna se vybila baterie, takže museli postaru vylézt na nejvyšší strom a rozhlédnout se po okolí.

A tak pohádka vtipně pokračuje dál, děti se smějí, dospělí taky. Na závěr se spisovatel zeptal, zda někoho pohádka inspirovala k tomu, aby sám napsal svůj příběh a věnoval ho například mamince.

Jan Sviták se také v této souvislosti zmínil o múzách, které přináší inspiraci a nápady. Múzy chodí vždy nečekaně, ale když přijdou, spisovatel nedělá nic jiného než píše.

Na závěr besedy vyzval malé posluchače k otázkám. Padlo mnoho otázek a Jan Sviták je všechny zodpověděl a pro dva tázající měl již jednou zmiňovanou knihu Čertovo kopyto, ze které také četl ukázku. V ukázce se vyskytovala řada zvuků jako vrzání či štěkání a děti se rády zapojily.

Jan Sviták svou besedou zpříjemnil den nejen školákům, ale i dospělým, kteří přišli.

Žádné komentáře:

Okomentovat