úterý 2. prosince 2014

Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic

AUTOR: Jean-Dominique Brierre
ORIGINÁL: Édith Piaf: Sans amour on n'est rien (Hors Collection, 2013, Paříž)
PŘEKLAD: Jakub Volnuý
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2014
POČET STRAN: 230
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Edith Giovanna Gassion vzlétla doslova z dlažby pařížské Pigalle až na oběžnou dráhu světové hvězdy. Zrodila se Édith Piaf. A dobyla svět.
Celý její osud byl poznamenán bizarními událostmi a tragédiemi, stejně jako divokou stravující vášní. Drobná, jen 147 cm vysoká ženička, za dveřmi svého domova zničená chorobami a závislostmi, zářila na pódiích jako světlice.

Edithina biografie patří k těm, které se čtou bez dechu jako román, a z jejích stránek jako by k nám doléhal její vášnivý, lkavý zpěv.

Něco málo o ději
Edith Piaf se narodila 19. prosince 1915 jako dítě ulice. Její rodiče byli potulní umělci - otec akrobat, matka zpěvačka, takže tuláctví měla Edith v krvi. V patnácti letech se osamostatnila a aby se nějak uživila, začala nejdříve pracovat v mlékárně, ale brzy zjistila, že manuální práce není pro ni. A tak začala zpívat. Nejdříve na ulici, o něco málo později si ji všiml majitel populárního kabaretu le Gerny's Louis Leplée a od té doby se jí změnil celý život.

A z malého děvčátka se stala známá zpěvačka, která dobyla svět. Stejně jako my potřebujeme k životu vzduch, Edith jako vzduch k dýchání potřebovala lásku. A tak se jí během jejího života v náručí prostřídalo mnoho mužů a ti fungovali jako hnací síla k tomu, aby Edith žila, psala a zpívala.

Podlomené zdraví a hektická práce bez odpočinku za pomocí léků udělaly své a Edith Piaf umírá.

Hodnocení
Zdroj: www.singers.com
Kniha Edith Piaf je další z řady životopisných románů, které vydává nakladatelství Metafora a čím více těchto románů čtu, tím více se těším na další a další životopisy. Tentokrát se Metafora zaměřila na francouzskou zpěvačku a šansoniérku Edith Piaf.

Edith byla ovlivněná uměleckým povoláním svých rodičů - otec byl akrobat a matka zpěvačka, a odmala se v tomto světě pohybovala. Nebylo to sice hned, ale její temperament a originalita jí však vynesly na pařížské výsluní. A nejen tam - dobyla celou Evropu i Ameriku, kam se ráda vracela.

Po svém boku během svého života měla spoustu mužů. Každého z nich milovala a téměř každého si vzala pod svá ochranná křídla, podporovala ho v jeho uměleckém směru. Avšak tak jak láska přišla, tak i odešla, ale Edith nezůstala nikdy dlouho sama. A právě pod křídly lásky vznikaly krásné písně, které se zpívají dodnes.

V knize najdete doslovné překlady některých písní Edith Piaf. Francouzština je krásný a lyrický jazyk, který se velmi dobře poslouchá, ale na výslovnost je obtížná. Proto jsem francouzský text přeskakovala a četla jen překlad, a je nutné říct, že texty jsou opravdu působivé.

Emportée par la foule
Qui nous traîne
Nous entraîne
Nous éloinge
l'un de l'autre.
Je lutte et je me débats

V závěru knihy jsem ocenila seznam skladeb a alb, které Edith za celý svůj život nazpívala a nahrála. Kniha byla velmi čtivá, i když se jednalo pouze o životopis, ale já se o Edith dozvěděla informace, o kterých jsem neměla vůbec ponětí. Co mi však trochu v knize chybělo, byly fotografie, které by knihu zpestřily. Přesto však knihu doporučuji si přečíst, protože všechny životopisné údaje, které jsou v knize uvedeny, jsou pravdivé a ukazují Edith Piaf takovou, jaká byla.

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat