pátek 1. května 2015

Nestydaté plavky

AUTOR: C. D. Payne
ORIGINÁL: Cheeky Swimsuits  of 1957 (Aivia Press, 2014)
PŘEKLAD: Naďa Funioková
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2015
POČET STRAN: 185
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Rok 1957, západní pobřeží USA a mladý muž Colm s filmařskými ambicemi – tak začíná nová kniha úspěšného autora C. D. Payna. Colm odchází do malého městečka, aby zde po smrti svého strýce vedl rodinnou firmu na výrobu plavek nadměrných velikostí. Po příjezdu se obává, že ho čekají dlouhé měsíce naplněné maloměstskou nudou. Naštěstí má překvapivě krásnou kuchařku a hospodyni Jean, která je ale vůči Colmovým poklonám imunní. Mladý muž musí firmu zmodernizovat, jinak ji bude muset zavřít. 

Něco málo o ději
Colm právě odpromoval, sice s odřenýma ušima, ale brány Yalu se za ním konečně zavřely a on se teď může vrhnout  do práce snů. Tou je filmový producent v Hollywoodu. Ale jeho otec s ním má jiné plány. Nejdříve musí prokázat, že není takový budižkničemu a že umí podnikat v strýcově firmě na plavky pro plnoštíhlé ženy kdesi v zapadákově. Teprve potom mu pomůže rozjet jeho slibnou kariéru v Hollywoodu.

Colm odjíždí do Ukiahu, kde lišky dávají dobrou noc. Seznamuje se s prostředím firmy a upřímně je zděšen, protože plavky Decentní dáma jsou naprosto příšerné. Dokáže Colm nemožné a prorazí na trh? Co pro to bude muset udělat?

Hodnocení
Mladí lidé, nadhled, ironie, humor. To je typický znak paynovských knih. Tentokrát se ocitáme v Americe v roce 1957. Sebevědomý Colm je stařešinou (rozuměj otcem) poslán do Ukiahu, aby dal dohromady nepříliš prosperující podnik na výrobu plavek pro plnoštíhlé ženy. Colma plavky, a už vůbec ne plavky těchto rozměrů, nezajímají, spíše to, co se ukrývá pod nimi. Přesto s povzdechem do Ukiahu odjíždí.

Seznamuje se se svou hospodyní Jean, která je nejen pohledná, ale vůči Colmovi je chladná až odtažitá a právě tohle Colma velmi přitahuje. Naneštěstí však začal randil s Juanitou, dívkou, jejíž rodina je známá svou nezvyklou plodností. A nakonec se na scéně objevuje Norma, mladá a šikovná návrhářka, která Colma svádí za každé situace. 

Rok 1957, kdy plavky zahalovaly ženskou postavu více, než je odkrývaly. A právě Colmův tým plánuje vyrábět bikiny pod obchodní značkou Nestydaté plavky. Budou určeny nejen pro ženy plných tvarů, ale i pro štíhlé dívky. Bylo to něco neslýchaného a plán byl hodně riskantní. Podaří se Colmovi získat objednávky na trojúhelníkové plavky se šňůrkou, které více odhalovaly než skrývaly?

Od C. D. Payna jsem četla Brendu Velikou. Autorův styl psaní mi sedl, i když řekněme, že zrovna humor a ironie není můj šálek kávy, ale právě v jeho knihách je humor a ironie dávkován v té správné míře, takže jsem se občas přistihla, že se směji. Zvlášť se mi líbily dialogy mezi Colmem a Jean, jejich špičkování, kdy on si ji chtěl přátelsky naklonit a ona ho pořád uzemňovala.

A co Colmův původní plán stát se filmovým producentem? Zůstane v Ukiahu nebo se nakonec vydá do Hollywoodu?

Pokud je vám styl C. D. Payna blízký a máte ho rádi, určitě si knihu přečtěte, pobavíte se a zasmějete se a budete se těšit na jeho další knihu. Stejně jako já.

O autorovi
C. D. Payne je americký spisovatel, významný představitel absurdního humoru. Proslavil se zejména sérií knih o fiktivním mladíkovi Nicku Twispovi, pojmenovanou Mládí v hajzlu. Po vystudování Harvardu se živil jako sázeč, redaktor, fotograf, reklamní textař, grafik, výrobce nábytku a hraček, projektant a stavitel domů. V poslední době se věnuje převážně psaní beletrie pro mládež a stará se o chod vlastního knižního vydavatelství Aivia Press, které založil.
Zdroj: wikipedie



Děkuji portálu Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví.

2 komentáře:

  1. Knihu jsem nečetla, ale po tvé recenzi se po ní určitě podívám :) Díky za tip :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna přemýšlím, jestli si koupím českou nebo anglickou verzi :-) Abych z toho něco měla... Já jsem "vyrostla" na Mládí v hajzlu, od tý doby si na to připadám moc dospělá, ale 50s jsou moje doba, jupíííí!

    OdpovědětVymazat