pondělí 11. května 2015

Mrtvá šelma

AUTOR: Jiří Walker Procházka, Klára Smolíková
NAKLADATEL: Walker & Volf
ROK: 2015
ČTE: Otakar Brousek ml., Kateřina Janečková, Jiří Klem
DÉLKA: 11:06:00
ZDROJ: vlastní
HODNOCENÍ:





Anotace
Mrtvá šelma - audiokniha obsahuje detektivní příběh, jehož autory jsou Jiří Walker Procházka a Klára Smolíková. Souřadnice zločinu #1 – Tábor Dlouho očekávaná detektivka od legendy české fantastiky Jiřího W. Procházky a Kláry Smolíkové, oblíbené autorky populárně naučných knih pro děti. Autorská dvojice spojila své síly, takže čtenáře čeká napětí, akce, svérázný humor i promyšlený příběh s historickým pozadím. Mrtvá šelma, první ze série detektivních případů Souřadnice zločinu, se odehrává v Táboře. Zmizení renomovaného profesora uvede do pohybu nejen policejní vyšetřování, ale také svede dohromady nesourodou dvojici, která se pouští do pátrání na vlastní pěst.

Něco málo o ději
Muzejní prokurátorce Berenice Weissové vrtá hlavou, kam zmizel profesor Kalandra. Jeho zmizení oznámila na policii, ta však je laxní a náhlé zmizení neřeší, však on se zase objeví. To samé si myslí i bývalý policista Robert Štolba, který je v táborském muzeu na krátkodobé zabezpečovací práce.

Jeho mínění však nabere obrátky, když při průzkumu spolu s Weissovou objeví v radniční věži jeho mrtvé tělo pověšené na háku a pod ním obrazec kruhu a v něm trojúhelník. Rituální vražda nebo jen nějaký šílenec, který moc četl v historických knihách a nechal se jimi inspirovat?

Ač se Weissová a Štolba brání, musí spolupracovat, aby vyřešili, kdo jejich dobrého přítele zavraždil. A věřte, že s nimi byste dohromady v jednom týmu v žádném případě být nechtěli.

Hodnocení
Nakladatelství Plus vydalo v letošním roce detektivku z pera dvou českých autorů s názvem Mrtvá šelma. Hudební vydavatelství Walker & Volf tuto knihu převedlo do audio podoby s herci, kteří svým hlasem vtiskli postavám punc reálnosti.

Berenika Weissová je mladá muzejní kurátorka, svobodná matka s dospívající dcerou. Tak trochu pedantka, své práci plně rozumí. Robert Štolba je bývalý policista. V současné době získal zakázku na zabezpečení expozic táborského muzea. Cynik, vtipálek, trochu neomalený frajer. Spojníkem těchto dvou rozdílných lidí je uznávaný profesor Kalandra, důchodce, který v muzeu dříve pracoval. Jednoho dne zmizel a Berenice to dělá starosti a nechá po něm vyhlásit pátrání. Poslední, kdo Františka Kalandru viděl, byl Štolba a proto ho Berenika požádá o pomoc.

Příběh je okořeněn vtipnými poznámkami a hláškami Štolby, jeho náhled na svět a na život mi přišel velmi zajímavý a faktem je, že se mi Štolba líbil čím dál víc. Oproti němu je Berenika bez špetku humoru, ale má za to příjemné vystupování a snaží se s každým vyjít zadobře.

Příběh je vyprávěn z pohledu Štolby i Weissové, pravidelně se střídají, text je na začátku každé kapitoly proložen různými úryvky z knih či citáty. 

Úvodních slov se vždy zhostil Jiří Klem, jehož charakteristický hlas známe především z dabingu a podtrhává celou atmosféru příběhu. Otakar Brousek ml. také patří k ostříleným dabérům a role Štolby mu, dle mého, hodně sedla a vždy jsem se těšila na jeho vyprávění. Kateřinu Janečkovou znají mnozí diváci ze seriálu Ošklivka Katka a přiznám se, že seriál jsem hltala. V této audioknize jsem však s jejím hlasem měla trochu problém. Nemohla jsem mu přijít moc na "ucho" a trvalo mi dlouho, než jsem si na tento zastřený hlas zvykla.


Závěrem se ale příběh dobře poslouchal. Byl napínavý, vtipný a kdo má jen trochu pod čepicí, možná uhodne, kdo je vrah. Já pod čepicí nemám, takže jsem jako obvykle na vraha nepřišla a poté, co je vrah odhalen, tak mi všechny dílky skládačky daly ucelený obraz a já si říkala, jak je možné, že jsem na to nepřišla.

O autorech
Jiří W. Procházka (1959), autor kultovních děl z žánru sci-fi a fantasy, opět vstupuje do neznámých literárních vod. Nechává jiné, ať pokračují v jeho světech, a sám se vydává do neznáma. Detektivní žánr přetváří, přeskupuje, taví stejnou silou, s níž kdysi sepsal první původní český fantasy román nebo cyberpunkové povídky předbíhající o deset let poetiku Matrixu.

Klára Smolíková (1974) se vypracovala na renomovanou autorku dětských knih s populárně vzdělávacím zaměřením. Píše scénáře komiksů a večerníčků. Má za sebou bohaté lektorské a metodické zkušenosti, angažuje se v muzejní pedagogice. V Táboře pracovala v Husitském muzeu a na kolegy, ač by se čtenář mohl domnívat něco jiného, vzpomíná ráda a stále s nimi spolupracuje. Během psaní Mrtvé šelmy si vzala Jiřího W. Procházku a přestěhovala se po patnácti letech zpět do Prahy.

Otakar Brousek ml. (1957) je herec ze slavné herecké rodiny, ale také výborný dabér. Působil v Městských divadlech pražských, v Divadle na Fidlovačce a od roku 2012 je členem Divadla na Vinohradech. Namluvil několik audioknih o Sherlocku Holmesovi, protože jeho hlas je přímo stvořený pro temné detektivní příběhy.

Kateřina Janečková (1984) se do diváckého podvědomí zapsala jako „Ošklivka Katka“. Hrála v Kytici, v řadě televizních seriálů či ve filmových pohádkách. Loni nahrála ve studiu Walker & Volf svou první audioknihu „Znamení vlka“.

Jiří Klem (1944) je herec s nezaměnitelným hlasem. Diváci ho mohli spatřit v nespočtu filmových rolí. Jiří Klem hrál v divadle Labyrint, v Divadle Komedie a nyní účinkuje v Divadle ABC. Dlouhá léta působil jako pedagog na DAMU. Nezapomenutelné jsou jeho role v dabingu, exceluje i v oblasti audioknih. Pro Walker&Volf skvěle namluvil 16hodinovou space-operu „Hvězdní honáci“.
Zdroj: audioteka.cz,  

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

Žádné komentáře:

Okomentovat