čtvrtek 14. května 2015

Noc literatury 2015

Rok se s rokem sešel a už podruhé jsem navštívila netradiční čtení evropských knih. Oproti loňskému nepříznivému počasí bylo tentokrát počasí stvořené přímo k tomu, aby si lidé udělali krátkou podvečerní procházku Kroměříží a navštívili tři místa, kde se konalo literární čtení.

První zastávkou byla Expozice Karla Kryla. Místnost, kde bylo přítmí, podtrhovalo atmosféru děje knihy. Divadelní herečka Romana Blažková si pro tento večer připravila čtení od holandské autorky Esther Gerritsen Žízeň.

Anotace: Coco se se svou matkou Elisabeth vídá jen sporadicky. Jednoho dne se náhodou potkají na ulici, kde matka dceři mezi řečí oznámí, že umírá. Coco cítí povinnost se o ni postarat a nastěhuje se k ní. I když nerada, snáší Elisabeth dceřinu přítomnost, protože ví, že se od matek očekává pochopení a trpělivost. 





Druhým místem, kde jste se mohli setkat s literaturou, byla Kavárna U Zlatého kohouta. V salonku četla divadelní herečka Jana Štěpánová ukázku ze švédské knihy Místnost od spisovatele Jonase Karlssona.

Anotace: V novele Místnost se čtenář dostává do mysli chorobně pedantského úředníka, který ve státním úřadě, jehož je zaměstnancem, objeví tajnou místnost, jejíž existenci všichni ostatní odmítají uznat. Vypravěč je posedlý potřebou ovládat, trpí megalomanií a neukojitelnou touhou po moci. Různými způsoby konfrontuje své kolegy a vytváří si pozici, z níž může své okolí rafinovaně ovlivňovat. Místnost, v níž muž pravidelně nachází útočiště, se stává symbolem konfliktu. Konfliktu mezi ním a jeho kolegy a jejich odlišným vnímáním reality. Tato místnost totiž existuje pouze v jeho narušených představách.

Posledním zastavením byl arcibiskupský zámek. V těchto krásných prostorách četla knihovnice Marcela Kořínková knihu od britské spisovatelky Deborah Levy. Kniha se jmenuje Doplavat domů.

Anotace: Francouzská Riviéra, rodinka na dovolené. Osoby a obsazení: Joe je uznávaný básník, jeho manželka Isabel pracuje jako reportérka. Plus pubertální dcera plus dva rodinní přátelé. Tuhle idylku naruší neznámá dívka, která se jednou ráno koupe nahá v jejich bazénu. Kitty je výstřední, nevypočitatelná, možná duševně narušená mladá žena… Během jednoho týdne se životy všech obrátí naruby.

Všechny tři vybrané knihy jsou psychologického rázu a dotýkají se mezilidských vztahů. Knihy určitě nejsou odpočinkovou četbou, sice typy těchto knih nevyhledávám, ale určitě bych si k přečtení minimálně jednu vybrala.

2 komentáře:

  1. Je skvělé, že se v dnešní době takovéto akce pořádají. Musí to být příjemný zážitek sám o sobě a když jde ještě o knihy, které se zaobírají psychikou člověka, je to jistě o to zajímavější. ..Doufám, že se mi také podaří zúčastnit se podobné akce někdy v budoucnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to moc fajn. Noc literatury probíhala po celé České republice, takže pokud jsi z většího města, možná tam byla taky. A příští rok v předvečer Světa knih bude zas. :-)

      Vymazat