čtvrtek 7. května 2015

Láska a jiné peripetie, autorské čtení

V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně se v rámci festivalu Literární jaro se 5. 5. 2015 uskutečnila beseda se dvěma českými autorkami - Janou Červenkovou a Ivanou Myškovou. Pořadem provázel Martin Pášma, který je moderátor a především koordinátor organizačního štábu Filmového festivalu ve Zlíně. O hudební doprovod se postaralo Trio Nété, které hrou na kytary zpříjemnilo celou besedu.

Jana Červenková
Jana Červenková se narodila v roce 1939 v Praze. Za svůj život vystřídala řadu povolání jako je například vychovatelka, prodavačka v ZOO či vrátná. Po revoluci nastoupila do Literárních novin.  v současné době pracuje pro Post Bellum - Paměť národa. Celý život píše, ale jak říká, trvá jí strašně moc dlouho, než něco napíše. Knihy píše tužkou, neustále přepisuje a škrtá nejen věty, ale i celé stránky.

Na svém spisovatelském kontě má řadu knih. První kniha jí vyšla v roce 1969 a poslední kniha, jedenáctá, v roce 2014. Jmenuje se Zavři oči, otevři pusu. Příběh se odehrává v roce 1961 a vypráví o Marcele a Pavlovi, jejichž manželství není zrovna takové, jak by mělo být. Marcela dostane pracovní umístěnku do Tachova, kde Pavel strávil určitou dobu jako voják. Z nepochopitelných důvodů jí místo rozmlouvá, Marcela se mu však vzepře a do Tachova odjíždí.

Zajímavostí této knihy je, že Červenková napsala nejprve druhou polovinu knihy a později dopsala první část.

Ivana Myšková
Ivana Myšková se narodila v roce 1981 v Roudnici nad Labem. Vystudovala Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze, hodně ji ovlivnila Alexandra Berková, vedoucí katedry tvůrčího psaní. Naučila ji, že má text vnímat jako hudbu a experimentovat s ním. Po vystudování pracovala v Českém rozhlase 3 - Vltava na pětiminutových literárních pořadech. V roce 2013 z rozhlasu odešla a nyní je na volné noze, spolupracuje stejně jako Jana Červenková, s Post Bellum.

Její prvotina Nícení vyšla již v roce 2012. Kniha je především o rodičovské lásce, o úzkostech, nesvobodě. Hermína, hlavní hrdinka, prožívá milostný trojúhelník, má dvě lásky, jednu reálnou a druhou platonickou. Součástí knihy jsou dopisy, které píše své platonické lásce Jakubovi.

Ukázky, které Myšková četla, byly velmi zajímavé, emotivní a leckdy vyvolaly i úsměv na tváři.

Žádné komentáře:

Okomentovat