středa 22. února 2023

Zázrak o Vánocích

AUTOR:  
Hana Zobačová
ILUSTRÁTOR: Magda Veverková Hrnčířová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2022
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní

Anotace
Šimon je kluk jako každý jiný. Chodí do druhé třídy, moc ho neposlouchají písmenka, má mladší sestru Anežku a taky jednu starší, Sandru, ale té už je dvanáct a je občas trochu divná. Jednoho večera zažije Šíma pravé předvánoční dobrodružství: ocitne se sám na zasněženém náměstí. Nikde nikdo. Jen on, bílé náměstí, kašna, stánky připravené na adventní trhy a krásný tajemný vyřezávaný betlém. A ten večer se stane zázrak: jedna figura z betléma, ta nejmenší hned u zábradlí, Šímovi přímo před očima obživne.
Jaké to je, stát celé dny a celé noci uprostřed vánočního těšení a poslouchat vánoční přání? Nezapomínáme někdy náhodou přes vlastní přání, na přání těch druhých? Příběh o tom, že krásné je dostávat. Ale stejně krásné může být i dávat.

Hodnocení
Máte rádi příběhy s vánoční tématikou? Pokud ano, začtěte se do vyprávění o zázraku, který se stal právě o Vánocích. Haně Zobačové v roce 2022 vyšel v nakladatelství Portál dětský příběh. Není to jen úplně obyčejný příběh, mezi řádky se ukrývá silné poselství.
Šimon se ocitl na zasněženém náměstí úplně sám. Úplně sám ovšem nebyl - tatínek jen odběhl pro pytlík na psí nadílku a navíc tam zůstal s Ferdou, který psí nadílku způsobil. A taky mu společnost dělaly figurky z dřevěného betlému. Ale už na první pohled byl betlém hodně zvláštní. Každé postavě něco chybělo - Marii šátek, královi koruna a malému koledníkovi chyběla šála. Na druhý den se šla k betlému podívat celá Šimonova třída. Chybějících věcí si všimli také a jako třída spolu vymysleli projekt - vyrobit všem postavám takovou věc, aby jim už nechyběla. A jak to dopadlo? A navíc, co ten zázrak? Ten se stal taky, když už se kniha jmenuje Zázrak o Vánocích? Pokud vás příběh zajímá, stačí se do kouzelně laděné knihy začíst.

Vánoce jsou obdobím, kdy bychom se k sobě měli chovat laskavě, nehádat se a udržovat milé a přátelské vztahy. Je to čas, kdy si dáváme dárky s přáním, abychom byli šťastní a spokojení. Nenásilnou formou autorka dětem sděluje, že i děti mohou darovat radost a že i ony se mohou zapojit do řetězce vánočních radostí.

Knihu ilustrovala Magda Veverková Hrnčířová, její obrázky jsou nádherné a pro dětské oko velmi působivé. S autorčinou tvorbou jste se také mohli setkat v příbězích o Elle, v knize o Vánoční hvězdě a splněném přání nebo v titulu Zpívající kuchyň. Celou atmosféru Vánoc dotvářely sněhové vločky, kterých v knize bylo opravdu hodně.

Titul je ideálním čtením pro děti, které se čtením již trochu pokročily. Písmo je větší a text je složen z dialogů než z popisů. Děj je rychlý a díky jeho plynulosti také rychle přečtený.

O autorce
Hana Zobačová je speciální pedagožka, redaktorka a autorka knih pro děti. V Portále od ní vyšly oblíbené knihy prvního čtení Žil byl kdysi kdesi, Auta, vlaky, bagry taky nebo Pokojíček plný hraček.

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat