pátek 10. února 2023

Nikdo nejde z kola ven

AUTOR:  
Hana Zobačová
ILUSTRÁTOR: Libor Drobný
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2022
POČET STRAN: 96
ZDROJ: vlastní

Anotace
Aleš a Matěj jsou velcí kamarádi, a když se u nich ve třídě ztratí tablet, rozhodnou se jej stůj co stůj najít. Do pátrání se zapojí i jiné děti ze školy a společně pomalu rozmotávají příběh toho, kdo jaký je, co kdo vlastně potřebuje a umí, proč každému z nás jde něco jiného a baví ho odlišné věci. Každý jsme jiný. Někdo má modré oči, další zase hnědé, a někdo možná nevidí, neslyší nebo úplně nerozumí všemu, co mu chceme říct. Další děti mohou mít potíže s pohybem nebo s učením. Přesto z nás mohou být kamarádi. Čtivá kniha objasňuje dětským jazykem nejrůznější postižení a ukazuje, že leckteré nesnáze lze překonat nebo je aspoň zmírnit.

Hodnocení
Hana Zobačová je autorkou, jejíž knihy se zaměřují na předškolní děti a děti mladšího školního věku. Ať už jsou to knihy, které podporují čtenářskou pregramotnost, genetickou metodu čtení nebo příběhy pro děti, nikdy to nejsou jen obyčejné tituly.
Ve třídě Aleše a Matěje se ztratil tablet. On to není až tak úplně obyčejný tablet. Patří Pavlovi, kterému tablet pomáhá překonat řadu obtížností - Pavlovi je totiž diagnostikován autismus. Oba kamarádi se rozhodnou vypátrat zloděje, ale nebudou na to sami, pomůžou jim spolužáci z jiných tříd, kteří mají různé handicapy. Díky svým schopnostem dokážou přispět k rozpletení záhady ztraceného tabletu.

Kniha je rozdělena do osmnácti kapitol
a téměř každá z nich vypovídá o jednom handicapu. Malý čtenář se tak může setkat s Janou, která má vadu zraku, s Patrikem, který má poruchu chování nebo s Alešem, který má poruchu učení.

Každá kapitola je barevně rozdělená. Oranžová barva značí samotný detektivní příběh, který vypráví Aleš. V zeleném rámečku jsou obsaženy základní informace, např. kdo je to asistent pedagoga a také stručné informace o konkrétní poruše. A v modrém rámečku jsou tyto informace podrobněji rozepsány. A to není vše, jsou tu třeba také kulturní okénka nebo hádanky a rébusy.

Titul je určen starším čtenářům, především těm, kteří jsou zvídaví a nebo se třeba setkali ve svém okolí s někým, kdo měl nebo má nějaký handicap. Edukativní a jednoduchou formou se čtenář dozví o aspektech nemoci, co obnáší a jak se s ní člověk vypořádá sám i jeho okolí. 

Nesmí chybět ilustrace, kterých se ujal Libor Drobný, s jehož ilustracemi jste se na mém blogu mohli setkat již dříve (Zpět o sto let na výlet, Tak už se nestyď). 

Kniha patří k těm zajímavě napsaným a neměla by chybět nejen v dětské knihovničce, ale také ve školních knihovnách.

O autorce
Hana Zobačová je speciální pedagožka, redaktorka a autorka knih pro děti. V Portále od ní vyšly oblíbené knihy prvního čtení Žil byl kdysi kdesi, Auta, vlaky, bagry taky nebo Pokojíček plný hraček.

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat