čtvrtek 1. prosince 2022

Eliáš mezi lidojedy

AUTOR:  
Veronika Krištofová
ILUSTRÁTOR: Jana Moskito
NAKLADATELSTVÍ: Epocha
ROK: 2022
POČET STRAN: 208
ZDROJ: vlastní

Anotace 
Není na světě věhlasnější poklad než dračí perly v Sargasovém moři. A když právě po nich zatouží nejobávanější pirát všech dob kapitán Flint, je o dobrodružství postaráno. V pokračování příběhu o jednorukém plavčíkovi Eliášovi a jeho přátelích se čtenáři vydají na další nebezpečnou výpravu. Jejich cesta za pokladem na samotný Ostrov dračí krve, kde podle legendy žije bájný pták s plamennými křídly, nebude nijak jednoduchá. Do cesty se jim připletou větrní bohové, sirény, lidojedi nebo mořská nestvůra Charybda, ale ten nejtěžší úkol je teprve čeká – musejí najít a přimět Angeličinu maminku, aby se přestala na Flinta zlobit. To ale nemůže být zase také složité… nebo snad ano?

Hodnocení
Veronika Krištofová vydala další pokračování o malém chlapci jménem Eliáš. Dobrodružství, které tentokrát zažije s Angelikou, pirátskou holkou, bude hodně napínavé.
Angelice se stýská po mámě Rose a chce ji nalézt. Stopy vedou až na Ostrov dračí krve. Tam je ukrytý tajný poklad a je více než jasné, že tento poklad bude chtít Angeličina máma najít. Ale na ostrově žijí také krvežízniví lidojedi a cesta k pokladu - a k mámě - nebude vůbec snadná. Podaří se Eliášovi a Angelice najít Rose Flintovou, poklad nebo snad obojí?

Autorka vložila do textu, kromě pěkného příběhu, i několik přesahů. Především je to příběh o lásce, jak mateřské, tak i té manželské. Veronika Krištofová nastiňuje, že láska může být někdy komplikovaná, někdy trvalá, někdy je vrtkavá, někdy časem vymizí.

Tímto tématem posunula příběh o level výš. Malý čtenář dostal několik témat, o kterých by měl popřemýšlet. Především nad tím, jak se cítí Angelika, která vyrůstala bez mámy nebo nad vztahem mezi jejími rodiči.

Kromě starých známých jako je čtyřčlenná posádka Albatrosu ve složení kapitán Flint, Angelika, Eliáš a kuchař Kreveta se sirénou, se čtenář nově setká s větrnými bratry a také s lidojedy, kteří jsou tak trochu veselí.

A mimochodem - nález onoho pokladu, který čeká na naše hrdiny (jak jinak, prostě to tak je, co si budeme nalhávat), určitě v mnohých čtenářích vyvolá spoustu emocí, jak v dětech, tak i jejich rodičích.

Do popředí se tentokrát dostala Angelika, mohli jsme ji více poznat. A i když byla kniha odpočinková a plná vtipných dialogů, autorka použila lehce edukativní příběh. Takže, rodiče, zbystřete! Knížku vřele doporučuji! Je napsána svižně, mile a stejně jako předchozí kniha, i tato potěší jak holky, tak i kluky kolem deseti let věku.


O autorce
Veronika Krištofová je zakladatelka projektu Besedárium, působí jako herečka a scénáristka v divadle Kubko.  Ve volných chvílích se věnuje též literatuře, píše knihy pro děti, divadelní adaptace a autorské hry (je zastoupena agenturou Dilia), zabývá se divadelní režií a pohybovým divadlem (např. Kacířka v divadle Metro, For Phoolan ve Studiu Citadela, Indická inspirace ve Studiu Citadela atd.) a studiem malby. 

Děkuji nakladatelství Epocha za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat