pátek 19. srpna 2016

Stařec a moře

AUTOR:  Ernest Hemingway
ORIGINÁL: The Old Man and the Sea (Arrow Books, Londýn, 2004)
PŘEKLAD:  Šimon Pellar
NAKLADATELSTVÍ: Odeon
ROK: 2015
POČET STRAN: 108
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:





Anotace
Ernest Hemingway obdržel Nobelovu cenu „za mistrovství v umění vyprávět, naposledy prokázané v díle Stařec a moře, a za to, jak ovlivnil literární styl své doby.“ Hemingwayova novela se brzy po svém prvním vydání roku 1952 stala jedním ze zásadních děl moderní americké prózy. Z příběhu rybáře, jenž se v nevelkém člunu pouští do zápasu s obrovským marlínem a potom do posledních sil bojuje s přesilou žraloků, kteří napadnou jeho úlovek, dokázal spisovatel na malém prostoru vytvořit existenciální drama o hrdinství, vůli a vnitřní síle.

Hodnocení
Stařec a moře je novela, kterou Ernest Hemingway napsal v roce 1952. Za tuto novelu získal Nobelovu cenu. Ani se tomu nedivím, protože Stařec a moře je pro mě, zatím, nejlepší kniha, kterou jsem od něj četla.

Nebudu se věnovat rozboru knihy, na to jsou určené jiné stránky. Já se budu věnovat příběhu jako takovému. 

Příběh je velmi jednoduchý - starý muž svádí boj s rybou na moři. Tento starý muž je zkušený rybář, který vyjíždí na moře den co den. V poslední době ho však štěstí opustilo a z rybolovu se většinou vracel s prázdnou. Jednoho dne však Santiago vyjel na moře a brzy se mu na prut chytila ryba. Byla to velká ryba, odolná a silná, která se jen tak snadno nechtěla vzdát.

Odolný a silný je však i rybář, jehož zkušenosti naučily, že každá ryba se jednoho dne unaví a on může pak slavit úspěch. Jenže to ještě netuší, že tato ryba je nejen velká, ale má chuť žít. 

Celý příběh je celý jen o lovu, o tom, co starý muž cítí, co dělá, jak se táhnoucí ryba chová. Hemingway zde využil své znalosti vášnivého rybáře. Může se zdát, že je kniha nudná, když se věnuje jen jedné rybě, ale věřte mi, že tak to není. Ani jednou jsem se nenudila a tuto krátkou novelu jsem přečetla velmi rychle. Navíc je i napínavá a ačkoliv je příběh většině čtenářů znám a konec také není žádné překvapení, stále jsem tajně doufala ve šťastnější konec. Ale přesto je Santiago šťastný hrdina, který díky své odvaze a síle ulovil velkou rybu a nevzdal to, i přesto, že marlín byl silnější než on. 

Je to příběh nejen o vytrvalosti, samotě, odvaze a houževnatosti, ale i o kontrastech - mládí x stáří či malost člověka x rozsáhlost moře. Najdou se zde i další kontrasty, které pozorný čtenář zaznamená.

Starce a moře si určitě přečtu ještě několikrát. Za prvé je kniha opravdu kratinká a za druhé má v sobě kouzlo, které čtenáře přitáhne. A navíc - i povinná četba může být zajímavá a Stařec a moře k této skupině určitě patří. 

Obálky
Novela vyšla v mnoha jazycích. I v tom českém se dočkala v několika vydáních. 
    


O autorovi
Je považován za čelního představitele tzv. ztracené generace.
Po získání základního vzdělání se stal reportérem v Kansas City Star. V první světové válce se stal dobrovolníkem italské armády. Jako reportér se zúčastnil španělské občanské války.
Po válce působil jako dopisovatel, poslední roky života strávil na Kubě.
V roce 1961 pravděpodobně spáchal sebevraždu (zastřelil se), nezanechal po sobě žádný vysvětlující dopis, jeho smrt bývá také vysvětlována jako nehoda při čištění hlavně.


Zdroj: databáze knih




Napsáno pro Databázi knih

4 komentáře:

  1. Hemingwaye mám moc ráda, hlavně jeho Povídky a Pohyblivý svátek, to je asi moje nejoblíbenější kniha od něj, doporučuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povídky mám doma, ale Pohyblivý svátek ještě ne. Ale napravím to.

      Vymazat
  2. Souhlas, i povinná četba může být moc fajn :) Starce mám taky ráda a je super, že Ti knížka sedla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem povinnou četbu četla relativně ráda, ale z nějakého záhadného důvodu mi Stařec a moře v době středoškolského studia nějak unikl, tak jsem to napravila teď a jsem ráda, že jsem si ho mohla přečíst.

      Vymazat