pondělí 22. srpna 2016

Splněný sen

AUTOR: Lucy Maud Montgomery
ORIGINÁL: Anne of the Island (L. C. Page & Company, 1915)
PŘEKLAD: Jiří Korejčík
NAKLADATELSTVÍ: Jeva, Papyrus
ROK: 1993
POČET STRAN: 259
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace
Dívčí román americké spisovatelky je samostatným pokračováním románu Anna ze zeleného domu. Anna odchází studovat na vysokou školu v Redmondu.

Něco málo o ději
Anně se splnil sen - začala studovat vysokou školu v Redmondu. Opustila místo avonleaské učitelky a plně se věnuje studiu. Není na to sama - spolu s dalšími třemi spolužačkami a kamarádkami si pronajmou dům na celou dobu studia. Zažívají spolu první lásky, trápení i smích.

Hodnocení
A je tu třetí díl o Anně ze  Zeleného domu. Tentokrát je z prostředí vysokoškolského Redmondu, kde Anna odjela studovat. Setkává se znovu se svými kamarádkami, ale poznává také kamarádky nové. Především mladou dámu Filipu, která má v příběhu své místo.

Anna je stále stejná - její milá a vřelá povaha otevírá srdce každému, kdo se s Annou setká. Je však dospělejší než v předchozích dvou dílech a humorných a zasněných situací hodně ubylo. Do popředí se dostávají mnohem důležitější věci, např. studium a také láska. Všechny dívky okolo Anny jsou zamilované, zasnoubené či vdané. Jen Anna stále odolává, její představa o romantické lásce nasazuje vysokou laťku, a proto také odmítne Gilberta, dávného kamaráda z dětství, který je do Anny hluboce zamilovaný. Brzy se objeví další nápadník. Ten Anniny podmínky přesně splňuje...

Stejně jako v minulém díle, i tady se objevily nové postavy. Nejvýraznější postavou je Filipa, zkráceně Fil. Fil je dívka, která je trochu rozmazlená, pochází z bohaté rodiny, ale přesto je milé a hodné děvče, které zůstalo v dětských střevíčkách. Jejím typickým znakem je nerozhodnost. A protože se její svět točí kolem mužů, tak nerozhodnost spočívá v tom, že si Fil nemůže vybrat mezi Alekem a Alonzem. Stane se některý z nich jejím manželem?

Ostatní postavy z Avonlea trochu ustupují do pozadí příběhu. Autorka se věnuje Anně v Redmondu a jejímu zdejšímu životu. I přesto, že Anna studuje, moc se o jejím studiu čtenář nedozví, autorka vše přeskakuje velkou rychlostí. Navzdory tomu je kniha stále stejně čtivá jak předchozí dva díly.

Závěr knihy patří do červené knihovny. Někomu to může připadat až moc přeslazené, mně se to naopak hodně líbilo. Takové konce zkrátka dříve bývaly a i nyní určitě potěší nejedno čtenářčino srdce.

Nedá mi to a znovu musím zkritizovat českou nehezkou obálku, tentokrát v modré barvě. Musím se už smířit s tím, že kniha jinou obálku už mít nebude. Ledaže by se některé nakladatelství rozhodlo celou sérii o Anně vydat znovu.

Obálky
Opět si nemůžu pomoci, ale slovenská obálka mě vyloženě přitahuje k sobě. Je moc nádherná a taková něžná. Víc takových obálek, prosím.
     

O autorce
Lucy Maud Montgomery se narodila na Ostrově prince Eduarda v Kanadě. Ačkoli v té době vyšší vzdělání dostalo jen málo žen, Lucy navštěvovala střední školu (Prince of Wales College) v Charlottestownu, pedagogický institut a potom Dalhousovu universitu v Halifaxu. V sedmnácti odešla do Nového Skotska pracovat do novin, v Halifaxu vycházejícího Chronicle a psala pro jeho večerní vydání Echo. Do venkovského prostředí Ostrova prince Eduarda se však Lucy vrátila učit a žila tam se svou babičkou. Právě tato zkušenost ze života sousedů farmářů a rybářů se promítla do knih o Anně,

2 komentáře:

  1. Já jsem měla ty knížky taky v těchto vydáních z 90. letech - všechny ty stejné z té série, které tady máte, a ještě "Anniny lásky" v podobném grafickém zpracování jako "Anna v Summerside", to bylo, když už měli děti, mezitím mi ale nějaké díly unikly, nebyly tehdy k sehnání v českých knihkupectvích ani knihovnách.
    První tři díly vyšly v novém vydání a ten 2. a 3. mají už názvy přeložené podle původního názvu a navíc s hezkou obálkou :)
    https://www.megaknihy.cz/pro-deti/409839-anna-z-ostrova.html
    Ráda bych si je přečetla znovu po letech a taky konečně přečetla ty díly, co jsem dosud nečetla, a zjistila jsem, že jsou sehnatelné jako eknihy v angličtině, kdyby vás to zajímalo. :) Stačí se zdarma zaregistrovat, je to legální stránka na různé starší klasické knihy. https://www.epubbooks.com/series/39-anne-of-green-gables

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si knihy o Anně půjčuji v knihovně, i když mě moc láká pořídit si je do vlastní knihovničky. Vzhledem k tomu, že se mi čtvrtý díl moc nelíbil, asi odolám. Ale určitě neodolám dočtení celé série.

      Vymazat