pátek 12. srpna 2016

Kuba nechce spát

AUTOR:  Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Jiří Bernard
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2013
POČET STRAN: 99
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
V první třídě Kuba nechtěl číst, psát ani počítat, ale díky skvělému nápadu paní učitelky ho škola začala bavit. Co se to však s Kubou děje teď? Kuba by ve dne jen spal a spal, jako by z něj každou noc kdosi vysál veškerou energii. A taky že ano! Jenže tenhle upír má naprosto nečekanou podobu…

Něco málo o ději
Kuba je už druhák. V první třídě se Kuba bál školy, vůbec se mu nechtělo číst. Teď už se čtení nebojí. Za to ho však trápí jiná věc - upír, který z něj vysává energii. A i když chodí spát v osm hodin a probouzí v sedm, vůbec se mu ráno nechce vstávat. Co se stalo, že je Kuba tak unavený? Je snad nemocný?

Hodnocení
Nejdříve mě také napadla nějaká nemoc. Jak je možné, že je osmileté dítě po jedenácti hodinách spánku tak unavené? To není samo sebou.

A pak se čtenář postupně dozvídá, že to s Kubovým spaním není samo sebou. Místo, aby Kuba čerpal energii z blahodárného spánku, tráví až pět hodin na notebooku. Povolená půlhodina přes den mu totiž nestačí, a tak v noci - tajně - hraje dobrodružnou hru. Brzy se dostaví důsledky tohoto ponocování.

Mám doma dvě děti. A ať chci nebo ne, obě děti mají tablety a ta starší dostala i mobil. Doba už je taková, pokrok jde hodně dopředu, většina dnešních dětí si už nehraje venku tak, jak to bylo za mých dětských let. Ale přesto - i když mé děti tráví na tabletu dost času (naštěstí ne žádné akční hry, střílečky a podobné záležitosti),  nezapomínáme na školu a na aktivity venku. Nejsou závislé, dokážou se od virtuálního světa odtrhnout.

Problém s tím však má Kuba, kterého tento svět úplně pohltil. Kuba si problém uvědomí, chce to změnit, ale upír má mnohem větší sílu...

Knihu jsem přečetla za několik málo hodin. Bylo to napínavé, dobrodružné a Kubovi jsem držela pěsti, aby vše zvládl. Možná na to však nemusel být sám, kdyby se svěřil rodičům. Přišlo mi, že jeho rodiče jsou hodní a chápaví a určitě by Kubu nenecahli s upírem bojovat samotného. Tady se mi zase potvrdilo to, že pokud se dítě nesvěří rodičům s tím, že ho něco trápí, mohlo by se stát, že se to máma s tátou ani nedozví...

Kniha je určená dětem od osmi let k samostatnému čtení. Příběh navíc vybízí k tomu, aby si rodiče s dětmi o závislosti na počítači (a nejen na počítači) popovídali. Byla to moc pěkná i poučná kniha a jako takovou ji doporučuji k přečtení úplně všem.

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat