pátek 31. ledna 2020

Tajemství Libosadu

AUTOR:  Petr Hudec
ILUSTRÁTOR: Eliška Chytková
NAKLADATELSTVÍ: Národní památkový úřad
ROK: 2019
POČET STRAN: 116
ZDROJ: zapůjčeno







Anotace
Robert je v Kroměříži na prázdninách u prarodičů. Při návštěvě Květné zahrady se díky paměti stromů ocitá v době zbudování Libosadu. Má možnost objevovat podobu, významy a krásu zahrady v míře, jak to její dnešní stav bezezbytku neumožňuje. Prostředkem k tomu jsou setkání s kamarády Bohdankou a Johanem i dalšími lidmi: zahradníky, umělci, urozenými hosty a dokonce i budovatelem Libosadu biskupem Karlem. Současně v Robertově příběhu ožívají a znovu se odehrávají staré mýty.

Hodnocení
Knih, které se odehrávají v městě, kde žiji, je velmi málo. A pro děti je jich ještě méně. Přesto však se na trhu objevila jedna vzácná vlaštovka. Kroměříž je město mého srdce. Mám ráda různá zákoutí, zámek a přilehlé zahrady - Podzámku a Květnou. A právě o té druhé zahradě je Tajemství Libosadu.
Malý Robert žije s rodiči v Mnichově. Do Kroměříže přijel k dědovi a babičce na prázdniny. Jejich první kroky vedly do Květné zahrady. A tady se stalo něco podivuhodného - Robert se v čase vrátil do doby, kdy zahrada vznikala. Setká se se samotným biskupem Karlem Lichtenštejnským a skamarádí se s dětmi, které v zahradě pomáhaly pracovat.

Přiznám se, že do Květné zahrady moc nechodím. Myslím si, a je to pouze můj názor, že Květná je pro turisty a Podzámecká zahrada pro Kroměřížáky. Ale díky Tajemství Libosadu mě titul nalákal na návštěvu památky, která je zapsaná v Unescu. 

Kniha je určená především malým čtenářům, kteří se dozvědí o historii vzniku zahrady, o tom, jakým způsobem tam byly dopraveny sochy, kde byl hlavní vchod. Děti, ale i dospělí, se dočtou zajímavosti o Rotundě, tehdy se jí říkalo Lusthaus, a jak se v zahradě orientovat. Nikdy by mě takové maličkosti ani nenapadly. Při vzácných návštěvách jsme měli namířeno především ke zmiňované Rotundě a Kolonádě.
Zdroj: Hortus Magicus
Příběh je velmi krátký, čtenáři nezabere mnoho času, přesto i po dočtení mi v mysli zůstalo hravé vyprávění. Kapitoly jsou středně dlouhé, zkušenější čtenář je v pohodě zvládne na jeden zátah. Kromě historie se také malý čtenář dozví, jak lidé žili v baroku a čím se živili.

Petr Hudec není spisovatel, přesto si myslím, že by mohl napsat i další knihy. Uměl se vžít do role malého čtenáře a přiblížil dětem jednu z krásných památek našeho města.

V publikaci najdete kouzelné ilustrace Elišky Chytkové. Její postavy a vyobrazení Květné zahrady mi vzaly dech.

Tajemství Libosadu by nemělo chybět v žádné knihovničce. Kniha je naučná, je příběhová, je krásně napsaná a já mám velkou radost, že jsem si ji mohla přečíst.

O autorovi
Petr Hudec vystudoval Cyrilometodějsou teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor Křesťanská výchova. Jako zaměstnanec Národního památkového ústavu se podílel na realizaci projektu, který vešel ve známost pod heslem Památky nás baví. V současnosti pracuje v odboru edukace a dalšího vzdělávání při Generálním ředitelství NPÚ v Praze. Místem jeho působení je především Kroměříž, kd se jako lektor podílí na interpretaci Květné a Podzámecké zahrady i Arcibiskupského zámku. Žije se ženou a třemi dětmi v Kroměříži. Zdroj: Tajemství Libosadu

2 komentáře:

  1. Ilustrace jsou kouzelné :) Líbilo se mi mít takovou knížku o svém městě pro děti také :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se někdy poštěstí. :-) Děkuji za komentář.

      Vymazat