sobota 11. ledna 2020

Návrat z minulosti

AUTOR:  Martina Kolísková
ILUSTRÁTOR: Barbora Naomi Vavrlová
NAKLADATELSTVÍ: Barbora Cifrová
ROK: 2018
POČET STRAN: 169
ZDROJ: vlastní








Anotace
Barvitá fantazie začíná odjezdem rodičů třináctiletého Michala do Indie. Michal proto musí strávit několik měsíců u babičky na venkově. Náhodně objeví záhadnou planinu v lese, na které ho svírají nevysvětlitelné pocity strachu. Vypátrá, že na tomto tajuplném místě před 100 lety , v době 1. světové války, záhadně zmizela talentovaná desetiletá dívka s rozštěpem. Michal se svojí kamarádkou Pájou planinu prozkoumávají a náhodně zjistí, že se tamními abnormálními jevy bezúspěšně zabývali i vědci. Podaří se Michalovi a Páje rozluštit záhadu tohoto místa a otevřít dveře času?

Hodnocení
Kniha se objevila na Hithitu - pokud se nasbírá dost peněz, titul vyjde. Anotace se mi hodně líbila, a tak jsem ji ráda podpořila. Když kniha nakonec vyšla, měla jsem velkou radost. K jejím přečtení jsem se, bohužel, dostala až s ročním zpožděním. Pokaždé se objevily jiné knihy. Ale už jsem nechtěla čekat další rok a příběh jsem si přečetla.





Michalovi je třináct let a chtě nechtě se musí na čtyři měsíce odstěhovat k babičce, která bydlí na vesnici. Moc z toho nadšený není, ale co naplat. Rodiče jsou lékaři a oni odjíždějí do Indie pomáhat dětem s rozštěpem. I když si Michal myslel, že bude u babičky pořádná nuda, nakonec nebyla. Skamarádil se s Pájou, která je zapálená do programování stejně jako Michal, takže si měl s kým popovídat. A spolu také zažili jedno pořádné dobrodružství - vrátili se v čase do minulosti, aby pomohli tamní holčičce Aničce s rozštěpem rtu. Na začátku dvacátého století, kam se Michal s Pájou přenesli, o léčbě nemohla být ani řeč. Proto chtěl Michal Aničku přenést do současnosti. Jestli se mu to povede, to už vám nepovím.

O cestování časem mám svůj vlastní názor. Určitě bych se chtěla do minulosti vrátit, ale to by někdo musel vynalézt stroj času. Podobných knih už bylo napsáno poměrně hodně a pokaždé se cestovalo jiným způsobem. Tady autorka využila programátorských znalostí mladých hrdinů. Sama jsem těm zrcátkům, lupám a geozónám moc nerozuměla, ale vše působilo věrohodně. Až tedy asi na ten věk Michala a Páji - za takové vědomosti by se nemusel stydět žádný inženýr.

Důležitým a velmi podstatným bodem celé knihy je rozštěp u dětí. Martina Kolísková je členkou neziskové organizace dobrovolníků Štastný úsměv, z. s. Její dcera Lenka se narodila s rozštěpem rtu a díky všem okolnostem a zkušenostem, které autorka má, mohla také vzniknout i tato kniha.

Příběh je velmi napínavý a zuby nehty jsem se držela, bych se nepodívala, jak celé dobrodružství dopadne.

Text je vytištěn na kvalitním křídovém papíře, což se v dnešní době vídává málokdy a mě, jako čtenáře, to velmi potěší. Najdete tady krásné ilustrace od Barbory Naomi Vavrlové, jejíž okaté postavičky jsou velmi zdařile nakreslené. Jediná škoda, že je jich tu málo.

Co trochu pokazilo celou knihu, byl úplný závěr knihy. Dle mého tam nemusel vůbec být, autorka klidně mohla skončit celý příběh v současnosti. Návrat z minulosti je určen pro děti od devíti let, ale knihu si mohou přečíst i dospělí čtenáři. Je o veliké odvaze, přátelství i touze pomoci. 

O autorce
Martina Kolísková se psaní začala věnovat až po narození nejmladší dcery Lenky, kdy se zapojila do aktivit nově vzniklé neziskové organizace Šťastný úsměv, z.s., která pomáhá dětem, které se stejně jako Lenka, narodily s rozštěpovou vadou obličeje. Zpočátku to byly především články do časopisů, tisku a na různé webové portály, včetně webových stránek Šťastného úsměvu, s cílem zlepšit povědomost o této vrozené vývojové vadě. Díky intenzivní spolupráci s lékaři rozštěpového centra, především pak s MUDr. Dvořákem, PhD., se pustila do psaní průvodce léčbou Pro tvůj šťastný úsměv (2014), který vyšel již ve dvou nákladech po tisíci kusech a pro velký zájem se připravuje dotisk další. V roce 2015 se spolupodílela na vzniku knihy s nádhernými fotografiemi Lenky Hatašové s názvem Od rozštěpu k úsměvu (2016), jejíž patronkou se stala Simona Stašová. Prezentaci knihy podpořila i organizací několika stejnojmenných výstav. První nesmělé krůčky k oslovení dětských čtenářů završila společně se známou ilustrátorkou Vendulou Hegerovou vydáním knížky pro předškoláky a mladší školáky Můj svět s kamarády (2017). Její poslední kniha Návrat z minulosti (2018) - příběh s téměř detektivní zápletkou a nádechem tajemna, okořeněný "vědeckým bádáním" dětských hrdinů, plný humorných momentů i příležitostí k zamyšlení je určen čtenářům od 9 let.

2 komentáře:

  1. Tak především mám radost, že se autorce povedlo nasbírat dostatek peněz a kniha vyšla, vždycky mi přijde skvělé, že se takovéhle sny opravdu uskutečňují. :)
    Autorku neznám, ale ráda jsem ji prostřednictvím tvé recenze trochu poznala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, děkuji za komentář. Kniha je skvěle napsaná, určitě stálo za to do ní investovat peníze. Navíc jsem se s autorkou setkala i osobně, což také hodně potěší.

      Vymazat